2019 zit er alweer bijna op. Wat zeg je? Nu al? Ja, alle clichés mogen weer uit de kast. Want wat is het jaar snel gegaan he? De tijd vloog voorbij. Het voelt als de dag van gister dat we nog met 10 man (letterlijk) op ons kantoor op Utrecht centraal aan onze apps werkten. Nu, bijna een jaar verder, doen we graag een terugblik op het afgelopen jaar. Wat voor moois bracht 2019 ons, wat mogen we gelijk weer vergeten en welke sneak peek mogen we vast geven over 2020?

Groei

2019 staat voor het jaar van de groei bij ons als app ontwikkelaar. Begin 2019 begonnen we met tien man. Inmiddels tellen we eenentwintig fijne Coffee IT collega’s. Voorzichtig zijn er een paar dames aangeschoven. Stephanie (ik, de marketeer) beet de spits af. Daarna stapte ook Yvon (UX & UI designer) en Daphne (Android ontwikkelaar) vrolijk het bedrijf binnen. Inmiddels hebben we React ontwikkelaar guru (hallo Ramon), commercieel talent (Jort) en native developers (Armijn, Yassin) mogen toevoegen aan ons team*. Nu kunnen we pas echt zeggen dat we een multidisciplinair team zijn met alle specialismen in huis!

Naast onze collega’s, is ook ons klantenaantal fors toegenomen in het afgelopen jaar. Wij hebben dit jaar veel nieuwe klanten mogen verwelkomen waaronder vakantie aanbieder: Roompot, de beste vriend voor elke student: Knaek en de marktleider in video-on-demand kanalen: DutchChannels. Ook hebben we toffe nieuwe apps mogen maken voor BAGTAG, Deloitte, Lovemetender, LiveAdvize en meer. Wij voelen ons vereerd dat we deze klanten onze nieuwe technisch partners mogen noemen!

Bij onze groei hoorde ook een nieuwe werplek

Web app ontwikkelen
Office Coffee IT new

Uitbreiding van onze specialisaties en maatwerk oplossingen

Met de uitbreiding van onze nieuwe collega’s zijn ook onze expertises toegenomen. Waar wij al heer en meester waren van het ontwikkelen van reguliere nativehybride en web applicaties, zijn we nu marktleider in Nederland wat betreft het ontwikkelen van VoIP communicatie apps. Dit past goed bij onze passie: het ontwikkelen van complexe apps die gebruik maken van het IoT.

React native apps

Afgelopen jaar zijn we bij Coffee IT begonnen met het programmeren in React Native. React Native (of React) is een relatief nieuwe hybride programmeertaal die native componenten bevat. Dit betekent dat wij een app kunnen ontwikkelen die direct werkt op beide platformen (iOS & Android) en native aanvoelt voor de gebruiker. Enorm efficiënt dus! Wij zijn fan, en onze klanten met ons. Al kan in sommige gevallen een andere app techniek alsnog een beter passende oplossing bieden. Dit leggen wij verder uit in dit artikel, waar wij Ionic versus React behandelen.

BLE (Bluetooth Low Energy) & IoT apps

Met de innovaties in het technische veld op het gebied van het Internet of Things (IoT) kunnen wij natuurlijk niet stilstaan als techgeeks. Zo hebben wij in het afgelopen jaar aan veel nieuwe IoT apps gewerkt. Neem bijvoorbeeld de smart lock app van Roompot waarmee je met een smartphone gemakkelijk in- en uit kunt checken bij je vakantieverblijf. Een ander voorbeeld van een IoT app is het elektronische bagagelabel van BAGTAG waarmee vliegreizigers altijd en overal bagage kunnen inchecken door middel van Bluetooth integraties.

Coffee IT as a brand

Onze strategie is het afgelopen jaar goed onder de loep genomen. Waar we ons voorheen vooral focuste op startups, merken we dat onze expertise nu ligt in het oplossen van complexe vraagstukken. Door deze problemen op te lossen met intuïtieve en slimme oplossingen, bouwen wij aan apps die daadwerkelijk bijdragen aan het grote geheel. Of dat nu een efficiëntie slag is binnen een bedrijf zoals bij Fruitenbedrijf, waarmee een essentieel bedrijfsproces significant wordt versneld. Of een zorg-app die de diensten van zorgverleners vergemakkelijkt en verbeterd door middel van blockchain.

Natuurlijk bouwen wij nog graag aan apps voor elke industrie, of het nu gaat om een app voor een startup, multinational, grote corporate of enthousiaste pensionado. Maar we proberen deze projecten beter af te stemmen op onze visie, ligt het project niet in het verlengde hiervan? Dan zijn wij misschien niet de juiste partij voor het ontwikkelen van de app. Wij noemen dit: focus.**

kosten voor een app

Naast onze nieuwe focus op app projecten, focussen we ons als merk Coffee IT meer op datgene wat we willen zijn: een frisse club met nieuwe ideeën en een laagdrempelig karakter. Zo vinden we het belangrijk dat onze klanten altijd het gesprek aan kunnen gaan en ons app ontwikkelproces flexibel blijft.

Daarnaast zijn we dit jaar bezig geweest met het uitdragen van onze kernwaarden (deskundig, betrokken en resultaatgericht) in al onze communicatie uitingen (en dat waren er flink wat!). Zo hebben we nu bijvoorbeeld een actief Instagram account met #techtuesday feitjes, hebben we Coffee IT posters hangen in en rond Utrecht en zijn we een actie gestart met het steunen van een goed doel: digitaal onderwijs in Afrika.

Wat mogen we weer snel vergeten?

Het zou geen accurate terugblik zijn als er geen dingen zijn van 2019 die we snel weer willen vergeten. Zoals alle veranderingen gaan sommige dingen nu eenmaal met vallen en opstaan. Neem bijvoorbeeld het feit dat we een hele dag telefonisch niet bereikbaar waren (..zeg, vind jij het ook zo lekker rustig?) doordat we van VoIP hosting waren gewisseld.

Wanneer het app-testen mis gaat

Of neem die keer dat we zonder stroom zaten omdat de stoppen doorsloegen bij het testen van een IoT app voor geautomatiseerde verlichting. Ons leermoment: niet te veel transformatoren aansluiten op één stroomgroep.

Sneak peek 2020: wat kunnen we verwachten?

2019 zit er bijna op. Wat kunnen we verwachten van 2020? Wat ons betreft wordt het een nog beter jaar. Naast het feit dat wij onze gezonde groei willen voortzetten en onze specialisaties in IoT apps willen verbreden, zijn we ook bezig met nieuwe plannen voor 2020. Als app ontwikkelaar zullen we ons nog meer neerzetten als autoriteit op het gebied van IoT-apps, en dan met name met BLE, VoIP of beacon integraties.

Omdat het allemaal begon in 2014 bij de drie oprichters van Coffee IT (Job, Fabian en Thijs) hebben we de drie entrepreneurs gevraagd wat we kunnen verwachten van 2020:

 

2019 was een fantastisch jaar met ambitieuze doelen en veel nieuwe samenwerkingen. 2020 wordt het jaar van de stabilisatie. We blijven groeien, maar de focus zal meer liggen op het versterken van ons huidige team. We hebben alle kennis in huis. Dus nu willen we vooral zorgen dat iedereen doet wat hij/zij het beste kan en energie uit haalt. Zo kunnen we onze klanten in 2020 nog beter bedienen.

– Thijs Hendrikx –

Namens iedereen van Coffee IT: bedankt & tot volgend jaar!


*Van Tristan hebben we helaas afscheid moeten nemen in het afgelopen jaar omdat hij op zoek was naar een nieuwe uitdaging en een wereldreis wilde maken (millennials). Zijn foto hangt nog op kantoor.

**En doen waar je goed in bent.