Als jij op het punt staat om jouw fantastische idee of concept om te zetten in een app, dan vraag jij je vast af hoe het proces van app ontwikkeling er uit ziet. Ieder app ontwikkelproces is uniek, omdat het traject afhangt van de gewenste functionaliteiten, de projectdoelen, de doorlooptijd, de doelgroep en het budget. Ons app ontwikkelproces is flexibel en dat traject proberen we zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van de opdrachtgever. De volgende fases komen aan bod bij het laten ontwikkelen van een app bij Coffee IT:

app meeting

Eerste kopje koffie

Het eerste kopje koffie is een belangrijk moment in het app ontwikkelproces. We beginnen met een voorstelronde en tonen hierna een aantal recente succesverhalen van Coffee IT. Daarna licht de opdrachtgever zijn app concept toe en volgt er een vragenronde waarin wij conceptuele vragen stellen en technische aanvullingen op het concept geven. Hieruit wordt een conceptopdracht opgesteld die de opdrachtgever na de meeting ter bevestiging ontvangt. Wanneer alle neuzen dezelfde kant op staan, begint het offertetraject.

Opleveren offerte op maat

Volgens Coffee IT is een offerte op maat; een offerte die voldoet aan uw wensen en tegelijkertijd rekening houdt met het budget en de doorlooptijd. Maak je geen zorgen over met welke techniek jouw app ontwikkeld wordt, als expert bevelen wij hierin onderlegd aan. Onze offertes zijn flexibel en wij verplichten je niet om direct een volledige app af te nemen. Wij denken graag met je mee.

App ontwikkling proces

Project kick-off

Tijd voor een taartje, er staat namelijk iets moois te gebeuren. De dromen en wensen van de opdrachtgever zullen snel werkelijkheid worden. Taart is natuurlijk lekker, maar we overleggen ook direct de planning van de rest van ons app ontwikkelproces. Met de planning weet je waar je aan toe bent. Lang hoef je ons niet te missen, want binnen een aantal weken volgt alweer het volgende oplevermoment. Je merkt het al; korte lijntjes vinden wij belangrijk.

Doelgroep identificatie

Als eerst wordt de doelgroep vastgesteld. Het is belangrijk om vanaf dag één de app af te stemmen op de wensen van de eindgebruiker. Om die reden doen wij dit voordat wij starten met het in kaart brengen van de structuur van de app, de huisstijl en het ontwerp. Vaak heeft de opdrachtgever al een duidelijk beeld van de doelgroep en is deze fase vooral het inventariseren van de kennis van de opdrachtgever.

De structuur van de app in kaart (wireframes)

In deze fase wordt het verloop en de structuur van de app vastgesteld (ook wel flow genoemd). Er worden wireframes van de app gemaakt, dit is een soort ontwerp zonder kleuren en afbeeldingen. Wireframes kosten minder tijd dan een volledig grafisch ontwerp en om die reden kunnen er snel wijzigingen worden gemaakt in de structuur, zonder dat dit veel invloed heeft op het budget en de doorlooptijd. Na een aantal feedbackrondes zal er gestart worden met de ontwikkeling van een interactief prototype.

Interactief prototype

Een interactief prototype zorgt ervoor dat jij in staat bent om je app te testen, zonder dat er een regel code geschreven is. Zo wordt gewaarborgd dat de flow correct gedefinieerd is en de functionaliteiten op de juiste plaatsen terug komen. Een interactief prototype kan tevens ook gebruikt worden voor investeringspitches en gebruikerstests. Na het laatste feedback zal de stijl worden vastgesteld door middel van de eerste schermontwerpen.

De eerste schermontwerpen

Om de algehele stijl te bepalen worden eerst een aantal schermontwerpen gemaakt. Dit zijn vaak ontwerpen van de schermen die de belangrijkste functionaliteiten van de app bevatten. We leveren eerst een paar scherm ontwerpen op zodat we altijd nog wijzigingen kunnen maken in het ontwerp voordat het volledige ontwerp gemaakt is. Wanneer er een akkoord is gegeven zal het volledige ontwerp uitgewerkt worden.

App ontwerp

Het volledig ontwerp

Het volledige ontwerp is één op één hoe jouw app er straks uit ziet. Hierin staan alle schermen die worden uitgewerkt in de realisatie fase. Met deze schermen wordt een planning voor de realisatie gemaakt. In deze planning houden we rekening met de projectdoelen op korte- en lange termijn.

Ready? Set. Go! Met tweewekelijkse sprints

Het proces van de ontwikkeling van jouw app gebeurt bij Coffee IT transparant. De opdrachtgever krijgt toegang tot onze interne projectmanagementtool zodat hij de voortgang real-time mee kan maken. Functionaliteiten worden opgedeeld in fases van twee weken (sprints). Aan het einde van iedere sprint levert Coffee IT een testversie op. Dit is geen foutloze versie, maar hiermee krijgt de opdrachtgever al vroeg de mogelijkheid om de progressie van de app te zien.

Volledige testversie (Beta)

De eerste volledige testversie (Beta) is een versie waarin alle functionaliteiten zijn verwerkt. Een Beta wordt vaak beschikbaar gesteld voor een testgroep. Zo identificeren we de laatste fouten voor de daadwerkelijke livegang. De opdrachtgever kan er zelf voor kiezen wie de mogelijkheid krijgt om de Beta te installeren. Het is zelfs mogelijk bij Coffee IT om een publieke Beta plaats te laten vinden. Na de Beta volgt de livegang, dit is het openbaar stellen van de app in de Google Play Store en Apple App Store.

Successfull release

De livegang

Tijd voor een feestje! Jij, als ondernemer/opdrachtgever, hebt doorgezet tot het einde van de app ontwikkeling en jouw app is nu te installeren door de hele wereld. De livegang van een app is ook voor ons belangrijk, omdat dit inhoudt dat het app ontwikkelproces succesvol verlopen is. Wij zorgen voor de juiste meetinstrumenten in jouw app zodat de retentie en winst in de toekomst kan worden verbeterd.

Onderhoud en garantie

Nadat de app live staat krijg je drie maanden garantie waarin Coffee IT vrijblijvend fouten op bestaande functionaliteiten oplost. Ook is het mogelijk om een SLA af te nemen bij Coffee IT, zodat jouw app altijd geupdate en getest wordt voor nieuwe iOS en Android versies.

Nieuwe functionaliteiten

Heb jij een hoop gebruikersfeedback verzamelt en wil jij jouw app een update geven? Dan is dit natuurlijk mogelijk bij Coffee IT. Wij zorgen voor een itemized begroting, zodat jij kunt kiezen wanneer je welke functionaliteiten wilt laten ontwikkelen. De ontwikkeling van de update ziet er voor een groot deel uit als de ontwikkeling van een nieuwe app. Zo krijg je ook tweewekelijks een nieuwe versie van de app.

In het kort

Het proces klinkt complex, maar we ondersteunen je bij iedere stap. Ons proces is zo ingericht dat je altijd de mogelijkheid hebt tussentijds te sturen zonder dat je gelijk een smak geld en tijd kwijt bent. Wij treden in de ontwikkeling van jouw app op als expert en komen met veel eigen initiatief. Dat is wat je kunt verwachten bij Coffee IT. Ben jij klaar voor je eerste kopje koffie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.