Apple heeft aangekondigd significante veranderingen door te voeren in zijn app-ecosysteem als reactie op de Digital Markets Act (DMA). Dit markeert de grootste transformatie sinds de introductie van de App Store in 2008. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste aspecten van deze veranderingen en wat ze betekenen voor app ontwikkelaars.

Third party app stores & notarisatie

Met iOS 17.4 doorbreekt Apple de exclusiviteit van de App Store, waardoor third party app stores op iOS kunnen verschijnen. Gebruikers krijgen toegang tot alternatieve app stores, maar iOS-apps in deze stores ondergaan een notariële procedure. Als reactie op de nieuwe risico’s die ontstaan door de mogelijkheid om apps te downloaden van alternatieve app stores, introduceert Apple het notarisatieproces voor iOS-apps. Dit proces omvat geautomatiseerde controles en menselijke beoordeling om de integriteit van apps te waarborgen en gebruikers te beschermen tegen malware. Het proces bevat controles op nauwkeurigheid, functionaliteit, veiligheid en privacy om gebruikers te beschermen.

Alternatieve browsers en NFC

Naast het toestaan van alternatieve app stores, brengt Apple aanzienlijke wijzigingen aan in het iOS-ecosysteem voor de EU. Het gebruik van alternatieve browsers, naast WebKit, wordt geïntroduceerd. Hierdoor kunnen gebruikers bij het openen van Safari op iOS 17.4 kiezen uit verschillende browsers. Bovendien zijn wereldwijde gamestreamingdiensten nu welkom in de App Store, en binnenkort kunnen ontwikkelaars in de Europese Economische Ruimte NFC-betalingen aanbieden in hun apps.

Klik hier om meer te lezen over alternatieve browsers.

Daarnaast kunnen ontwikkelaars een nieuwe APIs gebruiken om contactloze betalingstransacties vanuit bank- of portemonnee-apps te ondersteunen met behulp van host card emulation (HCE). 

Klik hier om meer te lezen over contactloos betalen met HCE.

Meer dan 600 nieuwe APIs

Apple introduceert meer dan 600 nieuwe Application Programming Interfaces (APIs) om ontwikkelaars extra mogelijkheden te bieden bij het ontwikkelen van apps. Dit zijn de grootste veranderingen wat betreft APIs:

– Nieuwe APIs en tools zodat ontwikkelaars hun apps aan kunnen bieden op andere platformen.

– Nieuwe API’s voor het maken van alternatieve app stores – waarmee app store ontwikkelaars apps kunnen installeren en updates kunnen beheren namens andere ontwikkelaars vanuit hun app store.

– Nieuwe API’s waarmee ontwikkelaars NFC-technologie kunnen gebruiken in hun bank- en portemonnee-apps. 

– Nieuwe API’s voor alternatieve browsers – zodat ontwikkelaars andere browser-engines kunnen gebruiken voor browser-apps en apps met in-app browse-ervaringen.

Vernieuwd betaalbeleid:

Apple introduceert nieuwe opties voor ontwikkelaars met betrekking tot betalingsverwerking. Ontwikkelaars hebben nu de keuze tussen het gebruik van Apple’s eigen betaaldiensten of het integreren van betaalsystemen van derden zonder extra kosten van Apple. 

Hieronder de wijzigingen qua betalingen in het kort:

Aangepaste commissiestructuur: iOS-apps die beschikbaar zijn in de App Store zullen profiteren van een aangepaste commissiestructuur. Voor de overgrote meerderheid van ontwikkelaars en abonnementen na het eerste jaar wordt de commissie verlaagd naar 10 procent. Echter, voor transacties met digitale goederen en diensten blijft de commissie 17 procent.

Verwerkingskosten voor betalingen: iOS apps in de App Store krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van de betalingsverwerkingsdienst van de App Store tegen een extra toeslag van 3 procent. Ontwikkelaars hebben ook de vrijheid om een betalingsdienstaanbieder binnen hun app te integreren of gebruikers door te verwijzen naar hun website voor betalingsverwerking, zonder extra kosten van Apple.

Core Technology Fee: Voor iOS-apps die worden aangeboden via de App Store en/of een alternatieve app stores geldt een Core Technology Fee. Deze bedraagt €0,50 voor elke eerste jaarlijkse installatie per jaar, indien het aantal installaties de drempel van 1 miljoen overstijgt.

Weten hoeveel de kosten voor jou app zijn vanaf maart? Gebruik deze handige tool!

Dit geldt alleen wanneer je kiest voor de nieuwe overeenkomst. Je kan nog steeds 15% (als je onder de miljoen dollar aan verkopen hebt, anders 30%) commissie blijven betalen onder de huidige overeenkomst. Dan hoef je niet de Core Technology Fee te betalen.

Overigens gelden deze nieuwe commissies/tarieven alleen voor de iOS App Store. Niet voor de App Stores op iPadOS, macOS, tvOS, watchOS, en visionOS.

De Core Technology Fee maakt het zeer onaantrekkelijk voor apps met veel gebruikers maar niet zoveel inkomsten via de app.

Autorisatie voor app store developers

Apple implementeert een autorisatiesysteem voor app store developers, waarbij deze ontwikkelaars zich moeten committeren aan doorlopende vereisten om de veiligheid van gebruikers en ontwikkelaars te waarborgen.

Nieuwe controles voor NFC betalingen

Binnen de Europese Economische Ruimte stelt Apple nieuwe controles in voor NFC-betalingen in apps van third parties, waardoor gebruikers een third party contactloze betaling app kunnen selecteren als hun standaardoptie.

Interoperabiliteit aanvragen met iOS

Apple heeft een gestroomlijnde procedure geïntroduceerd voor ontwikkelaars in de EU om aanvullende iOS-interoperabiliteit aan te vragen. Via een speciaal formulier kunnen ontwikkelaars een verzoek indienen, waarbij ze ervoor moeten zorgen dat hun lidmaatschap van het Apple Developer Program geldig is. Na indiening voert Apple een eerste beoordeling uit op basis van haalbaarheid. Als dit haalbaar wordt geacht, stelt Apple een voorlopig projectplan op. Na de initiële beoordeling gaat Apple verder met het ontwikkelen en vrijgeven van de interoperabiliteitsoplossing, waarbij het elke 90 dagen regelmatig updates levert.

Klik hier om meer te lezen over Interoperabiliteit.

Uitgebreide app analytics

Apple zal de beschikbare analytics voor de apps van ontwikkelaars in zowel de EU als wereldwijd uitbreiden. Dit om ontwikkelaars nog meer inzicht te geven in de prestaties van hun apps. Via de App Store Connect API zullen meer dan 50 nieuwe rapporten beschikbaar zijn om ontwikkelaars te helpen bij kansen voor verbetering te identificeren aan de hand van uitgebreidere metingen op gebieden zoals:

Betrokkenheid — met aanvullende informatie over het aantal gebruikers in de App Store dat interactie heeft met de app van een ontwikkelaar of deze deelt met anderen

Commerce — met aanvullende informatie over downloads, verkopen en opbrengsten, pre-orders, en transacties die zijn gedaan met het veilige In-App Purchase-systeem van de App Store

App-gebruik — met aanvullende informatie over crashes, actieve apparaten, installaties, app uninstalls, en meer

Gebruik van frameworks — met aanvullende informatie over de interactie van een app met OS-mogelijkheden zoals PhotoPicker, Widgets, en CarPlay

Apple's Stappen na DMA

Dit is een grote stap na de goedkeuring van de Digital Markets Act (DMA) in 2022, gericht op het aanpakken van concurrentiebeperkende praktijken van grote techbedrijven. De impact op de voorkeur van gebruikers voor alternatieve app stores en betalingen in de EU blijft vooralsnog onzeker.

Wij zijn in ieder geval blij met de mogelijkheid om een andere browser te gebruiken, contactloze transacties met HCE en Interoperabiliteit met iOS.

Meer weten? Lees het volledige artikel van Apple.

Vragen over deze wijzigingen? Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Altijd op de hoogte van het actuele nieuws?Volg onze social media accounts.

Contact Coffee IT

Neem contact op

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek