Oké, dus je wilt een hybride app laten maken. Een goede keuze! Maar welke techniek past het beste bij wat je wilt? Voor een kosten efficiënte manier van ontwikkelen ben je al op de juiste plek. Er zijn verschillen tussen React-native en Flutter die impact kunnen hebben op jouw keuze.
In deze blogpost kijken we naar deze verschillen en hopen we je te kunnen helpen met het maken van de juiste keuze.

Op zoek naar een ontwikkelaar voor Flutter of React Native apps? Bekijk ook ons portfolio.

Flutter vs React Native: Hoe maak je de juiste keuze?

Met Flutter en React Native kun je apps ontwikkelen met een codebase voor verschillende platformen. Dat betekent dat de app hybride is en zowel op iOS als Android zal werken. Dit maakt het uiterst kosten efficiënt en een goede keuze voor zowel kleine als middelgrote ondernemingen. Belangrijk is om rekening te houden met het feit dat React (Web) en React Native (Mobiele apps) twee verschillende dingen zijn.

Dankzij handige features zoals de Hot Reload feature, waarbij developers de impact van hun code realtime kunnen zien, wordt het ontwikkelproces versneld. Dit zorgt ervoor dat hybride applicaties sneller gelanceerd kunnen worden en kosten efficiënter zijn. Daar tegenover staat dat het een grote investering kan zijn om iOS of Android gespecialiseerde developers in te huren. Het ontwikkelproces duurt vaak langer en onderhoud wordt apart voor elk besturingssysteem gedaan.

Overeenkomsten en verschillen

So far so good, alle voordelen staan op een rijtje. Voordat we gaan kijken naar de verschillen, is het handig om ook de overeenkomsten te weten. Beide technieken zijn gratis te gebruiken en zijn ontwikkeld door grote (betrouwbare) techbedrijven, namelijk Google (Flutter) en Facebook (React Native). En, zoals eerder genoemd, zijn het beide manieren om met een codebase een app te ontwikkelen voor verschillende platformen. Ook zijn beide technieken “Open-source” wat betekent dat de community kan bijdragen aan ontwikkelingen en verbeteringen.

Het verschil zit hem in een aantal factoren zoals de programmeertaal, hoe oud de techniek is en bijvoorbeeld de manier waarop je componenten kunt gebruiken. Zo is React Native gebaseerd op JavaScript, een programmeertaal die veel developers al kennen, omdat het ook voor andere applicaties wordt gebruikt. Flutter daarentegen is gebaseerd op Dart, een programmeertaal die specifiek is gemaakt voor Flutter. Developers die in Flutter willen programmeren moeten dus een geheel nieuwe taal leren kennen en dit kan de overstap lastig maken.

Voor en nadelen

Flutter React Native
Programmeertaal Dart JavaScript
Code Open source, herbruikbaar Open source, aanpasbaar voor elk platform
Communiteit Relatief grote community Zeer grote community vanwege leeftijd React Native
Platformen Android, iOS, Web Android, iOS
Componenten Third-party componenten Meer zelf ontwerpen
UI engineering Flexibel en third-party Gedeelde code tegenover de kosten van een native experience
UX Componenten makkelijk te gebruiken Maakt gebruikt van components die je zelf moet bouwen (meer vrijheid)
Ontwikkeltijd Minder tijd nodig Meer tijd nodig
Type app Hybride Hybride app met gelijkenissen van een native app

Flutter app

Klasterme app

React Native app

Ubereats

Conclusie

Bij het maken van een keuze tussen Flutter en React Native is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de vereiste platformondersteuning en de specifieke behoeften van je project. Beide frameworks bieden krachtige tools voor de ontwikkeling van hoogwaardige, hybride apps, dus de uiteindelijke beslissing zal afhangen van jouw specifieke context en vereisten.

Zelf een app laten maken in Flutter of React?

Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je graag verder. Als hybride mobile app developer hebben wij experts van beide frameworks.

Contact Coffee IT

Neem contact op

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek