Wat is augmented reality precies?

Augmented reality, afgekort AR, is een technologie die realiteit verbindt met virtuele objecten. AR wordt daarom ook wel verrijkte werkelijkheid genoemd. Augmented reality is een mix tussen de werkelijkheid en een virtuele wereld.

Door de de revolutie van IoT applicaties en geavanceerdere functionaliteiten van smartphones en tablets is ook de AR-technologie in een stroomversnelling geraakt. Om de augmented reality content te kunnen zien heeft de gebruiker een camera en een scherm met touchscreen nodig. Inmiddels hebben vrijwel alle smartphones deze functies. Eén van de meest bekende augmented reality apps van dit moment is het spel Pokémon Go. De app maakt het mogelijk om de Pokémontrainer in iedereen naar boven te halen door Pokemon te vangen met een smartphone.

Meer weten over de ontwikkeling van een augmented reality app? Neem vrijblijvend contact op en wij beantwoorden je vragen graag.

NEEM CONTACT OP

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=S14AVwaBF-Y[/embedyt]

Hoe werkt een augmented reality app?

Een augmented reality omgeving wordt gecreëerd door een naadloze samenwerking tussen de software en hardware. De camera registreert de beelden in de omgeving. De hardware die wordt gebruikt in de GPS zoals de magnetometer, accelerometer en gyroscoop registeren bewegingen. De AR technologie is vergelijkbaar met de techniek die voor QR codes wordt gebruikt.

De software zorgt er vervolgens voor dat een laag over de realistische wereld wordt heen gelegd. Hierin kunnen nieuwe visuele beelden aan de wereld worden toegevoegd. Wanneer de hardware nieuwe bewegingen constateert zorgt de software ervoor dat de virtuele elementen opnieuw aan de fysieke wereld worden toegevoegd.

Vanaf iOS 11 kunnen app ontwikkelaars gebruik maken van de ontwikkeltool ARkit. Hiermee kunnen AR apps worden gebouwd voor de iPhone en iPad. Ook voor Android en Windows zijn er vergelijkbare systemen die 3D omgevingen combineren met de fysieke wereld.

Augmented reality vs. virtual reality

De technologie van virtual reality apps en augmented reality apps lijken veel op elkaar. Zo maken beide technieken gebruik van een virtuele 3D wereld waarin in 360 graden kan worden rondgekeken. De bewegingen worden door aanwezige hardware zoals de gyroscoop, accelerometer en magnetometer geregisseerd. De software zorgt er vervolgens voor dat de juiste beelden op het beeldscherm worden getoond. Het verschil tussen augmented reality en virtual reality zit voornamelijk in de beleving van de virtuele werkelijkheid die wordt gecreëerd. Bij virtual reality wordt er een schijnwereld gecreëerd waarbij het voor de gebruikers lijkt alsof hij zich in een andere wereld bevindt. Bij AR wordt een realistische wereld gebruikt welke wordt geregisseerd door de camera. Hierin worden virtuele objecten geprojecteerd waarbij werkelijkheid en schijn door elkaar heen lopen. De gebruiker blijft bij AR altijd in de werkelijke wereld.

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=2xV5QbBhjuE[/embedyt]

Hoe kan augmented reality gebruikt worden in mobiele apps?

De toepassingsmogelijkheden van een augmented reality app is erg divers. Zo kan AR onder andere voor educatie of marketingdoeleinden worden ingezet. Denk hierbij aan het creëren van een beleving rondom een merk of product. Maar ook voor het opleiden en trainen biedt een augmented reality app verschillende mogelijkheden. Apps worden steeds vaker ingezet voor educatieve doeleinden. Voor zowel de training van studenten als medewerkers van een bedrijf kan AR toegevoegde waarde leveren. Naast zakelijke toepassingen kan AR ook worden gebruikt als entertainment in bijvoorbeeld smartphone games.

Voorbeelden van bekende AR-apps zijn:

  • Layar (magazines, etc.)
  • IKEA catalogus
  • Snapchat (filters)
  • Virtuele rondleiding museum
  • Pokémon Go
AUGMENTED REALITY APP ONTWIKKELEN

Recente projecten


Benieuwd naar apps die wij hebben ontwikkeld? Bekijk ons recente werk.

NEEM CONTACT OP MET ONS

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je verder.

CONTACT
App-ontwikkelaar-coffee-it-contact-fabian-giger