Wat zijn de belangrijkste app trends om te volgen in 2017? Lees onze visie over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van app ontwikkeling.

De markt in apps groeit nog steeds met een rap tempo

Het aantal gedownloade gratis apps stijgt dit jaar nog naar 253 miljard, terwijl dat in 2012 nog 57 miljard was. Dit komt neer op gemiddeld zevenendertig apps per persoon op aarde.

Aantal geïnstalleerde gratis apps

Maar ook het aantal gedownloade betaalde apps per jaar is nog steeds aan het groeien. Deze hoeveelheid is van 3 miljard in 2011 naar 15 miljard in 2017 gegroeid (de markt is dus vijf keer zo groot geworden).

Aantal geïnstalleerde betaalde apps

Omdat de hoeveelheid gedownloade apps zoveel gestegen is, is de winst ook flink gestegen. Verwacht wordt dat de winst van 88 miljard in afgelopen jaar zal stijgen naar 189 miljard in 2020. Apps zijn dus een goede markt om in te investeren en het is belangrijk om app trends in de gaten te houden.

Het universum van de mobiele markt is steeds volwassener aan het worden en tegelijkertijd aan het uitbreiden. Zo heeft de smartphone grotendeel van de basale functionaliteiten als zaklamp, horloge, communicatie en entertainment al overgenomen. Ook worden er nieuwe markten gecreëerd terwijl apps en smartphones sneller, slimmer en geavanceerder worden.

Dit artikel gaat in op de trends die volgens ons belangrijk zijn om te volgen in 2017.

Wearable apps en apps voor Internet of Things (IoT) zullen de markt verbreden

Volgens de Internationale Data Corporatie zal het aantal wearable devices de komende jaren met twintig procent stijgen. Met een verwachting van 213 miljoen verkochte wearables in 2020. Doordat deze verkoop zo hard groeit vinden wij wearables behoren tot de belangrijk te volgen app trends.

Verschillende wearables

Internet of Things (IoT) apps zullen de komende jaren ook hard gaan stijgen. Ieder huis en kantoor krijgt steeds meer en geavanceerdere apparaten waardoor het integreren van deze apps laagdrempeliger worden. Wij merken zelf ook de stijgende interesse aan de type opdrachtaanvragen. Forbes verwacht dat deze markt groeit naar 250 miljard euro in 2020.

Downloaden is uit, streamen is in

Alhoewel het downloaden en installeren van apps op mobiele telefoons veel simpeler lijkt is dit in feite nog precies hetzelfde proces als op de computer. Ja, de App Store en Google Store waren een stuk gebruiksvriendelijker, maar onderwater gebeurt nog steeds hetzelfde. Namelijk je installeert een app op je mobiel waarna deze lokaal beschikbaar is.

Dit is een belangrijk proces, want volgens een studie van Google is tekortkoming aan ruimte de op één na grootste reden dat een app wordt verwijdert.

Redenen om een app te verwijderen

App streaming technologie is gebouwd voor dit scenario. Net zoals het streamen van video’s, stelt app streaming je in staat bepaalde functionaliteiten te gebruiken voordat je de app installeert. Zie ons artikel over Android Instant apps voor meer informatie.

Verwacht wordt dat 100.000 apps in 2020 gebruik zullen maken van App stream functionaliteiten. Om die reden hebben we app streaming opgenomen in onze app trends.

Meer focus op beveiliging

Veel mobiele apps richten zich vooral op ontwerp en ervaring (UI en UX), maar houden zich totaal niet bezig met beveiliging.

Veel kleine apps vragen allerlei toestemmingen die zij niet eens nodig hebben en maken het zo makkelijker voor hackers om privé data te stelen.

Volgens HP faalt 96÷ van alle apps één of meerdere privacy tests.

App ontwikkelaars doen er goed aan om ten minste rekening te houden met de volgende richtlijnen:

  • Voorkom het opslaan van onversleutelde data in externe opslag.
  • Analyseer apps voor en na gebruik om onnodig data verbruik te identificeren.
  • Test of alle netwerk verbinding over HTTPS verloopt.
  • Controleer of alle wachtwoorden of encryptie sleutels als tekst zijn opgeslagen.

Enterprise apps gaan mobiel

Verwacht wordt dat merendeel van de interacties mobiel gaat worden (maar liefst 70% volgens Gartner). Dat betekent dat voor bedrijven van mobile first naar mobile only zullen gaan. Dit zal op dezelfde manier verlopen als desktop applicaties naar de cloud zijn verplaatst.

Veel bedrijven hebben op dit moment het gevoel dat mobiele apps een nice to have zijn, echter kan het in sommige sectoren een kwestie van overleven zijn. Volgens Adobe mis je ongeveer 47% van je potentiële nieuwe klanten als je op dit moment geen app hebt. Bijna alle middelgrote bedrijven (90% volgens ARC) gaan komend jaar meer investeren in mobiele apps.

Investeren in apps

Zo snel als het licht

Performance staat natuurlijk al jaren in de spotlights. Maar in het verleden hebben we ons vooral gericht op performance in websites. Performance in apps is dit jaar ook helemaal hot en happening. Met de komst van Android O zal Android ook een stuk minder energie verbruiken. Apple heeft hier natuurlijk al een hoop stappen in gezet maar ook hier is altijd ruimte voor verbetering. Om mobiele apparaten sneller te kunnen bedienen zijn Accelarated Mobile Pages (AMP) pagina’s tot leven gewekt. Deze pagina’s zijn optimaal leesbaar voor de gebruiker en door die weergave hebben zij ook een grotere kans op conversie.

amp paginas

Meer en meer apps ondersteunen VR en AR

Pokemon Go is de aankondiging geweest van het nieuwe tijdperk van Augmented Reality (AR). De komst van de CardBoard en de Google Daydream zijn de start van het nieuwe tijdperk van VR. Ieder bedrijf wilt hier natuurlijk op in spelen met een AR of VR app. Zowel Apple als Google zijn hard aan het werk om AR en VR beter te ondersteunen in hun platform.

google Daydream

De Google Glass was geen succes, maar de Hololens is al een stuk beter. Met de Hololens is het mogelijk virtuele projecten 3D te projecteren op de echte wereld. Deze technologie is veelbelovend, maar door de prijs is de Hololens op dit moment nog niet geschikt voor de consument.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=qPEVtqtKw0A[/embedyt]

De intelligentie van apps stijgt

Kunstmatige intelligentie behoort tot de al langer lopende app trends. Webshops als bol.com en Amazon maken hier bijvoorbeeld gebruik van om jou aanbevelingen te geven wat je bij een bepaald product zou kunnen kopen. Ook huizen worden steeds slimmer met Smart Home systemen als de Amazon Echo of de Google Home. Dit zijn systemen die je met alles kunt koppelen en alles kunt vragen zoals: Doe de lamp uit of toon mijn ski-vakantie foto’s op TV. Natuurlijk zitten deze slimme assistenten ook al verweven in onze Smart Phones door middel van Google Assistant en Apple Siri. De inzet is echter nog veel groter, deze slimme netwerken zouden ook je emoties kunnen opvangen en je gezondheid kunnen verbeteren. Volgens the Verge zal 40% van alle vragen van mensen in 2020 op te lossen zijn door AI. Dit zal natuurlijk een mega impact hebben op de markt, en mobiel zal hiervoor het eerste platform bieden.

smart homes

Conclusie

Wij verwachten dat deze app trends ervoor zorgen dat de app markt zich nog harder aantrekt. Om die reden is het nog belangrijker om een app te hebben die er uit springt door middel van een spetterend ontwerp en een steengoede realisatie. Heb jij interesse in het laten ontwikkelen van een app? Neem dan vrijblijvend contact op, wij staan je graag te woord.

NEEM CONTACT OP MET ONS

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je verder.

CONTACT
Job Burg