Rijdend Nederland is in rep en roer. 6 april aanstaande staat er namelijk een ‘GPS Week Number Rollover’ gepland. Dit betekent dat GPS en navigatiesystemen die ouder zijn dan 10 jaar mogelijk niet meer werken na deze datum. Lees verder om te kijken of jouw navigatie het nog doet na 6 april of wat je hier tegen kan doen. 

Wat gaat er gebeuren op de nacht van 6 op 7 april?

In de nacht van 6 op 7 april begint het telsysteem van gedateerde GPS en navigatiesystemen weer opnieuw en worden alle standen op nul gezet. Dit gebeurt omdat het telsysteem vol raakt. Deze GPS Week Number Rollover (WNRO) vindt eens in de 19 jaar plaats. De handeling is te vergelijken met een oude auto die na 99.999 kilometer op de teller weer bij nul begint. Het gevolg van deze GPS-omwenteling? GPS en navigatiesystemen van 10 jaar of ouder raken van slag of werken mogelijk niet meer.

Hoe komt dat?

Doordat de kalenders worden teruggezet op 6 april kan er miscommunicatie ontstaan tussen GPS satellieten en GPS ontvangers, legt de website van Tom-Tom uit. Hierdoor kunnen gedateerde chips sommige functies niet langer verwerken of uitvoeren in het navigatiesysteem. Doordat GPS satellieten nauwkeurige tijdmetingen uitzenden kan de locatie en tijd van de gebruiker worden bepaald. De GPS Week Number Rollover kan dit proces flink in de war schoppen. Dit komt omdat het signaal na de update op zoek gaat naar de positie van satellieten van jaren geleden. Het probleem is dat deze informatie wordt verstuurd in een binair getal van 10bit. Dit houdt in dat er in totaal precies 1024 weken via het signaal verstuurd kunnen worden. Week 0 begon op 21 augustus 1999 (dit was de eerste GPS Week Number Rollover), nu precies 1024 weken later begint de teller weer op nul.

Gemakkelijk te voorkomen

Weet je niet precies hoe oud jouw GPS of navigatiesysteem is en of jij tot de risicogroep behoort? Geen zorgen. Het is gelukkig vrij gemakkelijk om te achterhalen of jouw navigatiesysteem niet meer werkt na 6 april. Heb je een Tom-Tom navigatieapparaat? Dan kan je via deze link controleren wat de status is van jouw navigatiesysteem aan de hand van het serienummer. Heb je een ander GPS apparaat of navigatiesysteem? Dan kun je het beste contact opnemen met de leverancier van jouw navigatiesysteem om te kijken wat voor invloed de GPS Week Number Rollover heeft voor jou. Behoort jouw GPS of navigatiesysteem tot de risicogroep? Dan kan het zijn dat je je GPS apparaat moet updaten of upgraden. Smartphones met GPS systemen hebben overigens geen last van deze GPS omwenteling. Smartphones zijn namelijk uitgerust met moderne software en hoogstwaarschijnlijk ook niet ouder dan 10 jaar. Wij zijn natuurlijk al lang fan van smartphone apps als GPS of navigatiesysteem.

Happy ending

Het is waarschijnlijk de laatste keer dat GPS en navigatiesystemen last hebben van deze roll-over laat pnt bedrijf Orolia weten. Dit komt doordat GPS momenteel een programma update ondergaat waarin systemen worden geupgrade naar een 13bit getal. Dit zal betekenen dat de volgende roll-over over ongeveer 157 jaar staat gepland. Dit is tevens goed nieuws voor de toekomst van GPS apps. Tegenwoordig hebben bijna alle telefoons GPS ingebouwd. Een mobiele telefoon is dan ook goed te gebruiken als nauwkeurig GPS apparaat. Bij de ontwikkeling van een nieuwe app kan hier goed op in worden gespeeld. GPS apps kennen een enorme diversiteit aan implementatie mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een app die mensen voorziet van afstanden, fietsroutes of shopping routes.

Benieuwd naar een actueel voorbeeld voor een GPS app? Bekijk dan eens de Mototour app. Dit is een app die recentelijk door ons is ontwikkeld die motorrijders van de mooiste routes voorziet. Meer weten over GPS apps of wil je een GPS app laten ontwikkelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Mototour GPS app

NEEM CONTACT OP 

Heb je een vraag of wil je graag meer weten? Neem contact op en ik help je graag verder!

Of bekijk mijn LinkedIn.

CONTACT
Stephanie Stam