Net zoals vorige jaren betekend de maand juni niet alleen de start van de zomer, maar is ook de maand van de WWDC: Apple’s Worldwide Developers Conference, inclusief langverwachte Keynote. De WWDC is al jaren het event waar Apple de nieuwste software, hardware en innovaties laat zien. Geen tijd gehad om alle aankondigingen door te spitten? Geen probleem. Hieronder hebben wij de belangrijkste punten onder elkaar gezet. Enjoy.

iOS 16: VOL MET NIEUWE FEATURES

Natuurlijk beginnen we gelijk met de grootste aankondiging. Apple heeft WWDC22 traditioneel afgetrapt met een Keynote. Hierin werd zowel de nieuwste software als hardware besproken. Een van de headlines daarin was nieuwste iOS. Nummer 16, welke later dit jaar beschikbaar komt.

Lockscreen

De grootste verandering is het nieuwe lockscreen. De notificaties krijgen een nieuwe plek (onderaan je scherm) en je kan widgets toevoegen aan je lockscreen. Dankzij Live Activities updaten de notificaties zich automatisch met de laatste informatie. Erg handig als je bijvoorbeeld op de hoogte gehouden wil worden van een sportwedstrijd of als je wil weten wanneer je Uber er is.

WWDC22 Apple Keynote Recap: Live Activities

Apple Home App

Als ervaren IoT app ontwikkelaar zijn wij elk jaar weer ontzettend benieuwd wat Apple aankondigt rondom Domotica / Internet of Things. Dit jaar krijgen we een volledig vernieuwde woning-app, waarin je in een scherm al je slimme apparaten kan besturen. Tijdens de Keynote werd er de nieuwe standaard matter ook nog even besproken. Apple is samen met o.a Google en Amazon aan het werk om een standaard te bouwen voor het verbinden van al je slimme apparaten. Wanneer dit klaar is nog niet duidelijk.

WeatherKit

Leuke ontwikkeling voor de dev’s onder ons. Met de nieuwe WeatherKit van Apple kan je straks real-time weerupdates toevoegen aan je apps. Niet alleen voor je iPhone, maar ook op je iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV.

CARPLAY: EEN OS VOOR JOUW AUTO

Een van de meest verassende onderwerpen tijdens deze Keynote zijn de ontwikkelingen binnen CarPlay. Volgens Apple overwegen 79% van de Amerikaanse auto kopers  alleen een auto’s met CarPlay…. Of dit helemaal klopt laten we in het midden. Maar het wekt wel een leuke discussie op. Wat nou als mensen de aankoop van hun auto gaan beslissen op basis van welke OS er bij zit. Apple is hier keihard op in gesprongen met zijn nieuwe CarPlay. Feitelijk wil het via jouw telefoon alle schermen in jouw auto overnemen, inclusief je dashboard met bijvoorbeeld snelheidsmeter.

WWDC22 Keynote Recap: CarPlay

WATCHOS 9: FOCUS OP GEZONDHEID

Medication

Apple heeft altijd de gezondheid van zijn gebruikers hoog in het vaandel gehad. Conditie en Gezondheid zijn apps die al jaren ervoor willen zorgen dat jij beter in control bent van je eigen gezondheid. In WatchOS 9 komt Apple met nog een eHealth app: Medications. Met deze app kan je gemakkelijk de inname van jouw medicatie bijhouden en krijg je notificaties als het tijd is om je medicatie, vitamines en supplementen in te nemen. Ook is het mogelijk om medicatie aan je app toe te voegen via je camera. De medications-app op je iPhone herkent automatisch je medicatie. Als gecertificeerde zorg-app ontwikkelaar worden wij hier erg enthousiast over. We zijn benieuwd hoe dit in de toekomst verbeter uitgebreid wordt.

Work-out

Voor de fanatiekelingen onder ons is de nieuwe work-out app in WatchOS 9 een flinke verbeteringen. Hij registreert automatisch hartslagzones, jouw houding tijdens het hardlopen en mocht je zelfs trainen voor een triatlon, dan past hij de work-out automatisch aan.

VoIP gesprekken via je Apple Watch

Met WatchOS 9 voegt Apple nu ook CallKit toe aan zijn OS voor de smartwatch. Als app ontwikkelaar met rijke historie in het ontwikkelen van VoIP-apps, worden we hier erg enthousiast over! Het is namelijk nu mogelijk om VoIP gesprekken (via een API) te laten verlopen via de native bel-interface van je smartwatch.

Ook WatchOS 9 wordt later dit jaar verwacht.

Er is nog veel meer…

Dit zijn de grootste aankondigingen, uiteraard is er nog veel meer wat gaat veranderen in iOS 15. Check hieronder het overzicht of kijk op Apple’s overzichtpagina voor een samenvatting van alle functionaliteiten.

MACOS VENTURA: JE IPHONE ALS WEBCAM?

Naast een nieuwe iOS en WatchOS kan het OS voor de power-user natuurlijk niet uitblijven: macOS. De nieuwe macOS Ventura heeft aardig wat gave verbeteringen gekregen.

Stage Manager

Heb jij net zoals ons altijd meerdere tabbladen en screens open? Apple heeft hier wat op bedacht. Met Stage Manager komen al je open screens links in het beeld te staan en kan je gemakkelijk switchen. Handig toch?

WWDC22 Keynote Recap: Stage Manager

Passkeys

Onze developers hebben tientallen wachtwoorden die ze moeten onthouden. Van Github tot App Store Connect, van Xcode tot Play Console. Allemaal met een unieke wachtwoord die steeds complexer worden. Apple’s Passkeys gaat dat versimpelen. De trend rondom privacy is nog steeds aan het bloeien. Steeds meer bedrijven geven inzicht in hun data en waar ze dit voor gebruiken. Apple neemt het daarom nog een stukje verder en wil dat iedere gebruiker 100% veilig zijn of haar device kan gebruiken. Passkeys maakt gebruik van jouw Touch ID om bij elke nieuwe registratie een nieuw wachtwoord aan te maken. Deze kan (volgens Apple) niet gehackt worden.

Mocht je op een device zitten zonder Touch ID, dan kan je via een QR-code en je iPhone alsnog inloggen. Net zo simpel!

Continuity Camera

Hier moesten wij wel even om lachen. Apple maakt het met macOS Ventura mogelijk om je iPhone als webcam te gebruiken. Met een accessoires, die later dit jaar beschikbaar komt, kan je automatisch overschakelen naar je iPhone-camera. Zou jij dit gebruiken?

WWDC22 Keynote recap: Continuity Camera

IPADOS 16

Over iPadOS 16 zijn weinig innovaties te melden. Alle functionaliteiten die we hierboven hebben genoemd zitten ook in de nieuwe iPadOS 16. Tijdens de Keynote werd wel een functionaliteit gehighlight. Het is straks mogelijk om een extern scherm direct aan te sluiten je iPad. Gemak dient de mens!

WHAT ABOUT THE HARDWARE

Precies! Normaal is WWDC gefocust op software. Dit jaar was het net iets anders. Apple presenteerde namelijk een nieuwe Macbook Air inclusief M2-chip. Volledig nieuwe behuizing, kleuren en specs. Zoals je al kan verwachten is die nieuwe M2-chip sneller, krachtiger en zuiniger dan alle andere op de markt. Onze developers werden in ieder geval al erg enthousiast over de eerste onafhankelijke testresultaten.

ER IS NOG VEEL MEER...

WWDC draait niet alleen om de Keynote. Er zijn dagen lang trainingen en workshops geweest voor developers, designers en app marketeers. Check Apple’s developers pagina voor alle aankondigingen. Wil je liever de Keynote terugkijken? Check hem hieronder??

P.S. het feit dat jij de hele blog hebt gelezen, betekend dat je graag op de hoogte bent van alle ontwikkelingen in jouw branche. Wij ook! Check hier eens onze vacatures, misschien is er wel een match tussen jouw skills en Coffee IT.

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN HET ACTUELE NIEUWS?VOLG ONZE SOCIAL MEDIA ACCOUNTS.

Marketeer

NEEM CONTACT OP

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek
Marketeer