Afgelopen maandag werd Apple’s Worldwide Developers Conference afgetrapt met de langverwachte Apple Keynote. De WWDC is al jaren het evenement waar Apple de nieuwste versies van zijn software laat zien, en heel af en toe nieuwe hardware. Benieuwd wat Apple allemaal heeft aangekondigd tijdens zijn keynote? Hieronder een samenvatting van de grootste updates. 

iOS 15: STAYING CONNECTED

De grootte focus van Apple’s Keynote lag natuurlijk op het nieuwe OS voor de iPhone. Met iOS 15 heeft de software niet zo zeer een redesign gekregen, maar meer een uitbreiding van het huidige arsenaal van Apple’s native apps. Craig Federighi startte zijn presentatie met de woorden Staying Connected, een zin die leidend is voor het nieuwe besturingsysteem.

Facetime

Een van de grootste veranderingen in iOS 15 is Facetime, die straks ook beschikbaar wordt voor iPadOS en MacOS. Met de nieuwe Portrait Mode functionaliteit kan je tijdens videogesprekken je achtergrond blurren. Met Spatial Audio voor Facetime kan je nu ook irritante achtergrondgeluiden filteren. Daarnaast heb je nu de mogelijkheid om je Facetime gesprekken in te plannen en kunnen Android-gebruikers ook deelnemen aan het gesprek.

iOS 15 WWDC 2021

SharePlay

Naast de nieuwe Facetime app kondigt Apple ook SharePlay aan: hiermee kan je gezamenlijk muziek, TV en films kijken. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om je scherm te delen tijdens een videogesprek. Apple kondigt hiermee ook gelijk de SharePlay API aan, zodat app ontwikkelaars deze SharePlay functionaliteit ook kunnen toevoegen aan hun apps.

Focus

Apple is al langere tijd bezig om gebruikers bewust te maken van hun device-gebruik. Met functionaliteiten zoals Schermtijd krijgt je al inzicht in de tijd die besteed op je iPhone, iPad of Mac. Met de nieuwe Focus app krijg je de mogelijkheid om je mobiele apparaat aan te passen aan de situatie. Ben je bijvoorbeeld aan het werk? Dan worden alle notificaties van bijvoorbeeld Whatsapp weggehouden. Het is zelfs mogelijk om je thuisscherm aan te passen aan de situatie.

Er is nog veel meer…

Dit zijn de grootste aankondigingen, uiteraard is er nog veel meer wat gaat veranderen in iOS 15. Check hieronder het overzicht of kijk op Apple’s overzichtpagina voor een samenvatting van alle functionaliteiten.

Overzicht iOS 15 WWDC 2021

iPadOS 15: Widgets, Swift Playground en Multitasking

Niet geheel onverwacht kondigt Apple ook iPadOS 15 aan voor zijn tablets. Ook hier geen imposante redesign, maar wel een aantal functionaliteiten die meer dan welkom zijn voor de iPad power-user.

Widgets

De grootste verbetering in iPadOS 15 is dat je widgets voortaan overal op het iPad-thuisscherm kunt plaatsen. In de vorige versie hadden de uitgeklapte versies van apps nog een vaste plek. Er komen meer widgets beschikbaar vanuit Apple, maar ook ontwikkelaars kunnen widgets bouwen die meer gebruik maken van het grote scherm van de iPad.

Multitasking

Even snel een notitie maken in je iPad wordt een stuk makkelijker. Apple zorgt met het nieuwe besturingsysteem voor een productiviteitslag wat ze zelf multitasking noemen. In welke app je ook zit, je kan altijd in het hoek van het scherm klikken voor een Quick Note (zoals Apple het noemt). Daarnaast is de splitscreen functionaliteit verbeterd en komen er nieuwe snelkoppelingen.

Quick Note iPadOS WWDC2021

Swift Playgrounds

Voor alle (toekomstige) developers onder ons, heeft Apple de Swift Playgrounds app uitgebreid voor iPadOS. Met Playgrounds biedt Apple de mogelijkheid om zelf apps te bouwen (en te leren coderen) op een speelse manier. Met iPadOS 15 is het nu mogelijk om live de app op je iPad te testen en zelfs je app naar de App Store te sturen. Om de productiviteit in Swift Playgrounds te verhogen heeft de iPad-app nu ook code completion!

One more thing…..

iPadOS 15 krijg natuurlijk ook alle features van iOS 15 mee. Facetime krijgt een update en de focus app kan je op alle systemen gebruiken. Check hieronder het overzicht of kijk op Apple’s overzichtpagina voor een samenvatting van alle functionaliteiten.

iPad OS 15 Summary

MacOS Monterey

Ook de Mac krijgt na de zomer een update: MacOS Monterey. Ook hier weer geen groot redesign, maar wel gave verbeteringen voor Safari, AirPlay for Mac, Shortcuts en iets wat ze ‘Universal Control’ noemen.

De nieuwe Safari

Voor 99% van de Mac gebruikers is Safari de belangrijkste app. Naast Chrome is dit de meeste gebruikte browser ter wereld. Met MacOS Monterey krijgt Safari een facelift waarbij de focus meer ligt op de webpagina. De bovenste balk met alle tabs, functies en buttons wordt een stuk minimalistischer.

Safari Privacy Report

Met de nieuwe Privacy Report in Safari kan elke gebruiker zien welke trackers en website persoonlijke gegevens verzamelen. Dit werkt straks ook in de App Store; dit noemt Apple dan weer de App Privacy Report. Ook introduceert Apple Hide My Email: een handige tool om jezelf ergens te registeren zonder dat je gebruik maakt van je eigen email-adres. Meer weten over de Privacy Efforts van Apple? Check dan de press-release die tegelijkertijd met de Keynote online is gezet.

MacOS Monterey Safari

Universal Control

Deze nieuwe feature in MacOS is wel heel gaaf. Met Universal Control heb je de mogelijkheid om je iPad met je Mac(book) te verbinden en door te werken op de verschillende devices. Check hieronder de video hoe dit er in real-life uitziet.

Apple’s Ecosystem

Je begint het vast al wel te begrijpen. Ook de MacOS van Apple krijgt de verbeteringen in Facetime, de nieuwe focus app en SharePlay. Hieronder vind je weer het overzicht van MacOS. Hier vind je een samenvatting van alle nieuwe Mac features.

MacOS Summary

WatchOS 8: Een paar leuke verbeteringen

De Apple Watch krijgt ook een software update: WatchOS 8. De focus ligt bij deze update duidelijk op twee onderdelen: foto’s en smart accessoires. Met aanpassingen in Wallet en Homekit wil Apple de Watch meer integeren in je dagelijkse leven.

Foto’s wijzerplaten

Met WatchOS 8 krijgen gebruikers de mogelijkheid om foto’s in te stellen als wijzerplaat. Daarnaast krijgt de foto’s app in WatchOS ook een update waardoor het gemakkelijker is om je favoriete foto’s te bekijken en te delen.

Smart Home 

De Home App in WatchOS 8 krijgt een redesign en uitbreiding in functionaliteiten. Het is straks mogelijk om via je Watch je slimme camera’s te bekijken en te besturen. Heb jij een HomePod in huis staan? Dan stuur je gemakkelijk gesproken berichten via Intercom door naar de speaker.

Apple WWDC2021 WatchOS 2021

Meer functionaliteiten in Wallet

Het ontgrendelen van een auto met je Apple Watch was al aangekondigd, maar met WatchOS kan je straks ook je voordeur, kantoor- of hoteldeur openen. Dit is natuurlijk- in een wereld met een wereldwijde pandemie – een welkome verbetering. Het is straks mogelijk om je hotelboeking in wallet te zetten en direct door te lopen naar je kamer. Daarnaast start Apple ook in een aantal Amerikaanse staten met de mogelijkheid om je rijbewijs te digitaliseren, zo hoef jij straks helemaal geen fysieke portemonnee meer mee te nemen.

WatchOS 8: overzicht

WatchOS krijgt natuurlijk veel meer nieuwe functionaliteiten naast de foto-wijzerplaten en Home App. Bekijk hieronder de summary. Ben je trouwens benieuwd wat er veranderd in Apple Health? Daar gaan we hieronder verder op in..??

WatchOS 8 Summary

Apple Health: meer inzicht voor jezelf en familie

Met de nieuwe iOS en WatchOS krijgt Apple Health ook een update. Er werd al even gespeculeerd over een nieuwe Apple Watch met suikerspiegelmeter, maar deze laat nog even op zich wachten. Daarintegen heeft Apple wel een aantal upgrades ontwikkeld binnen Apple’s Health app.

Health Sharing

Naast je eigen gezondheid, wil je natuurlijk ook hebben dat je naasten gezond blijven. Met de Health update kan je inzicht krijgen in bepaalde metrics van je familie. Bijvoorbeeld de hartslag van je zieke moeder of het aantal bewegingsuren van je zoon. Uiteraard dient iedereen hier voorafgaand toegang tot te geven.

MacOS Monterey Safari

Trends 

Alle gegevens die je Apple Watch / iPhone verzameld zijn interessant, zeker als het gaat over de lagere termijn. Met trends geeft je iPhone straks weer of er een verandering is in jouw gegevens. Bijvoorbeeld als je hartslag de afgelopen twee weken aanzienlijk hoger is geweest.

Walking Steadyness

Dit is misschien niet voor iedereen relevant. Maar Apple lanceert een nieuwe metric in de Health App. Volgens Apple zijn er 37 miljoen mensen die als gevolg van een val medische aandacht nodig hebben. Met iOS 15 meet je iPhone de afstand tussen jouw stappen, je snelheid en je algemene beweging. Vervolgens geeft het een score. Mocht deze heel laag zijn, dan laat je iPhone weten dat je een verhoogd risico hebt om onverwacht te vallen.

Naast Health Sharing, Trends en Walking Steadyness krijgt Apple Health ook een nieuwe Mindfullness App, kan je Apple Watch nu ook je respiratory rate meten en kan jij je gegevens gemakkelijk delen met een dokter. Meer over weten? Lees hier alles over Apple Health in de press release.

Features voor developers

De WWDC is natuurlijk voor- en met developers georganiseerd. Er zijn een aantal gave ontwikkelingen die ervoor zorgen dat wij nog betere apps kunnen bouwen voor het ecosysteem van Apple.

Xcode Cloud

Xcode Cloud is een nieuwe tool die speciaal voor Apple ontwikkelaars is gebouwd. Zo kan de ontwikkeling, het testen en het afleveren van apps volledig online gebeuren. Samen met TestFlight kunnen ontwikkelaars nu gemakkelijk feedback verzamelen en tegelijkertijd (parallel) testen in de cloud. Dat noemen wij efficiëntie! Overigens gaat Xcode Cloud pas volgende maand in Beta, dus het gaat nog wel even duren voordat dit toegankelijk wordt voor elke developer.

Apple WWDC21 Swift

Update in de App Store

Binnenkort is het ook mogelijk om meerdere App Store Assets te testen in de Apple App Store. Met Custom Product Pages, zoals Apple ze noemt, hebben developers nu de mogelijkheid om meerdere app icons, video’s en previews te testen. Kortom: A/B testing in de App Store. Dat vinden wij als app marketeers wel heel interessant. Ook krijgen developers straks de mogelijkheid om events aan te maken in de App Store, zodat gebruikers gemakkelijk naar een in-app liveconcert, wedstrijd of film kunnen.

Apple App Store update

Downloads realiseren door slimme app marketing

App live? Het succes ervan vereist het meer dan doorsnee marketing. Coffee Digital bestaat uit app marketing experts met meer dan 10k uur aan App Store Optimalisatie ervaring. Wij zorgen dat jouw app opvalt te midden van de massa.

  • App Marketing - Vergroot zichtbaarheid en gebruikers.
  • Online Marketing - Bereik en betrek potentiële gebruikers.
  • App Store Advertising - Jouw app, juiste moment & plek.
  • App Store Optimalisatie - Verhoog organische vindbaarheid.
Meer over Coffee Digital

Recap van de WWDC21 Keynote

Nou…. Er is aardig wat aangekondigd tijdens de Keynote. En dan hebben wij niet eens alles besproken in deze blog. Ben jij nou heel benieuwd wat er nog meer is besproken en wil je de hele keynote eens rustig terugkijken? Bekijk hem hieronder??

P.S. het feit dat jij de hele blog hebt gelezen, betekend dat je graag op de hoogte bent van alle ontwikkelingen in jouw branche. Wij ook! Check hier eens onze vacatures, misschien is er wel een match tussen jou en Coffee IT.

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN HET ACTUELE NIEUWS?VOLG ONZE SOCIAL MEDIA ACCOUNTS.

Marketeer

NEEM CONTACT OP

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek
Marketeer