GOOGLE I/O 2021: ANDROID 12, PRIVACY & WEAR OS

Utrecht, 5 april | 3 minuten 

Gisteren is de Google I/O van start gegaan, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van de welbekende techgigant. Tijdens deze 3 dagen kondigt het bedrijf allerlei nieuwe diensten en producten aan, maar laat ook zien aan welke innovaties ze werken. Dit jaar staat vooral in het teken van het nieuwe besturingsysteem van Google: Android 12. Benieuwd wat er nog meer is besproken? Lees hieronder verder??

ANDROID 12: GOOGLE'S PARADEPAARDJE

Het was al even bekend op het internet, maar Google heeft tijdens zijn keynote officieel Android 12 gepresenteerd. Het nieuwe besturingsysteem heeft een volledige redesign ondergaan. Naar eigen zeggen is dit het grootste redesign in de geschiedenis van Android. De focus ligt naast een betere gebruikerservaring ook duidelijk op het beschermen van de gebruikersdata. Privacy was een woord dat maar al te vaak is genoemd tijdens de presentatie.

Android redesign

De grootste en zichtbare verandering in Android 12 is het kleurgebruik. Met het nieuwe besturingsysteem is het mogelijk om je telefoon volledig te personaliseren met een aangepast kleurentablet en de vernieuwde widgets. Leuk detail: het systeem meet zelf welke kleuren dominant aanwezig zijn op jouw achtergrond en past hier de interface op aan (notificatiebalk, vergrendelscherm, knoppen en widgets).

Technische verbeteringen

Naast het redesign zijn er ook een aantal technische verbeteringen doorgevoerd in Android 12. Met het nieuwe besturingssysteem wordt de energieverbruik van de CPU aanzienlijk verlaagd, waardoor de prestaties en de accuduur van je device verbeterd. Benieuwd wat er nog meer is veranderd in Android 12? Check hieronder de video van techmagazine The Verge.

PRIVACY, DATA EN SECURITY

Google is al jaren bezig met het beschermen van ieders data en geeft de gebruiker meer mogelijkheden als het gaat om het opslaan van je eigen gegevens. Vorig jaar lanceerde Google al auto-delete, een functionaliteit waarbij Google automatisch na 18 maanden jouw data verwijderd. Dit jaar wordt dat uitgebreid met een nieuwe versie van Password Alert. Deze verbeterde functionaliteit laat nu direct zien wanneer jouw account onderdeel is geweest van een datalek, met de Password Alert Chrome extensie wijzigen je dan ook gelijk je wachtwoord van dit account in je chrome browser.

Snow Cone: Google's privacy dashboard

Naast de Password Alert update, kondigt Google ook ‘Snow Cone’ aan. Een overzicht op jouw android telefoon met alles omtrent jouw eigen privacy-instellingen en datagebruik. In het dashboard kan je inzien welke apps gebruik maken van jouw locatie, microfoon en camera. Voorlopig zit dit alleen in Android 12, maar wij verwachten dat dit ook bij de volgende update van Chrome OS gelanceerd wordt.

Privacy Dashboard Snow Cone Google I/O

GOOGLE WEAR: POGING OM TE CONCURREREN MET APPLE?

Tijdens de presentatie werd een groot deel besteed aan de hernieuwde samenwerking tussen Google en Samsung. Deze twee techgiganten werken al jaren samen. Zo staat er op elke Samsung smartphone Android geïnstalleerd en werken al jouw slimme Samsung apparaten naadloos samen met Google Home. Vanaf dit jaar gaan ze hun samenwerking uitbreiden met wearables. Ze voegen Tizen (Samsung) en WearOS (Google) samen tot één besturingssysteem. Deze OS genaamd ‘Wear’ moet (aldus Google) een hele nieuwe gebruikerservaring geven aan smartwatch-gebruikers. Zo wordt Google Pay zo spoedig mogelijk uitgerold in 20+ landen en gaat Google samen met Samsung en Fitbit (recentelijk gekocht door Google) de gezondheids- en fitnessfuncties helemaal opnieuw bouwen.

Google presenteert direct dat er veel meer apps beschikbaar gesteld worden in de nieuwe Wear OS. Voorbeelden hiervan zijn Sleep Cycle, Calm en Strava. Hieronder zie je een overzicht van apps die binnenkort op Wear verkrijgbaar zijn (of een grote update krijgen).

Google Wear OS

BENIEUWD NAAR DE REST?

Er is nog veel meer aangekondigd tijdens deze Google I/O. Benieuwd naar de rest? Bekijk hieronder de samenvatting van Google. Binnen 9 minuten ben je helemaal bij. Naast de grote presentatie worden er in drie dagen nog meer keynotes en meetups georganiseerd. Wij gaan deze allemaal doorspitten en komen binnenkort met een in-depth blogpost over de laatste ontwikkelingen. Stay tuned..

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN HET ACTUELE NIEUWS?VOLG ONZE SOCIAL MEDIA ACCOUNTS.