Wat is domotica? Domotica is het automatiseren van processen en handelingen in je huis of woning. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om bij een felle zon de zonwering uit te laten rollen. En dit zonder dat je daar een handeling voor hoeft te doen. 

Deze slimme automatiseringen worden aangestuurd vanuit een app op je telefoon of vanaf een paneel in de wand. Lekker makkelijk. En dit is ook het doel van domotica. Ons leven comfortabeler, efficiënter en makkelijker te maken. 

Juist het stukje efficiënter maken zijn we goed in! Zo hebben wij in het verleden bedrijven geholpen het gebouw te automatiseren. Hierdoor is het gebouw duurzamer, aangenamer en prettiger om in te werken. Lees hier meer over gebouwautomatisering

Maar wat is nu een voorbeeld van domotica? Neem nu de thermostaat. Is het warm dan zet je hem lager, is het koud dan zet je hem hoger. Maar een slimme thermostaat is al een vorm van domotica. Vanuit een app kun je bijvoorbeeld instellen dat als het buiten boven de 18 graden is dat de thermostaat automatisch zijn temperatuur verlaagd. Hierdoor verspil je geen onnodige energie. 

Andere vormen van automatisering zijn IoT (internet of things), smart home of slimme apparaten.

Domotica Betekenis

Wat betekent het woord domotica precies? Domotica kun je opdelen in tweeën. Het eerste deel is domo wat in het latijns huis of woning betekent. Het tweede deel is tica wat in het latijns robotica betekent. Voeg je dit samen dan krijg je woning-robotica. Met andere woorden een huis waar alle techniek gekoppeld is. 

Wil je de definitie van domotica in een zin samenvatten dan krijg je het volgende. “Domotica is de integratie van technologie ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen of leven.” Domotica maakt dus eigenlijk je leven net iets makkelijker.

Wat is een domotica systeem

Domotica zelf hebben we uitgelegd. Maar wat is dan precies een domotica systeem? Een domotica systeem is een systeem met gecentraliseerde plek van waaruit je meerdere toepassingen kunt aansturen.

Klinkt ineens best ingewikkeld. Gelukkig valt dat mee. De gecentraliseerde plek is bijvoorbeeld je telefoon. En de toepassingen zijn de thermostaat, de lampen, het zonnescherm en noem maar op. 

Ook kan een domotica systeem aangestuurd worden vanuit verschillende protocollen. Een protocol is bijvoorbeeld wifi of bluetooth. Het is niet mogelijk om een systeem te hebben met twee protocollen. Bluetooth en wifi vult elkaar namelijk niet aan. Er moet dus altijd gekozen worden voor één protocol.

Domotica voorbeelden

Bij domotica kun je ervoor kiezen om heel je huis/gebouw te automatiseren zodat je helemaal niks meer zelf hoeft te doen. Maar je kunt ook losse onderdelen automatiseren. Hieronder een overzicht met verschillende onderdelen die geautomatiseerd kunnen worden.

 • Slimme verlichting
 • Slimme sloten
 • Slimme verlichting
 • Smart speaker
 • Robotstofzuiger
 • Brandbeveiliging
 • Slimme garagedeuren
 • Slimme vaatwasser
 • Slimme sloten
 • Slimme stekkers
 • Automatische zonwering
 • Automatische rolluiken of gordijnen

Voordelen van domotica

Domotica is vrij nieuw maar biedt al grote voordelen. Hieronder hebben wij verschillende belangrijke voordelen genoemd. 

Gemak

Alle kleine en simpele taken worden geautomatiseerd. Zo hoef jij je niet meer druk te maken of jij je huis wel op slot hebt gedaan of het huis wel wordt gestofzuigd. Jij kan lekker achterover leunen en domotica doet de rest. 

Veiligheid 

Naast dat jij je niet druk hoeft te maken of je huis wel op slot zit kun je ook gebruik maken van een slim camera systeem. Dit systeem geeft jou een melding wanneer iemand voor de deur staat, bijvoorbeeld de pakketbezorger. Of je krijgt een melding dat er ongewenst iemand in je huis loopt. Je kunt dan direct de politie alarmeren. 

Klimaat 

Klimaat? Zeker! We hebben het al even gehad over de slimme thermostaat waardoor jij niet onnodig je huis verwarmt. Maar het gaat verder. Schijnt de zon dan gaan de rolluiken omlaag, zo blijft het lekker koel en hoef je niet extra de airco aan te zetten. 

Over Coffee IT

Coffee IT is app ontwikkelaar in Utrecht. Met meer dan 40+ developers en 8 jaar ervaring bouwen wij aan toffe apps. Zo ontwikkelen wij ook domotica apps en IoT Apps. Heb jij een idee voor een domotica app? Neem dan gerust contact op.   

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN HET ACTUELE NIEUWS?VOLG ONZE SOCIAL MEDIA ACCOUNTS.

Marketeer

NEEM CONTACT OP

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek
Marketeer