Wat is het Internet of Things en hoe ziet onze toekomst eruit als alles is verbonden aan het internet? Dit is het eerste artikel in de serie artikelen omtrent ‘Internet of Things’ (ook wel: IoT of het internet der dingen). Bij Coffee IT vinden wij het belangrijk dat iedereen, van technisch wonder tot oriënterend internetstruiner, de beginselen van het Internet of Things kent. Het technisch landschap is hevig aan het veranderen, en wij nemen je hier graag in mee. Na het lezen van dit artikel weet je meer over de wereld van het Internet of Things.
Internet of Things: een introductie
Het Internet of Things is eigenlijk een verzamelnaam voor alle objecten die via een netwerk met elkaar verbonden zijn. Deze objecten verzamelen, genereren en delen gegevens zoals de manier waarop ze werken of de omgeving waar ze zich in bevinden. De naam zegt het al: deze objecten worden verbonden met het internet. Dit kan een elektrische tandenborstel zijn die aangesloten is op het internet, een wasmachine die je kunt besturen met een app of een speaker van Google Home. Dit zijn alledaagse voorwerpen die steeds vaker voorkomen binnen een gemiddelde woning. Buitenshuis klinken de implementaties van het Internet of Things al helemaal futuristisch. Denk hierbij aan zelfrijzende auto’s, hele steden (smart cities) die zijn aangesloten op het internet of energiearme productieprocessen. Maar hoe werkt dit nu precies?
IoT: slimme apparaten op het internet der dingen
Het internet is een verzamelnaam van apparaten die met elkaar verbonden zijn door IP-adressen. Dit kunnen computers zijn, maar ook servers, smartphones, tablets of andere elektronische devices. Het IoT stelt apparaten in staat met elkaar te communiceren zonder (computer)scherm. De apparaten hebben allemaal ingebouwde draadloze connectiviteit. Dit houdt in dat ze gemonitord, gecontroleerd en verbonden kunnen worden met het internet. Vaak gebeurt dit middels een mobiele app. De app maakt het mogelijk om gegevens uit te wisselen door middel van sensoren, communicatiehardware of processors. Het resultaat? ‘Slimme’ apparaten die gegevens verzamelen en ernaar handelen. Het IoT heeft de potentie om de wereld om ons heen slimmer en gemakkelijker te maken. Wij (mensen) kunnen instructies geven aan de slimme apparaten, maar het meeste werk wordt gedaan zonder menselijke tussenkomst. Deze slimme apparaten zijn in staat om zelf beslissingen te nemen en handelingen uit te voeren. Met andere woorden: alledaagse voorwerpen worden een entiteit op het internet.
*De acceptatie van IoT gebeurt op grote schaal in alle sectoren, overheden en het dagelijks leven van consumenten. Om een idee te geven: de uitgaven in de IoT markt eind 2019 worden geschat op zo’n 745 biljoen dollar. Dit is een stijging van 15.4% ten opzichte van vorig jaar. Volgens een onderzoek van het informatica onderzoeksbureau IDC stijgt de verkoop van IoT apparaten verder naar 75.44 biljoen in 2025.
Voorbeelden van IoT-applicaties
Nu je weet wat het Internet of Things globaal inhoudt, kunnen we verder naar wat voorbeelden van IoT toepassingen. In theorie kan elk apparaat met een aan/uit schakelaar met het internet worden verbonden. Dit kan een sporthorloge zijn die je energieverbruik meet en deze informatie gebruikt om een persoonlijk rapport op te stellen, of gordijnen die automatisch open gaan wanneer ze zonlicht detecteren. Bij Coffee IT hebben we meerdere IoT-applicaties gemaakt voor zowel particulieren als bedrijven. Een voorbeeld van een IoT toepassing die de efficiëntie van bedrijven verbeterd is de Darwin app. Darwin is een gebouwautomatisering app voor grote kantoorpanden en magazijnen. Met Darwin is het mogelijk gehele meeting rooms online te bedienen van beamer tot zonsverduistering. Tegelijkertijd krijgen gebouwbeheerders statistieken in een online dashboard over onder andere het energieverbruik en de luchtkwaliteit.
Tot slot
Internet of Things verandert het technisch landschap zoals wij dat kennen. Nieuwe technologie is door mensen steeds aangewend om het werken en leven gemakkelijker te maken. IoT maakt het mogelijk om nieuwe technologie te exploiteren. Denk hierbij aan kunstmatige intelligentie (AR), slimme robottechnologie, big data, 3D printing, energiebesparing en andere duurzame productieprocessen. Naast de mogelijkheden brengt het Internet of Things ook gevaren met zich mee. Als alles straks is verbonden met het internet, hoe wordt dit dan beschermd voor bijvoorbeeld hackers? Mocht je daarom overwegen zelf een IoT applicatie of toepassing te maken dan adviseren we je altijd om een professionele organisatie in te schakelen. Zo weet je zeker dat alle informatie goed beschermd is en niet gevoelig is voor invloeden van buitenaf.
Meer weten? Bekijk dan onderstaande video waarin de KVK in een versimpelde weergave de kansen van IoT weergeeft voor bedrijven.