Een elektronische scooter gebruiken zonder eerst een app te installeren? Dit kan door gebruik te maken van App Clips en Instant apps. App clips is en nieuwe extensie die Apple in juni lanceerde. Als je van een App Clip gebruik maakt heb je alleen de functies die je op dat moment nodig hebt. 

Nu dacht je misschien dat App Clips een geheel revolutionair idee was, maar dit is niet helemaal waar. In 2017 had Google al Instant Apps gereleased. Dit is bijna hetzelfde maar toch zijn er een paar cruciale verschillen. Lees alles over App Clips en Instant Apps in deze blog!

Direct een aantal voorbeelden bekijken van hoe deze apps worden gebruikt in de praktijk? Klik dan hier.

WAT ZIJN APP CLIPS?

App Clips zijn kleine app extensies op normale apps. Eén functie die los wordt aangeboden, waardoor hij zonder te installeren direct bruikbaar is. Apple dwingt dit af door een maximum van 10MB te stellen aan een App Clip. Doordat de apps zo klein zijn werken ze meteen zonder dat je de app eerst hoeft te installeren. Je kunt dus meteen gebruikmaken van de functies die je op dat moment nodig hebt. Alles werkt snel en simpel doordat je meteen kan inloggen met Apple Sign In en betalen met Apple Pay.

Het is belangrijk dat je weet dat de functies van een App Clip beperkt zijn. Heb je dus alleen iets op een bepaalt moment nodig dan gebruik je alleen die App Clip. Wil je later gebruikmaken van alle functies dan kun je de app gemakkelijk downloaden. Bekijk hieronder de release video van App Clips.

WAT ZIJN INSTANT APPS?

App Clips zijn niet iets nieuws of revolutionairs. Drie jaar eerder in 2017 lanceerde Android de Instant Apps. Hierdoor kan de gebruiker met bijvoorbeeld een QR-code de Instant App downloaden. Omdat de mobiele app maar tot 15MB gaat kun je hem direct gebruiken zonder de app eerst te downloaden.

Voor bedrijven die gebruikmaken van apps is dit een ideale manier om mensen te introduceren aan je app. Hierdoor kun je direct meer verkopen doen of meer downloads krijgen. Dit was immers het idee van Android. Er is echter nog niet veel gebruik van gemaakt. Misschien dat App Clips van Apple hier verandering in brengt?

Nu valt je misschien op dat App Clips en Instant Apps behoorlijk op elkaar lijken. Apple zal dan ook wel veel inspiratie gehaald hebben uit de werking van Instant Apps. Alhoewel er toch een paar verschillen zijn die cruciaal zijn voor het succes. Hier komen we later op terug.

HOE WERKEN INSTANT APPS?

Naast dat de App Clips bijna hetzelfde zijn als Instant Apps werken ze ook nog hetzelfde. Door bijvoorbeeld een QR-code te scannen krijg je een pop-up met daarin de Instant App. Je kunt hierna meteen gebruikmaken van de Instant App. 

Dit werkt voor Instant Apps hetzelfde als voor de App Clips. Bij de parkeermeter scan je bijvoorbeeld de QR-code en je kunt direct de Instant App downloaden en gebruiken.

HOE WERKEN APP CLIPS?

Je kent het wel, je parkeert je auto en moet hiervoor betalen. Om te betalen bij de parkeermeter moet jij je nummerbord onthouden en een kaartje kopen. Of je download een app om je parkeerkaartje te betalen. Het downloaden van een app is al makkelijker maar toch vervelend om bij iedere nieuwe gelegenheid een app te downloaden.

Hiervoor zijn App Clips in het leven geroepen. De App Clip code kun je scannen met je iPhone met zowel je camara als met NFC.

App Clipp Code

Je pakt je telefoon, scant de code en betaalt meteen met Apple Pay. Of je gebruikt Safari om een bijvoorbeeld een elektrische fiets te zoeken. Via de website kun je direct een App Clip downloaden en de fiets huren. Andere mogelijkheden zijn Apple kaarten, QR-code, NFC tags of via de chat. In de afbeelding hieronder zie je hoe dit werkt in de praktijk.

App Clips Appfragmenten

Een App Clip heeft de voordelen van een Progressive Web App (PWA) en van een native app. Best of both worlds! De app werkt ook offline en super snel. Door de NFC tags, wat standaard is ingebouwd vanaf de iPhone 7, kun je zonder je telefoon te openen direct de app op je telefoon gebruiken. Voor gebruik moet je natuurlijk wel even je schermpje openen.  

Bekijk hoe ze gebruik hebben gemaakt van App Clips in de G-Star winkel in Utrecht:

WAT ZIJN DE VOORDELEN?

De voordelen van zowel de App Clips als de Instant Apps zijn hetzelfde. De apps zijn beiden geoptimaliseerd voor snelheid. Een gebruiker heeft op een bepaald moment een deel van de app nodig. Door de App Clip of Instant App kan de gebruiker de app direct gebruiken. Dit heeft enorm veel voordelen voor zowel de gebruiker als beheerder.

Een aantal voordelen voor de gebruiker:

  • Werkt super snel en makkelijk
  • Kan direct gebruikmaken van de app
  • Zelfs als je geen opslagruimte meer hebt

Een aantal voordelen voor de beheerder:

  • Je verwijst de gebruiker direct naar de gewenste pagina
  • Meer downloads omdat gebruik laagdrempelig is
  • Je bindt de gebruiker eerder in de customer journey
  • App Clips en Instant Apps werken goed samen met de app

Maar hoeveel scheelt het eigenlijk? Als beheerder wil je zoveel mogelijk frictie voorkomen. Als het reguliere proces op dat moment teveel werk is voor de gebruiker zal hij er dus voor kiezen om geen gebruik te maken van je app.

Bij de app download flow bestaat het proces uit acht stappen. Bij de App Clip Flow bestaat het proces uit drie stappen. En deze stappen zijn ook nog eens veel sneller. Het lijkt misschien een beetje overdreven maar voor de gebruiker is elke vorm van frictie teveel. Maak je in de toekomst geen gebruik van App Clips of Instant apps? Dan kun je enorm veel downloads of bestellingen mislopen.

AANTAL VOORBEELDEN.

We geven een aantal voorbeelden hoe App Clips of Instant Apps goed gebruikt worden. We hebben al het voorbeeld gebruikt bij het parkeren en bestellen van kleding. Maar deze apps komen veel vaker van pas. Lees hieronder de praktische voorbeelden.

Stel je voor dat jij met een vriend of vriendin aan het terras zit voor een lunch. Op de tafel staat een bordje met een NFC tag. Bestel je dan bij de ober of houd je snel je telefoon tegen het bordje om direct je koffie te bestellen? Anno 2020 wordt het steeds gebruikelijker om de telefoon te pakken.

Jij bent van plan om met je vriend of vriendin een weekendje weg te gaan. Tijdens het weekendje weg wil je een fiets huren. Nu je bij de stalling staat blijk je een app nodig te hebben. Wil je dan de complete app downloaden of wil je eenmalig gebruikmaken van een Instant App of App Clip? Voor veel is de keuze snel gemaakt. Een bijkomend voordeel is dat de app een paar weken op de telefoon blijft staan en daarna vanzelf verwijderd wordt. De extensie kan dus het hele weekend gebruikt worden.

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN?

Nu we bijna alles behandeld hebben komen we bij de vraag: wat is het verschil? Zoals we nu weten is het verschil minimaal. Het concept van een kleine app met beperkte functies is bij beide hetzelfde. Bij Instant Apps heb je iets meer mogelijkheden omdat de maximale grootte tot 15 MB gaat in plaats van 10MB. Dit lijkt niet veel maar als je dit uitdrukt in percentages mag de Instant App dus 50% groter zijn dan de App Clip.

Het probleem met de Instant Apps is dat het toch nog wat frictie geeft om er gebruik van te maken. Als eerste moet er in de instellingen Instant Apps geactiveerd worden. Daarnaast heeft Apple de basis veel sterker staan. Doordat nu (bijna) iedereen bij Apple gebruik maakt van NFC tags, quick sign in en Apple Pay, wat goed aansluit bij de App Clips, zal de lancering ook meer kans van slagen hebben. 

Daarnaast heeft App Clips meer mogelijkheden om te verbinden. Zo kun je met App Clips gebruikmaken van de apps via: App Banners, NFC tags, QR-codes, Apple Clip Codes, Apple Kaarten en de Apple App store. Instant Apps heeft de QR-codes, App banners, Play Store (onder ‘try now’) of via een directe URL.

WAT ZIJN DE LIMIETEN?

De limieten die Instant Apps heeft laat zien is dat er nog teveel frictie is om er gebruik van te maken. In sommige gevallen is het is bijna sneller om via de webshop te bestellen dan om de Instant App te gebruiken.

Voor de app ontwikkelaar is het limiet van 10 of 15 MB ook een beperking. Er moet dus heel goed gekeken worden naar welke functies er op dat moment essentieel zijn. De functies moeten gericht zijn op een directe actie die de gebruiker kan uitvoeren. Daarnaast moet de gebruiker zo tevreden zijn dat hij of zij gelijk overweegt de app te downloaden.

WORDT DIT DE TOEKOMST?

Als fullservice app ontwikkelaar zien wij veel potentie in App Clips en Instant apps. Ook hebben wij de kennis in huis om de extensies te ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat een extensie alleen ontwikkeld kan worden als er een complete app bestaat. Voor elke app kunnen er meerdere extensies ontwikkeld worden voor verschillende gelegenheden. 

Het heeft enorme potentie voor app beheerders en veel voordelen voor de gebruikers. Echter zou de toekomst het ons moeten leren. Wij kijken er in ieder geval positief tegenaan.

Ben jij enthousiast geraakt van App Clips of Instant Apps? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee!

Contact Coffee IT

Neem contact op

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek