Wil je een PWA (Progressive Web App) laten ontwikkelen of er graag eerst wat meer over weten? Wij vertellen je graag meer over de praktische toepassingen van deze nieuwe en veelbesproken app techniek. Op deze pagina lees je alles omtrent deze relatief nieuwe vorm van app ontwikkeling die veel nieuwe kansen biedt voor bijvoorbeeld e-commerce.

Wat is een PWA

PWA staat voor Progressive Web App. Een Progressive Web App kan worden gezien als een reguliere website maar dan met de functionaliteiten van een app. Het grootste verschil met een reguliere app is dat Progressive Web Apps werken met een app shell. In deze zogeheten app shell zit het minimale Javascript, CSS en HTML wat noodzakelijk is om het interface te laden. Deze minimale informatie wordt op het apparaat van de gebruiker (bijvoorbeeld een mobiele telefoon) gecached. Dit zorgt ervoor dat het niet vanuit een netwerk geladen hoeft te worden wanneer de gebruiker de app opent middels een simpele icoon. Pas wanneer er verbinding is met een netwerk wordt ook de dynamische content ingeladen.

LEES MEER OVER PWA ONTWIKKELING
Progressive Web App ontwikkelen

De voordelen van PWA

Een PWA biedt een aantal grote voordelen ten opzichte van native apps. Deze nieuwe techniek is eigenlijk een ‘best of both worlds’. Het brengt de voordelen van een native app samen met de voordelen van een web app. Een groot voordeel van een PWA is dat de gebruiker de app niet hoeft te installeren. Tevens hoef je bij het ontwikkelen geen rekening te houden met de besturingssystemen Android of iOS. Doordat de PWA werkt met de eerder benoemde application shell, wordt er vrijwel geen installatie ruimte gebruikt en kan de app veelal offline worden gebruikt. Dit laatste is mogelijk doordat Progressive Web Apps werken met service workers.

PWA service workers

Service workers maken het mogelijk dat de app offline goed bruikbaar is, dat de app op de achtergrond gesynchroniseerd kan worden en dat je zelfs push notificaties offline kunt ontvangen.

De nadelen van PWA

Naast de vele voordelen van deze nieuwe vorm van app technologie zijn er ook wat nadelen als het gaat om de compatibiliteit met alle platformen. Het grootste nadeel is dat iOS service workers nog niet volledig worden ondersteund. Hierdoor kunnen niet alle functionaliteiten van een PWA op iOS worden gebruikt. Het is wel mogelijk om de app vanaf een iOS toestel te bezoeken. Dit geldt tevens voor zoekmachinespiders, die kunnen de inhoud van deze apps gewoon crawlen en indexeren.

Is een Progressive Web App de toekomst?

Dat voor PWA een kansrijke toekomst in het verschiet ligt is benadrukt op de Tweakers Developers Summit 2019 op 14 februari. Tijdens deze bijeenkomst kwamen honderden developers en ICT professionals bij elkaar voor diverse workshops, breakoutsessies en keynotes. Deze werden gehost en begeleid door inspirerende sprekers zoals o.a. Ali Nikman (Bunq) of Mikko Hypponen (securitysexpert bij F-Secure). Onderwerpen variërend van webdevelopment en AI/machine learning tot security en Internet of Things kwamen aan bod tijdens deze editie van de Tweakers Developers Summit. Eèn van de speerpunten van de bijeenkomst was het veranderende medialandschap en de verschuiving van web naar mobiel. Progressive Web Apps zijn bij uitstek een geschikte tool voor deze verschuiving.

Van web naar mobiel

Het bezoeken van websites of webshops gebeurd steeds vaker via mobiele platformen. Onderzoek van Thuiswinkel Markt Monitor wijst uit dat het percentage online shoppers met ongeveer 17% is gestegen in 2018 in vergelijking met het jaar daarvoor. Hierdoor is het van uiterst belang dat de mobiele performance optimaal is verzorgd. Bedenk dat de gemiddelde bezoeker na een langere wachttijd dan 3 seconden de pagina zal verlaten. Een website op de meest aantrekkelijke en efficiënte wijze naar mobiel converteren is dan ook één van de speerpunten van de toekomst. Het ombouwen van een website kan uiteraard ook naar een native app in plaats van een PWA. Een nadeel van een native app is echter dat er specifieke kennis (en ontwikkeling) nodig is om de compatibiliteit met meerdere besturingssystemen te kunnen waarborgen. Tevens moet een deel van de winst worden ingeleverd als de app via de stores wordt verkocht. Voor veel website doeleinden is een native app helemaal niet nodig, en biedt een Progressive Web App veel meer potentie.

De voor- en nadelen van een PWA

De voordelen:

 • Direct downloadbaar vanuit een browser zonder stores.
 • Een PWA gebruikt minder opslagruimte en resources dan een native app, terwijl de performance gelijk is.
 • Doordat PWA's met service workers werken kunnen CSS, HTML en Javascript op de achtergrond draaien. Dit maakt het mogelijk om vooraf data te ontvangen en te synchroniseren.
 • Een PWA werkt altijd, op elk apparaat (ook desktop).
 • Het downloaden gaat sneller dan in stores.
 • SEO vriendelijk.

De nadelen:

 • De PWA moet op een HTTPS domein draaien.
 • De browser van de gebruiker moet service workers ondersteunen.
 • Er zijn kleine aanpassingen nodig aan de serverconfiguratie.
PWA ontwikkeling desktop

PWA ontwikkelen door Coffee IT

Heb je al een Progressive Web App concept? Dan is het raadzaam om team van specialisten in te schakelen. Wij zijn de aangewezen partner als het gaat om het maken van een dergelijke app. Wij hebben aantoonbare kennis en ervaring op het gebied van app ontwikkeling voor elk platform. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op of kom eens lang voor een kopje koffie.

 • Gespecialiseerd in fullservice app oplossingen
 • Ontwikkelt apps voor Android en iOS
 • Betrokken app ontwikkelaar in het gehele traject
 • Treedt op als expert én adviseur
 • Ontwikkelt met oog op de toekomst
 • Expertise in design, techniek en marketing
 • Sparringpartner waar nodig
OFFERTE AANVRAGEN

NEEM CONTACT OP MET ONS

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je verder.

CONTACT
App-ontwikkelaar-coffee-it-contact-fabian-giger