Utrecht, 5 oktober 2020 | 5 minuten 

De tweede corona golf heeft ervoor gezorgd dat vrijwel iedereen thuis moet werken, balen! Nu zitten we thuis weer naar ons scherm te staren. De ene vindt dat vervelend en de ander juist heel prettig. Toch doet het thuiswerken het teamverband niet veel goeds.

Daarom doen wij er alles aan om thuiswerken leuk te maken, contact te onderhouden en het moreel van het team te versterken. Wij leggen uit hoe wij dit doen inclusief 5 handige tips!

HOE WIJ THUISWERKEN LEUK MAKEN

Voor het team is vrijdag een van de belangrijkste dagen om elkaar beter te leren kennen. We plannen vaak leuke activiteiten, drinken samen een drankje of spelen spelletjes. Al met al proberen we er altijd iets leuks van te maken.

Zo deden we dat ook afgelopen vrijdagavond. Een grote uitdaging aangezien iedereen thuis zit. Gelukkig hebben wij een creatieve culture crew en zij bedachten het volgende spel:

Het spel

Bijna iedereen is bekent met Kahoot. Ook dit hebben wij gebruikt voor het vrijdagavond spel. Maar nu in een andere variant.

In tweetallen verzonnen we vragen over elkaar die andere niet wisten. Samen met het goede antwoorden bedacht iedereen ook drie leugens bij zijn vragen. Zo heb je met acht tweetallen een quiz met zestien grappige en persoonlijke vragen.

Een iemand van de culture crew host de Kahoot quiz en de andere mochten in eigen teams het spel spelen.

Teams

Het spel wordt niet alleen in kleine teams gespeeld omdat dit nodig is, het schept ook een band onderling. Wordt jij met iemand ingedeeld waar je normaal niet mee werkt dan leer je ook een andere kant van hem of haar kennen, leuk!

Tijdens het spel ga je na elke vraag in overleg (wel snel) want anders ben je te laat met het antwoord.

Na iedere persoonlijke vraag mag hij of zij even een korte toelichting geven. Zo zie je al snel dat je ook via beeldbellen met elkaar kunt lachen!

Culture crew

Om dit soort activiteiten te organiseren hebben wij een culture crew aangewezen (ook een van de vijf tips). Zij zorgen voor deze activiteiten! Nu is het natuurlijk een stuk lastiger om iets leuks te bedenken wanneer iedereen thuis zit. Maar ze hebben hun creativiteit bewezen!

5 Tips om thuiswerken leuk te maken 

Nu willen wij jou als lezer ook een paar praktische tips meegeven om het thuiswerken wat leuker te maken. Daarom hebben wij vijf handige tips voor je die je kunt gebruiken.

Tip 1: plan af en toe een digitaal koffie momentje

Nu kun je bij vragen of voor een overleg bellen, mailen of Slack berichten sturen. Maar toch mis je dan iets persoonlijks. Probeer regelmatig met je collega’s gebruik te maken van videobellen. Zo is het gesprek al snel iets informeler en blijf je elkaar zien. Hierdoor voelt het contact met je collega’s iets minder ver weg.

Tip 2: maak duidelijke afspraken

Voor veel is thuiswerken een extra uitdaging omdat ze bijvoorbeeld kleine kinderen hebben. Zo kan het voorkomen dat je niet altijd evengoed bereikbaar bent. Maak daarom duidelijke afspraken. Hierdoor zorg je voor minder geïrriteerde belletjes of mailtjes. Zo houd je het gezellig met elkaar!

Tip 3: pimp je werkplek

Je werkplek is enorm belangrijk voor je concentratie en werkgeluk. Door bijvoorbeeld een plantje te plaatsen op je bureau zal je concentratie toenemen. Dit niet alleen, jouw werkplek is een plek waar je ongeveer acht uur per dag zit. Dan is het belangrijk dat je er ook graag zit.

Tip 4: zet een culture crew op

Het is bijna onmogelijk om met heel het team steeds iets leuks te bedenken. Dit komt omdat iedereen wat anders wil en andere ideeën heeft. Daarom is een culture crew heel belangrijk. Heb je nog geen culture crew? Geef dit aan bij je werkgever. Als er twee creatieve medewerkers aangewezen worden dan weet je zeker dat er iets leuks gepland wordt.

Tip 5: virtuele borrels

Een virtuele borrel wordt natuurlijk niet de standaard maar voor nu is het een leuk uitgangspunt. Zo heb je op een informele manier contact met elkaar en leer je elkaar beter kennen. Maak tijdens de borrel ook gebruik van spelletjes of doe een verhalenronde.

We hopen dat je gebruik kunt maken van deze tips! Heel veel thuiswerkplezier!