Wil je een instant app laten ontwikkelen of er graag eerst iets meer over weten? Met de komst van de Android instant apps is het downloaden van een app vanuit de Google Play Store niet meer nodig. Deze nieuwe Google techniek maakt het mogelijk om apps te gebruiken op een Android smartphone zonder de app eerst te moeten installeren. Benieuwd of een instant app geschikt is voor jouw product of dienst? Als fullservice app ontwikkelaar zijn wij gespecialiseerd in de ontwikkeling van apps waaronder de Android instant app en wij vertellen je er graag meer over.

NEEM CONTACT OP
Instant apps example

Wat is een instant app?

Google Play instant apps zijn Play Store apps die geopend kunnen worden zonder dat ze geïnstalleerd hoeven te worden.  Als de app bevalt, kan de gebruiker kiezen om de app te downloaden of te kopen via de Play Store. Door deze nieuwe app functie is de drempel om een app te gebruiken aanzienlijk lager geworden. Dit kan zorgen voor veel nieuwe gebruikers. Zo komt de doelgroep op een laagdrempelige manier in aanraking met jouw merk en kun je ze vervolgens verleiden om de app te downloaden. Door de app een dusdanig hoge kwaliteit, gebruiksvriendelijk en een fantastisch design te geven bereik je een grotere potentiële doelgroep en realiseer je meer downloads. Door een installatie-knop in te bouwen kunnen gebruikers de app direct installeren vanuit de instant app.

 • Een instant-app gebruikt alleen data wanneer je de app opent
 • Als de app al op een apparaat staat, wordt gelijk de volledige versie geopend
 • Instant apps zijn gratis uit te proberen en te gebruiken
 • Gebruikers kunnen zich op elk gewenst moment afmelden via de Play Store-instellingen

Instant apps voor Android

Tijdens het Google I/O-evenement werden instant apps geïntroduceerd. Middels instant apps kunnen Android apps worden gestart zonder verdere installatie. De apps blijven slechts tijdelijk op het apparaat staan. Het SDK-bestand wordt automatisch verwijderd wanneer de app op de smartphone of tablet wordt afgesloten. Op termijn zal het mogelijk zijn een app via een url te openen of door in de buurt te zijn van een iBeacon. Een instant app is geschikt voor meerdere gebruikerssituaties. Bijvoorbeeld als de app maar één keer gebruikt hoeft te worden, als je de doelgroep op een laagdrempelige manier met jou merk of product in aanraking wilt laten komen of je bepaalde handelingen voor de gebruiker wil minimaliseren.

Is dit nog niet helemaal duidelijk of benieuwd naar een voorbeeld van een instant app van Android? Bekijk dan deze video waarin alles duidelijk wordt toegelicht met wat actuele voorbeelden.

Instant apps zijn de toekomst

Instant apps hebben een groot potentieel in het verschuivende medialandschap waarin de gebruiker centraal staat. Instant apps zijn ontwikkeld om gebruikers precies te geven wat ze nodig hebben op het juiste moment. Ze zorgen ervoor dat je snel en gemakkelijk de functionaliteit uit een bepaalde app kunt gebruiken zonder dat je de hele app moet downloaden uit de Google Play Store. Als gebruiker profiteer je van de UX-voordelen van de app zonder de volledige app te gebruiken. Een instant app is opgedeeld in modules en laadt enkel de module die je op dat moment nodig hebt als gebruiker. Het scheelt in GB’s op je smartphone en vermindert het datagebruik. Zelfs als een smartphone vol zit, kun diegene de instant app gebruiken.

OFFERTE AANVRAGEN

App ontwerp & UX design


De kracht van een instant app zit in de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid. Gebruikers hoeven de app niet te installeren en navigatie in de app is eenvoudig. Een goed doordacht UI & UX design zorgt ervoor dat gebruikers de app daadwerkelijk downloaden. Indirect zal het percentage terugkerende gebruikers daardoor stijgen.


App marketing


Om het succes van jouw app te garanderen in de stores en binnen je doelgroep, zijn niet alleen actieve gebruikers maar ook conversies belangrijk. Wij kunnen helpen de app sterk in de markt te positioneren. Dit doen wij door middel van online marketing (ASO, SEO, social media, SEA). Als fullservice app ontwikkelaar zijn wij in te huren voor de marketing van de app.


App ontwikkeling


Bij ons staat de kwaliteit van de code centraal bij de ontwikkeling van een instant app. Met een instant app van hoge kwaliteit genereer je meer actieve gebruikers, heeft de app minder bugs en worden eventuele gebreken eerder opgespoord. Door een hoge kwaliteit code bespaar je op de lange termijn aan onderhoudskosten.


quote icon

De voordelen van een instant app

Een Android instant app biedt diverse voordelen. Het feit dat een app niet meer op een toestel geïnstalleerd hoeft te worden is wellicht de belangrijkste. Hierdoor blijft de opslagruimte bespaard en is de app sneller toegankelijk voor gebruikers. Naast deze voordelen bieden instant apps onder andere:

 • Geen download en installatie vanuit de Play Store vereist
 • Compatibiliteit met vrijwel ieder Android toestel
 • Native app met meer functionaliteit dan een website
 • Te indexeren door de Google zoekmachine
 • Beschikbaar vanaf Android 4.2 (Jelly Bean)
 • Laagdrempelig voor gebruikers
 • Gemakkelijk te verleiden naar conversies
 • Vermindert datagebruik

Naast deze voordelen zijn er ook wat beperkingen aan instant apps. Zo kennen ze een zekere moeilijkheidsgraad met betrekking tot de ontwikkeling, hebben ze een een maximale grote van 4MB en zijn bepaalde functionaliteiten zoals pushnotificaties niet mogelijk. Heb je al een Android app? Geen probleem. Bij Coffee IT kunnen wij bijna elke Android app ombouwen tot een instant app.

Recente Android projecten


Nog niet overtuigd? Bekijk ons recente werk.

NEEM CONTACT OP MET ONS

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je verder.

CONTACT
App-ontwikkelaar-coffee-it-contact-fabian-giger