Tim Cook had ons al gewaarschuwd. “The future of TV is apps”. Dit waren zijn wijze woorden ongeveer vijf jaar geleden. Een uitspraak die wij als app ontwikkelaars natuurlijk graag horen, maar waar we wel enige nuance aan willen toevoegen. Wij denken namelijk dat de toekomst van TV niet alleen bestaat uit apps, maar uit streaming apps om precies te zijn.
In het afgelopen jaar hebben we een stijgende belangstelling gezien voor streaming apps. Ook bij onze opdrachtgevers is het pad naar succes duidelijk merkbaar. Al voor de Covid-19 crisis kenden de streaming apps die wij hebben ontwikkeld voor DutchChannels tientallen duizenden actieve gebruikers. Als reactie hierop vroeg DutchChannel ons om de streaming services uit te breiden met apps voor TV zoals Android TV, tvOS, WebOS en TizenOS. Vanuit het thuisfront werken wij momenteel hard aan de TV streaming applicaties.
Wat verklaart deze stijgende vraag naar streaming apps? Waarom zijn streaming apps de trend voor 2020? En waarom is het juist nu verstandig om daar op in te spelen? In dit artikel lees je alles over de trend van streaming apps.
Eerst een korte intro over streaming apps
De tijd dat we in de gaten moesten houden wanneer een programma of film op televisie kwam ligt al geruime tijd achter ons. Doordat we programma’s kunnen kijken via het internet, kunnen we content bekijken wanneer we dat zelf willen. Of je nu een film, serie, programma of fotobibliotheek wilt zien; vrijwel alles kun je tegenwoordig online bekijken en streamen naar je TV of ander apparaat met internet.
Streamen van internet naar TV
De term ‘streamen’ of ‘streaming’ wordt gebruikt wanneer bepaalde bestanden (vaak in de vorm van video’s en/of audio), gefaseerd via een netwerk worden verzonden. In plaats van eerst het volledige bestand te downloaden, kan de server vanaf elk tijdstip beginnen met spelen. Het bestand hoeft daardoor niet gedownload te worden en ergens opgeslagen te worden door de gebruiker.
De term streaming wordt voornamelijk gebruikt bij het webcasten en is een distributiemethode bij het bekijken van video’s en video on demand (letterlijk; video op verzoek). Wanneer een gebruiker streamt wordt continu een gedeelte van de data in een buffer geplaatst, zodat een video afgespeeld kan worden zonder dat de gehele video gedownload is. Een streaming app maakt dit mogelijk. Met een streaming app kunnen gebruikers content in welke vorm dan ook online bekijken en streamen van een smartphone of tablet naar TV of ander smart device. Normale televisie wordt tegenwoordig ook gestreamd via het internet. Zo is digitale televisie eigenlijk al streaming.
Hierbij kun je denken aan:
- Livestreaming. Zie het als streaming 2.0. Alles wat je ziet (beeld en geluid) vindt live plaats. Dit wordt vaak gebruikt bij festivals of optredens of belangrijke (pers)conferenties. Livestreaming zorgt ervoor dat de niet aanwezigen toch een evenement kunnen volgen. Je hebt hiervoor nodig: iemand die filmt op locatie, een encoder om deze beelden om te zetten in een digitaal formaat, een server om ze naartoe te sturen en een streamingdienst. Et voilà: je hebt een digitaal live event.
- Video on demand. Video on demand, ook wel video op aanvraag of verzoek, is een netwerkdienst die een gebruiker in staat stelt om een video te bekijken op elk gewenst moment. Een VOD-systeem is vaak onderdeel van interactieve televisie. Traditionele video instrumenten zoals een Blu-ray speler of een videorecorder (wie kent ze nog) zijn hiermee overbodig. Gebruikers hebben vaak een set-top box en abonnement op een bepaalde dienst nodig.
Wie zijn de grootste aanbieders van streamingdiensten?
Waar we een paar jaar geleden alleen nog Netflix hadden om films en series te bekijken, hebben we nu al ruim keuze. Netflix is een van de originele Amerikaanse streamingdiensten. Ze zijn in 1997 begonnen als postorder videotheek. Inmiddels zijn ze marktleider van films en series on demand en hebben ze wereldwijd zo’n 148 miljoen abonnees. Naast Netflix kun je denken aan Ziggo Movies & series, Amazon Prima, NPO Start plus, Videoland, Disney+, Apple TV+ en natuurlijk DutchChannels..
Waarom zijn streaming apps de trend van 2020?
Streaming. Je kunt er de afgelopen dagen eigenlijk niet meer omheen: de Europese netwerken zijn overbelast. Grote kans dat je een video bekeek op Netflix en je verbaasde over de slechte kwaliteit. Of misschien las je op NU.nl of Tweakers dat zowel Facebook, YouTube als Netflix de kwaliteit van videostreams verminderen voor 30 dagen in heel Europa.
Of je nu de CEO bent van een grote corporate, een student die iets tegen de verveling zoekt of een marketeer bij een app ontwikkelaar en de blogs voorlopig schrijft vanuit homeoffice HQ. We hebben allemaal iets gemeen: we zitten thuis. Helaas is de verwachting dat we voorlopig nog wel even thuis zitten als we Nederland coronavrij willen maken. Dit betekent dat de druk op de Europese netwerken is toegenomen omdat meer mensen thuiswerken en binnenshuis moeten blijven. De grote spelers die streamingdiensten leveren hebben aangegeven de bitrate daarom tijdelijk te verlagen en videos tijdelijk in SD (standard definition) over te zetten in plaats van HD kwaliteit (high definition). Zo wordt geprobeerd de netwerken te ontlasten.
Voor de huidige corona pandemie was streaming echter al een hot topic. Als we kijken naar de afgelopen jaren dan zien we een grote stijging in het aantal streaming apps, dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Statista. Streamingdiensten hebben een revolutie teweeggebracht als we het hebben over ’traditionele’ televisie. Niet alleen hebben streamingdiensten zoals Netflix of Hulu een enorme invloed op het ‘waar’ en ‘waarom’ mensen TV kijken, ze hebben ook invloed op de content die aangeboden wordt.
Streaming apps zijn de toekomst. Of je nu films, shows, concerten of live games aanbiedt. Streaming oplossingen passen bij het huidige medialandschap en de wensen van de gebruiker. Mensen willen genieten van content op hun eigen moment. In de trein, op de achtergrond tijdens het koken of tijdens de bingewatchsessie in het weekend.
Onderstaande video (van 1 minuut) geeft een goede weergave van de mogelijkheden van apps voor TV.
Apps are the Future of TV from NCTA on Vimeo.
Hoe zit het met streaming apps voor de kleinere spelers?
Het aantal streamingdiensten is fors gestegen in de afgelopen jaren. Dit geldt niet alleen voor de grote spelers. Juist kleine spelers die dit relatief nieuwe veld betreden ervaren een enorme groei als ze kijken naar actieve gebruikers en abonnees. Een goed voorbeeld hiervan is DutchChannels, een video on demand aanbieder gericht op niche platformen. Voor DutchChannels hebben wij een tweetal whitelabel streaming apps ontwikkeld voor niche doelgroepen. De eerste is de app ‘WithLove’: een on-demand kanaal is een romantische streamingdienst vol met romcoms, drama’s en de beste comedies. Daarnaast hebben we de streaming app ‘New Faith Network’ ontwikkeld: het grootste Nederlandse on demand platform van christelijke films en video’s. Beide apps stonden in de week van release al in de stores op ’trending’.
Op dit moment ontwikkelen wij meerdere TV streaming apps voor: Android TV, tvOS, WebOS en TizenOS.
Wat verklaart de stijgende vraag naar streaming apps?
Om de trend naar streaming- en video on demand apps te verklaren, moeten we kijken naar de uitgangspunten van de consument en de aanbieder van de streaming content. Voor beide partijen zijn streaming apps gunstig.
De voordelen van streaming apps voor de consument
De consument heeft zelf de regie over wat er bekeken wordt en wanneer dit bekeken wordt. Waar gezinnen vroeger gezamenlijk rond de televisie zaten en er dus gedeelde zeggenschap was over wat er gekeken werd, is dat nu een heel ander geval. Iedereen kan individueel kijken waar hij of zij interesse in heeft. Het aantal devices waarmee gebruikers kunnen streamen zoals tablets en smartphones neemt toe. Daarnaast is een abonnementsvorm gebruiksvriendelijk. Gebruikers betalen een relatief laag tarief voor een lidmaatschap waarna ze direct toegang hebben tot een groot assortiment. Daarnaast kunnen ze het abonnement opzeggen op elk gewenst moment.
De voordelen van streaming apps voor de app eigenaar
Voor ondernemers en app eigenaren zijn streaming apps een lucratieve onderneming. Zo kunnen niche diensten toetreden en concurreren met grotere spelers. Daarnaast gaan streaming apps vaak gepaard met abonnementsvormen als verdienmodel. Steeds vaker verschuift het verdienmodel van apps naar abonnementen. Dit komt doordat het een continue stroom van inkomsten is en je gemakkelijk content en inkomsten kunt afstemmen op de terugkerende gebruikers. Bekende voorbeelden van grote spelers die al jaren gebruik maken van in-app subscriptionsmodellen zijn; Spotify, Netflix, Tinder en Apple Arcade.
Welke technieken moet je weten over streaming apps?
Wil je een streaming app laten ontwikkelen dan zijn er een aantal zaken die je moet weten. Denk hierbij aan de juiste beeldkwaliteit, DRM (digital rights management), gepersonaliseerde content en adaptieve streaming. Wij lichten ze toe:
Streaming trend #1: kijkervaring (gebruikerservaring)
Elke app die je laat maken valt of staat met de mate van gebruiksvriendelijkheid. Bij video is dit misschien nog wel iets belangrijker. Steeds vaker worden er algoritmes ontwikkeld op doormiddel van machine learning gepersonaliseerde content te bieden aan gebruikers. Daarnaast gebruiken wij adaptieve streaming wanneer we onze stream apps ontwikkelen.
Adaptieve streaming?
Adaptieve streaming (ook bekend als adaptive bitrate streaming) is een technologie die is ontworpen om gebruikers op de meest efficiënte manier te voorzien van de hoogst haalbare kwaliteit op dat moment. In plaats van alle gebruikers dezelfde video te tonen (progressive streaming), optimaliseert adaptieve streaming op basis van het apparaat waarop wordt gekeken. Dit zorgt ervoor dat video’s worden geoptimaliseerd naar de gebruiker. Zo worden pixelatie en buffering, twee grote irritatiebronnen bij gebruikers, tegengegaan.
Streaming trend #2: DRM (digital rights management)
Om content te beschermen tegen ongeautoriseerd gebruik, is het raadzaam om een DRM technologie te implementeren. DRM zorgt ervoor dat de videocontent in gecodeerde vorm wordt opgeslagen en verzonden. Hierdoor kunnen alleen een geautoriseerde gebruikers en devices de video afspelen. De content moet voor het streamen worden gecodeerd en verpakt met behulp van de zogeheten DRM schema’s voor een betere compatibiliteit met het apparaat. Stel, een gebruiker wilt een video afspelen, dan bepaalt de server of de gebruiker en het apparaat bevoegd zijn waarop een licentiesleutel wordt afgegeven.
Een eigen streaming app laten maken of er meer over weten?
Heb je een concept voor een streaming app en ben je benieuwd wat het kost om een streaming app te ontwikkelen of hoe het ontwikkeltraject eruit ziet? Neem dan vrijblijvend contact op, wij helpen je graag verder.
NEEM CONTACT OP MET ONS
Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je verder.