Geld verdienen met apps, hoe werkt dat?


De markt van apps is gigantisch en nog steeds groeiende. De gemiddelde Nederlander heeft tientallen apps op zijn telefoon uit de miljoenen apps die er te downloaden zijn in de stores. Een grote (potentiële) markt dus voor jouw app. Investeren in een app kan erg rendabel zijn, maar er zitten ook risico’s en kosten aan verbonden. Het ontwikkelen van apps is een tijdrovend en ingewikkeld proces en de verdienmodellen zijn divers. Steeds vaker worden apps ‘gratis’ aangeboden. Hoe kun je als ondernemer dan alsnog geld verdienen met jouw app? Of met andere woorden: hoe kun je geld verdienen met apps? Wij leggen 6 business modellen uit.

Liever eerst weten wat het ontwikkelen van een mobiele app kost? Lees dan deze pagina: ‘kosten voor het laten maken van een app‘. Of vraag vrijblijvend een offerte.

geld verdienen apps

In-house developers

Jouw app in-house ontwikkeld door developers van eigen bodem.

ONTMOET HET TEAM

Praat met een expert

Laat onze mobiele app specialisten je begeleiden voor het beste resultaat.

NEEM CONTACT OP

Een portfolio om trots op te zijn

Van native apps tot kunstmatige intelligentie. Bekijk onze cases.

Bekijk portfolio

6 mogelijke business modellen voor jouw app


Er zijn veel manieren waarop je geld van verdienen met jouw app. Wij behandelen de volgende:

  • Freemium apps
  • In-app advertenties
  • Whitelabel apps
  • Abonnementen
  • Gratis apps
  • Referral apps
freemium apps

1: freemium apps


App gebruikers geven er honderden euro’s aan uit: freemium apps. Het verdienmodel is simpel, je biedt de gebruikers een deel van de functionaliteiten gratis aan en laat ze per extra functionaliteit bijbetalen. De gebruiker kan de app eerst uitproberen en kijken of de app bevalt. De oorsprong zit hem al in het woord: ‘free‘ omdat de basis gratis is en de extra functionaliteiten ‘pre-mium‘ zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de studentenschoonmaakrooster-app Swabber.

Games maken vaak gebruik van dit principe. Door de gratis proefversie aan te bieden is het downloaden van de app en instappen laagdremelig, zijn de gebruikers fan na de proefversie? Dat heb je er een trouwe (betalende) gebruiker bij. Een voorbeeld van een populair freemium spelletje is FarmVille. De implementatie hiervan is simpel: iedere speler kan in-app producten genereren, maar betalende spelers hoeven geen uren te wachten. Natuurlijk hoeven niet-betalende spelers aan het begin niet te wachten, zo krijgen ze de smaak alvast te pakken. Vaak zijn freemium apps te herkennen aan de “in-app aankopen” vermelding. Een ander kenmerk van freemium spelletjes is het snel stijgende spelniveau. Zó snel, dat het na een tijd bijna onmogelijk is om een level/niveau te halen zonder gebruik te maken van premium functionaliteiten…

2: in-app advertenties


In-app advertenties, je kent ze vast. Voor veel gebruikers een irritatie puntje; het plotseling tevoorschijn komen van ongewenste advertenties. Vaak zijn mobiele gebruikers geen liefhebber van reclame op hun toestel. Als er te vaak of te prominent reclame wordt getoond, kan dit een belangrijke reden zijn om een app te verlaten. Dit verdienmodel werk echter goed, vooral in combinatie met de optie om te betalen voor een versie zonder advertenties. Gebruikers kunnen de app zo namelijk vrijblijvend gebruiken en dit zorgt ervoor dat gebruikers eerder geneigd zijn jouw app te installeren dan een betaald alternatief. Dat advertenties bij gebruikers niet gewenst zijn is bekend bij de adverteerders, dus deze zullen altijd proberen de advertentie zo aangenaam mogelijk te maken. Je moet veel terugkerende gebruikers hebben om geld te verdienen met advertenties binnen je app. App advertenties werken met hetzelfde kosten-per-klik systeem als advertenties voor websites. Je hebt er dus baat bij om relevantere advertenties te tonen, omdat gebruikers dan vaker doorklikken en je meer geld verdient. Ons eigen concept Fool your Friends (een trivia spel op iOS) is een typisch voorbeeld van een app met reclames.

bekijk al onze cases
In-app advertentie app

40+ bedrijven


Al meer dan 40 bedrijven zijn in zee gegaan met Coffee IT. Geld verdienen met apps doe je met Coffee IT.


Meer dan 100+ apps


Met inmiddels meer dan 150 verschillende apps ondersteunen wij het succes van onze opdrachtgevers.


80% kans op match


De kans dat we een samenwerking aangaan na ons eerste gesprek is 80%. Ons eerste gesprek is altijd vrijblijvend.


white label app

3: whitelabel app


Heb jij een app ontwikkeld speciaal voor een bepaalde branche, dan is de kans groot dat andere partijen binnen die branche ook geïnteresseerd zijn in de afname van jouw app. Zo kun je dezelfde app met een ander ontwerp verkopen aan verschillende partijen. Dit is voordelig voor jou, omdat de ontwikkeling en het onderhoud dan efficiënter is en het is voordelig voor de afnemers omdat zij niet de volledige kosten van een app hoeven te dragen. Er zijn een hoop branches en ondernemers die gebaat zijn met een standaard app-oplossing, maar deze simpelweg niet alleen kunnen laten ontwikkelen. Een goed voorbeeld hiervan is een (tijdelijke) evenementen app. Dan is een whitelabel applicatie een win-win situatie. In het verleden hebben wij een whitelabel app ontwikkeld voor het beheren van iBeacons, genaamd MyBeam.

4: abonnementen


Tegenwoordig een veelvoorkomend verdienmodel om geld te verdienen met jouw app: apps met abonnementen. Bijna iedereen om je heen heeft wel een Spotify, Netflix of ander app abonnement. Abonnementen kunnen handig zijn voor bedrijven én consumenten, omdat deze vaak maandelijks opzegbaar zijn en dus de investering klein is. Aan de andere kant geeft het de opdrachtgever en ontwikkelaar ook meer vrijheid om door te ontwikkelen aan de app als er maandelijks geld binnenkomt. Bedrijfsapps met een abonnementsmodel zijn veelal communicatieapps of apps die de administratie makkelijker maken zoals bijvoorbeeld een kilometerregistratie app. Een recente streaming app die door ons is ontwikkeld, genaamd DutchChannels, maakt ook gebruik van dit concept.

Dutch channels portfolio

5: gratis apps


Het klinkt in eerste instantie misschien wat vreemd, maar gratis apps kunnen zeker geld opleveren. Denk aan de Nike Running app. Deze app houdt je hardloopprestaties bij en coacht je tijdens het hardlopen. Dit is een gratis app om de merkbekendheid en de identificatie met het merk Nike te verhogen. Het is een vorm van marketing die de gebruiker bindt met Nike en ze overhaalt meer producten van Nike te kopen. Op die manier kan Nike toch geld verdienen met de app. Ook shopping apps zijn meestal gratis, de marge zit vaak in de producten die je kunt kopen. Als laatste kan een app gratis zijn omdat het bedrijf jouw data kan verkopen aan bedrijven die zo gerichter campagnes kunnen voeren. Denk hierbij aan de app lijn van Google.

Iphone app ontwikkeld door Coffee

6: referral apps


Referral apps zijn vaak gratis voor gebruikers, maar niet voor de aangesloten bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan apps die vliegtickets verkopen van andere websites. Zij krijgen vaak een marge van de kosten van een vliegticket of krijgen betaalt per doorverwijzing van een gebruiker. Deze manier van geld verdienen met apps is anders dan advertenties in een app, omdat de service die de app biedt een vergelijking van vliegtickets is. Tevens hebben veel apps gesponsorde content, deze content komt van bedrijven die hebben betaald om hun informatie, dienst of service bovenaan te krijgen. Een voorbeeld hiervan is MrApption, een app waarbij kleine bedrijven lokaal like-and-win acties kunnen uitvoeren.

Conclusie

Je kunt op veel manieren geld verdienen met apps, wat voor jouw app het beste werkt hangt af van je concept en de doelgroep. Vaak is een verdienmodel een combinatie van de hierboven genoemde modellen. Om te bepalen welke verdienmodellen bij jouw app passen moet je de verdienmodellen valideren bij je eindgebruikers, de marktgrootte bepalen en bepalen hoe rendabel de app wordt. Dit is onder andere mogelijk door het opstellen van een businessplan. Hulp of advies nodig voor jouw app? Als fullservice app ontwikkelaar denken we graag mee met het verdienmodel van jouw app.

Even sparren?

Wij ontwikkelen apps voor:


NEEM CONTACT OP MET ONS

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je verder.

CONTACT
App-ontwikkelaar-coffee-it-contact-fabian-giger