Zes slimme verdienmodellen voor mobiele apps

Geld verdienen met jouw eigen app?

Een eigen app laten ontwikkelen kan erg rendabel zijn. De markt voor maatwerk mobiele apps neemt jaarlijks fors toe. Zowel bedrijven als consumenten gebruiken dagelijks tientallen apps en besteden gemiddeld 3 uur per dag aan apps.

Verdienmodel #1: Freemium

Een van de meest gebruikte businessmodellen van een app is het freemium verdienmodel. Het voordeel van dit verdienmodel is dat gebruikers eerst de applicatie gratis kunnen testen en ervaren. Als de app bevalt gaan de gebruikers vaak over tot een aankoop. Dit verdienmodel wordt ‘freemium’ genoemd omdat de app gratis te downloaden is en de extra functies ‘pre-mium’ zijn. Een succesverhaal van het freemium verdienmodel is Examenoverzicht. Deze app stoomt studenten klaar voor hun examens. De app is gratis te downloaden. Studenten krijgen een preview van de samenvattingen. Voor volledige samenvattingen betalen ze een klein bedrag.

Freemium verdienmodel voorbeeld BabyManager

Ook BabyManager heeft een duidelijk freemium verdienmodel. Deze app is ontwikkeld om toekomstige en kersverse ouders te ondersteunen met informatie tijdens deze bijzondere periode. Het BabyManager Basis abonnement is volledig gratis en biedt al heel veel handige informatie voor de gebruiker. Met BabyManager+ Informatief en BabyManager+ Advies krijgen ze meer functionaliteiten voor een klein bedrag per maand.

Verdienmodel #2: In-app advertenties

Iedereen kent dit verdienmodel wel van websites waarbij je advertenties voorbij ziet komen van schoenen die je gisteren online hebt bekeken. Met dit vedienmodel wordt de app gratis aangeboden maar er zitten display-advertenties in de app. Er wordt geld verdiend wanneer mensen op de ads klikken en bepaalde acties uitvoeren.

Dit businessmodel werkt goed in combinatie met een betaalde versie van dezelfde app. Gebruikers kunnen de gratis app downloaden en wanneer ze geen advertenties willen zien, schaffen ze gewoon de betaalde versie aan.

Arrow right button secondary

Waarom kiezen voor Coffee IT?

Wij begeleiden onze klanten van concept tot ver na release. Van applicaties die de luchtvaart een stuk duurzamer maken tot een video On Demand streaming service.

Verdienmodel #3: Whitelabels app

Wil je een app ontwikkelen voor een bepaalde branche? Grote kans dat andere partijen binnen dezelfde branche ook geïnteresseerd zijn in jouw oplossing. In dit geval zijn whitelabel apps erg geschikt. Met dit verdienmodel laat je een app ontwikkelen die gemakkelijk omgetoverd kan worden voor verschillende toepassingen. Dit is een win-win situatie voor jou en andere partijen omdat jij maar één applicatie hoeft te ontwikkelen en onderhouden. Voor afnemers is het voordelig omdat zij niet de volledige kosten van een app dragen.

Een van de succesverhalen van een whitelabel app zijn de streaming apps van DutchChannels die wij hebben ontwikkeld. Door eerst een 'basis' app te ontwikkelen konden we gemakkelijker meerdere apps ontwikkelen voor DutchChannels.

Verdienmodel #4 - Abonnementen

De subscription economy is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Een veel voorkomend verdienmodel om geld te verdienen met apps is de abonnementsvorm. Iedereen heeft wel een Spotify, Netflix of Apple Music abonnement. Een abonnementsvorm kan handig zijn voor consumenten en bedrijven, omdat dit vaak maandelijks opzegbaar is en de investering klein is. Aan de andere kant geeft het de opdrachtgever en ontwikkelaar ook meer vrijheid om te ontwikkelen aan de app als maandelijks geld binnenkomt. Bedrijfs-apps met een abonnementsmodel zijn meestal communicatie-apps of applicaties die de administratie makkelijker maken zoals bijvoorbeeld een kilometerregistratie app. Een recente streaming app die door ons ontwikkeld is DutchChannels, maakt ook gebruik van dit verdienmodel.

BabyManager

Juiste informatie bieden aan (toekomstige) ouders. Al jaren is er een tekort aan kraamverzorgenden, die tijdens deze periode de grootste bron zijn van handige tips en advies. BabyManager heeft zo al meer dan 15.000 toekomstige en kersverse ouders geholpen.
Image CMS coffee it
babymanager_app

ExamenOverzicht

ExamenOverzicht heeft als doel om scholieren optimaal voor te bereiden op hun examens. Dit doen ze door heldere samenvattingen en digitale bundels aan te bieden via de web app. Zo hebben scholieren al meer dan 2.3 miljoen minuten gestudeerd in Examenoverzicht.
Image CMS coffee it
examenoverzicht_learning_app

BeyondDutch

Een optimale Video on Demand ervaring realiseren op niche videoplatformen. Het resultaat? Twee apps met unieke interfaces en huisstijlen, waarmee we de toekomststrategie van BeyondDutch versterken. Samen hebben mensen in de apps maar liefst 35.000.000 minuten aan kijkplezier beleefd.
Image CMS coffee it
BeyondDutch WithLove Native App

Verdienmodel #5 - Abonnementen

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar gratis apps kunnen zeker geld opleveren. Denk aan de Nike Running App. Deze app houdt je hardloopprestaties bij en coacht je tijdens het hardlopen. Deze app is speciaal ontwikkeld om de merkbekendheid en de identificatie met het merk Nike te verhogen. Het is een vorm van marketing die de gebruiker bindt met Nike en ze overhaalt meer producten te kopen. Op deze manier kan Nike toch geld verdienen met de app. Vaak zijn shopping apps ook gratis. Daar zit de marge vaak op de producten die je verkoopt. FREEONTOUR is een app die gratis wordt aangeboden door Hymer. Zo willen ze hun klanten optimaal bedienen en de beste dienstverlening bieden.

Arrow right button secondary

Verdienmodel #6 - Referral apps

Referral apps zijn meestal gratis voor gebruikers, maar niet voor aangesloten bedrijven. Een goed voorbeeld van een app met het referral verdienmodel is een app die vliegtickets verkoopt van andere websites. Zij krijgen vaak een deel van de marge van de ticketprijs of krijgen betaald per doorverwijzing. Deze manier van geld verdienen met apps is anders dan advertenties in een app, omdat de service die de app biedt een vergelijking van vliegtickets is. Knaek is een studentenkorting app die gebruikt maakt van het verdienmodel 'referral'.

Neem contact op

Job staat voor je klaar.

Jouw app laten maken? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.