Het gebruik van Progressive web apps (PWA) is de laatste tijd flink in populariteit gestegen. (tech)giganten zoals Twitter, Pinterest en Spotify werken al langere tijd met een progressive web app (oftewel een PWA). Waarom? Dit heeft een aantal overtuigende redenen. In deze blogpost leg ik je de voor- en nadelen uit van een PWA, waarom deze grote bedrijven PWA’s gebruiken en waarom jouw organisatie deze techniek zou moeten overwegen.

WAT IS EEN PWA (PROGRESSIVE WEB APP)?

PWA staat voor Progressive Web App. Deze applicatie is volledig web-based en vergt dus geen installatie op smartphone of tablet, maar functioneert wel als een applicatie zoals wij hem kennen. Neem bijvoorbeeld Pinterest, een sociaal platform dat al jaren gebruikt maakt van een PWA. Op het moment dat je deze website bezoekt op je mobiele apparaat, kijk je dus al naar een progressive web app. Deze is vervolgens net als een native app op te slaan op je beginscherm. Ook Google probeert developers enthousiast te maken voor PWA’s, zoals je kan zien in de onderstaande video.

VOORBEELDEN VAN PWA'S  

Naast Pinterest werken Uber, Spotify en Starbucks ook al met PWA’s. En met goede redenen: PWA’s zijn snel te ontwikkelen, zowel online als offline te gebruiken en zijn niet afhankelijk van het iOS of Android besturingssysteem.

UBER

Uber is sinds zijn start in 2009 wereldwijd keihard gegroeid en wordt zelfs gebruikt in plekken waar het internet niet altijd even snel is. Hier heeft Uber heel handig op ingespeeld met zijn PWA. De native Uber app heeft al snel 300+ MB nodig, waar de PWA maar 30kb (!) nodig heeft om de basisfunctionaliteiten te laten draaien. Hierdoor heeft Uber in een klap een groter bereik en kunnen meer gebruikers over de hele wereld een taxi bestellen.

Progressive Web Apps | Voor- en nadelen

STARBUCKS

De koffiegigant Starbucks gebruikt zijn PWA wereldwijd. Met deze snelle web-based applicatie kunnen gebruikers gemakkelijk bestellingen plaatsen bij hun lokale filiaal. Omdat de Starbuck PWA maar liefst 99,84% kleiner is dan de native app, werkt deze altijd optimaal bij elke internetsnelheid. Naast een betere gebruiksvriendelijkheid, heeft Starbucks het aantal orders die via web geplaatst maar liefst verdubbeld en loopt nu gelijk met de aantal gebruikers van de native app gebruikers.

VOORDELEN VAN PWA'S  

De giganten hebben de voordelen van een progressive web app dus al wel achterhaald. Maar zijn er nog meer voordelen die PWA’s hebben ten aanzien van native applicaties? Hieronder hebben we de belangrijkste opgesomd.

  • Tijd- en kostenbesparing tijdens ontwikkeling
  • Een app voor zowel mobile als desktop
  • Applicatie is volledig responsive
  • Offline en online te gebruiken
  • Niet afhankelijk van App Stores
  • Niet gebonden aan besturingsysteem (iOS of Android)

NADELEN VAN PWA'S  

Zijn er ook nadelen aan het inzetten van een PWA? Hoewel deze techniek veel voordelen biedt, zijn er een aantal aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Hieronder hebben wij een aantal van deze punten in een lijstje gezet.

  • De app staat niet in de App Stores
  • Maakt niet volledig gebruik van de functionaliteiten van het besturingsysteem
  • Native apps hebben betere prestaties
  • Geen mogelijkheid voor pushnotificaties in iOS

PROGRESSIVE WEB APPS IN 2021 

De populariteit van progressive web apps zal het komende jaar alleen maar toenemen. Techgiganten zoals Google en Apple waren de afgelopen jaren terughoudend, maar stellen hun software en hardware steeds meer open voor PWA’s. Wij verwachten dat dit de komende jaren alleen maar aan zal houden en dat de kloof tussen native applicaties en progressive web apps blijft vervagen.

OP ZOEK NAAR EEN PWA ONTWIKKELAAR?

Als full-service PWA ontwikkelaar hebben wij al eerder voor KLM, Deloitte en Roompot gewerkt. Wil jij graag de mogelijkheden verkennen voor een maatwerk progressive web app? Neem dan hieronder contact met mij op.??

Marketeer

NEEM CONTACT OP

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek
Marketeer