Afgelopen week zat menig developer weer vastgekluisterd aan de TV (of in dit geval een computer met Youtube-stream). Google organiseerde haar 13e Google I/O. De jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van de zoekmachinegigant zit altijd vol met nieuwe aankondigingen waaronder software-updates, nieuwe producten en gave projecten. Benieuwd wat Google heeft aangekondigd tijdens haar main keynote? Check ons nieuwsitem inclusief video hier. In deze blogpost gaan we namelijk dieper in op de developer keynote van Google. Welke innovaties zijn er aangekondigd en vooral: wat moet jij als developer mee hebben gekregen?

ANDROID 12 VOOR DEVELOPERS

Vanzelfsprekend start de keynote met een uitleg van Google’s nieuwste kindje: Android 12. Het gloednieuwe mobile OS dat dit jaar nog beschikbaar is voor elke Android gebruiker. De focus ligt met het nieuwe besturingsysteem vooral op de dataverzameling en privacy van de gebruiker (niet verassend na de release van iOS 14.5’s privacy functionaliteiten). Hierin krijgt de gebruiker de mogelijkheid om de dataverzoeken van apps te controleren. Google heeft daarvoor ook een nieuwe Audit functionaliteit public gemaakt, waarin jij als developer kan checken of er datalekken in de app en/of SDK zitten.

Google I/O voor developers: Android 12

Standby Buckets

Daarnaast worden de Standby Buckets in Android 12 uitgebreid met een Restricted bucket. Standby Buckets zorgen ervoor dat apps die af en toe gebruikt worden, niet te veel kracht van de processor op de achtergrond vraagt. Dit zorgt ervoor dat de prestaties van je telefoon verbeteren. Met de nieuwe Restricted bucket lijkt Google apps aan te pakken die op een onverantwoordelijke manier omgaan met de gegevens van de gebruiker.

"Your app is less likely to be placed in the restricted bucket if your app uses system resources more responsibly"

- Aldus Google op het Android developers platform.

WEB VOOR DEVELOPERS

Niet alleen app developers komen dit jaar aan hun trekken. Google heeft ook een aantal toffe ontwikkelingen gelanceerd omtrent web development, PWA’s en Google Chrome. Geen zin om te lezen? Check hier de top 8 belangrijkste aankondigen in een 4 minuten video.

App shortcuts en notifications

Google blijft de mogelijkheden voor web apps uitbreiden, daardoor krijgen ze steeds meer het gevoel van een native app. Een van die uitbreidingen is de mogelijkheid voor apps shortcuts. Niet heel innovatief, maar voor web apps een gewilde functionaliteit. Het is nu mogelijk om bij web apps rechts te klikken op de app icon (of bij mobile de app icon langer inhouden) en hierbij een aantal shortcuts naar functionaliteiten te krijgen. Daarnaast krijgen web apps nu ook notificatie badges die op de app icons verschijnen.

Core Web Vitals

Zoals al eerder aangegeven gaat Google vanaf deze zomer steeds meer waarde hechten aan de Core Vitals van een website. De vindbaarheid en raking van website zal hierdoor flink veranderen. Google gaat testen op Load speed (LCP), responsiveness and stability van websites. De technische prestaties wordt opeens een stuk belangrijker met betrekking tot SEO.

Web API's

Er worden steeds meer API’s toegevoegd aan de stal van Chrome. Google wil het bijvoorbeeld makkelijker maken om naast de Google Play Store ook PWA’s te laten installeren op Chrome OS met de Web Activity API. Daarnaast is het nu mogelijk om met de Digital Goods API Google Play subscription aan te bieden in een Web app.

NIEUWE TOOLS VOOR DEVELOPERS

Flutter 2.2

Google kondigt tijdens zijn developer Keynote een nieuwe versie van Flutter aan: 2.2. Mocht je Flutter nog niet kennen, dit is een ontwikkeltool van Google om hybride apps te ontwikkelen. Hoewel wij nog sterk een voorkeur hebben voor React Native, volgen wij de ontwikkelingen van Flutter graag op de voet. Zo heeft Flutter ook de tools uitgebracht om naast Android & iOS apps te bouwen, ook apps te bouwen voor in de browser (daar zijn ze weer; de web apps!).

Benieuwd naar alle nieuwe functionaliteiten binnen Flutter 2.2? Check hieronder de video ??

Nieuwe versie van Firebase

Firebase krijgt de komende tijd ook flink wat nieuwe tools en functionaliteiten. App check, Firebase Performance Monitoring, Remote Config Personalization en Storage emulators zijn maar een paar voorbeelden van de nieuwe Firebase. Hieronder bespreken we twee functionaliteiten die ons vooral zijn opgevallen. Benieuwd naar alle functionaliteiten? Check hier de keynote van Google waarin alles worden besproken.

Firebase extensions 

Extensies via Firebase is niet nieuw, maar er worden steeds meer koppelingen toegevoegd aan deze rij. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om Mailchimp of MessageBird te koppelen via Firebase extensions, dit scheelt developers ontzettend veel tijd doordat er geen API koppeling geschreven hoeft te worden.

Firebase Performance monitoring

Net zoals websites wil je natuurlijk bij apps precies weten wat jouw gebruikers doen en welke functionaliteiten het goed (en soms ook minder goed) doen. Firebase krijgt daarvoor een uitbreiding voor het tracken van gebruikers. Met Real Time Metrics kan je per minuut zien wat jouw gebruikers doen in de app. Daarnaast heb je nu ook de mogelijkheid om trends te zien en te herkennen over langere tijd.

ER IS NOG VEEL MEER....

Zo… Nu heb jij de belangrijkste aankondigen van de Developers Keynote tijdens de Google I/O meegekregen. Uiteraard is dit niet alles. Er is nog veel meer verteld over Machine Learing, AI en Android. Wil je meer erover lezen? Check dan hier de website van Google I/O, daar kan je alles presentaties en meetups terugkijken. Wil jij de developers keynote ook even bekijken? Bekijk die dan hieronder.??

P.s. het feit dat jij de hele blog hebt gelezen, betekend dat je graag op de hoogte bent van alle ontwikkelingen in jouw branche. Wij ook! Check hier eens onze vacatures, misschien is er wel een match tussen jou en Coffee IT.

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN HET ACTUELE NIEUWS?VOLG ONZE SOCIAL MEDIA ACCOUNTS.

Marketeer

NEEM CONTACT OP

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek
Marketeer