Update: 8-5-2019

Op 7 mei om 19:00 uur (Nederlandse tijd) begint de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Google. De Google I/O ontwikkelaarsconferentie duurt van 7 tot en met 9 mei en vindt plaats in de Amerikaanse stad Mountain View. Tijdens dit jaarlijkse event maakt Google de plannen bekend voor het aankomende jaar en worden diensten en gadgets geïntroduceerd die we binnenkort kunnen verwachten. Welke onderwerpen kunnen we verwachten op de Google I/O ontwikkelaarsconferentie van 2019?  

Bekijk hier de livestream

Google I/O ontwikkelaarsconferentie

In de aanloop naar de conferentie doen er al aardig wat geruchten de ronde over wat we kunnen verwachten van Google’s I/O conferentie. I/O staat voor input/output en heeft de slogan “Innovation in the Open”. De naam en slogan zeggen het al: het evenement is bedoeld om techliefhebbers wereldwijd te informeren omtrent de laatste ontwikkelingen bij Google en samen het dialoog aan te gaan over innovatie. Tijdens de 90 minuten durende keynote zullen alle belangrijke aankondigingen worden gedaan. De livesteam start om 18:45 uur. Wat kunnen we zoal verwachten?

Wat I/O onderwerpen

Elk jaar zijn er zo’n 20 verschillende onderwerpen en sessies die plaatsvinden tijdens de Google I/O ontwikkelaarsconferentie. Deze onderwerpen zijn bijvoorbeeld Google Play, Assistant, Maps, Cloud, Chrome en Android. Naar verwachting zullen we dit jaar ook meer horen over onderwerpen zoals AR, Design, IoT toepassingen, open source, gaming, toegankelijkheid en privacy. Deze onderwerpen zijn de laatste weken of maanden al vaker naar voren gekomen.

Android Q

Hoogstwaarschijnlijk zal Android Q een grote rol spelen tijdens de keynote en tijdens de verschillende sessies. Wij hopen op meer ontwikkelingen na de beta versie, een kijkje achter de schermen en aankondigingen van nieuwe features. Tot nu toe weten we dat de nieuwe versie een aantal extra features bevat ten behoeve van de privacy. Deze zijn onder andere het instellen van locatie deelgegevens, meer controle over welke gegevens gedeeld mogen worden en de wifi-verbinding met Android Q wordt veiliger. Google geeft vaak geen specifieke releasedatum van grote updates, maar we verwachten dat de ontwikkelaarsconferentie een goed beeld geeft van de releases later in 2019.

Update: 8-5-2019

Privacy is inderdaad één van de speerpunten tijdens de keynote. Via instellingen kunnen gebruikers nauwkeuriger regelen welke apps toegang hebben tot je locatie en welke apps media mag inzien. Er komen meer beveiligingsupdates voor Android gebruikers. Voorheen was dit jaarlijks, nu zullen de beveiligingspatches maandelijks zijn.

Ook krijgt de nieuwste Android Q versie een dark mode. Alles krijgt systeembreed een donker uiterlijk. Apps zoals Gmail en Google Foto’s moeten nog wel eerst worden aangepast.

In Android Q wordt het gemakkelijker gemaakt om Wi-Fi te delen middels een QR-code. Tevens bereidt Google zich voor op de opvouwbare smartphones waarover we eerder al schreven. De Android Q wordt daarop aangepast. Er komen Live Captions zodat je meteen ziet wat iemand in een video zegt, handig voor mensen die graag het geluid uit zetten bij het kijken van filmpjes.

Google Assistant

Google Assistent is recentelijk een trending topic. Google deelt mogelijk cijfers en mijlpalen van de Google-Assistent, gevolgd door nieuwe functies van de virtuele assistent. Misschien zien we een paar nieuwe updates voor Duplex, de functie die AI gebruikt om te bellen en reserveringen te maken.

Update: 8-5-2019

“HeyGoogle, let’s drive”

Google heeft aangekondigd dat Waze assistentie krijgt van Google Assistent. Je kunt dan met je stem functies bedienen zoals het doorgeven van een ongeluk of file. Tevens krijgt Google Assistent een driving mode. Dit activeer je door de woorden “Hey Google, let’s drive”, te spreken tegen je telefoon. Er verschijnt dan een versimpeld dashboard. Hier zitten slimmigheidjes in zoals het laten zien van shortcuts op het moment dat je een bioscoop kaartje hebt gekocht en dit invoert in de Google Assistent.

Duplex komt naar het web. Google heeft een veiligere manier gevonden waarmee je via kunstmatige intelligentie niet alleen een tafel bij een restaurant kan boeken, maar ook automatisch een auto voor je huurt en alle formulieren automatisch voor je invult.

googleassistant-IO ontwikkelaarsconferentie

Goedkoper model Pixel telefoon

In de afgelopen weken zijn er meerdere geruchten opgedoken over twee goedkopere modellen van de Pixel 3, een smartphone productie die wordt ontwikkeld door Google zelf. Dit model zou ongeveer 400 dollar gaan kosten en heeft de naam Pixel 3A. De geruchten luiden dat Google bezig is met twee alternatieve modellen, een standaardmodel en een grotere variant: de Pixel 3A XL. Dit grotere model zou een 6-inchscherm krijgen. De telefoons beschikken over een minder krachtige processor dan de Pixel 3, maar de precieze specificaties horen we waarschijnlijk tijdens het evenement. Het is ook nog niet bekend of de Pixel 3A in Nederland verschijnt. Eedere Pixel modellen waren niet officieel in Nederland op de markt maar te koop.

Update: 8-5-2019

De Google Pixel 3A wordt in Duitsland verkrijgbaar. De camera’s hebben dezelfde specificaties als het duurdere Pixel 3 model en beschikken over een 3.5mm-jack. De smartphones gaan 399 dollar (Pixel 3A) en 479 dollar (Pixel 3A XL). De goedkopere modellen hebben geen tweede camera met groothoeklens aan de voorkant, zijn niet waterdicht en kunnen niet draadloos opladen.

Smart gadgets voor in huis

Sinds de Google Assistent sinds vorig jaar beschikbaar is in Nederland wint het aan populariteit. Google is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe hardware genaamd Nest Hub Max. In tegenstelling tot een Google Home-speaker of telefoon is dit één centraal scherm waarmee allerlei functies in het huis bestuurd kunnen worden. Denk hierbij aan de lampen, verwarming, gordijnen, audio en beeld.

Update: 8-5-2019

Google Assistent wordt slimmer. Je kunt nu gemakkelijker antwoorden op berichten, e-mails, foto’s in een chat plaatsen. Ook prettig: je hoeft niet steeds “hey Google” te roepen als je alarm afgaat. Een simpele “stop” is voldoende.

De Google Nest Hub wordt deze maand uitgebracht in Nederland. Alle smart home producten van Google vallen onder de nieuwe naam Nest. Hij wordt in de kleuren wit en zwart verkrijgbaar en de prijs gaat iets omlaag. Het scherm is voorzien van een Ambient EQ lichtsensor, die zorgt ervoor dat je scherm zich aanpast aan de hoeveelheid licht en kleur in de kamer. Met de Hub kun je via Google Assistent tot wel honderden smart home apparaten aansturen. Vanaf één scherm kun je bijvoorbeeld de lampen en tv beheren, zien wie er voor je deur staat of je speakers beheren. Wanneer de Hub niet wordt gebruikt dan is het te gebruiken als fotolijst of speaker.

Google Home hub max

Dit is uiteraard nog maar een kleine greep uit wat we kunnen verwachten van de aankomende Google I/O ontwikkelaarsconferentie. Wij zijn benieuwd naar de updates en aankondigingen van deze grote techgigant. Wil je ook live meekijken? Bekijk de livestream via bovenstaande video.

NEEM CONTACT OP 

Heb je een vraag of wil je graag meer weten? Neem contact op en ik help je graag verder!

Of bekijk mijn LinkedIn.

CONTACT
Stephanie Stam