De opvouwbare telefoons zijn begonnen met een opmars. De eerste opvouwbare telefoons van Samsung en Huawei zijn reeds gepresenteerd, en ook de Royale FlexPai van het Chinese merk Royale is onlangs geïntroduceerd. Het kan nog wel even duren voordat de opvouwbare telefoons beschikbaar zijn voor het grote publiek. Dit ligt voornamelijk in de technische mankementen die nog moeten worden opgelost en de prijs. Die ligt nog veel te hoog voor de massa. Wat wel zeker is, is dat deze nieuwe generatie telefoons ervoor gaat zorgen dat we smartphones straks heel anders gaan gebruiken. Wat betekent deze generatie opvouwbare telefoons voor de toekomst van apps?

Opmars van opvouwbare telefoons

2019 wordt het jaar van de opvouwbare smartphones volgens het Mobile World Congress in Barcelona. Op het Mobile World Congress (MWC) introduceerden Oppo en Huawai de eerste opvouwbare telefoons (ook wel, foldables / foldable smartphones). De week daarvoor kwam Samsung met de Galaxy Fold voor een ‘luttele’ 1999,- euro.

Opvouwbare telefoons vs. reguliere telefoons

Volgens de smartphone giganten (logisch) gaat deze nieuwe generatie telefoons de manier waarop wij smartphones gebruiken volledig veranderen. De techkenners sluiten zich aan bij deze visie. ‘Als je een telefoon bij je hebt die je gemakkelijk uit kan klappen tot een groter scherm als tablet, dan is dat erg interessant voor consumenten’, aldus Francisco Jeronimo, analist marktonderzoeker IDC. Ook tech verslaggever Bram van Dijk van Bright spreekt lovende woorden over de opvouwbare gadgets. Vooral het grote scherm biedt veel pluspunten, ‘in plaats van een mailtje typen met gepiel met twee handen op een klein scherm, werkt zo’n groot scherm toch veel lekkerder’.

Naar verwachting gaat deze nieuwe generatie telefoons ervoor zorgen dat we digitale content makkelijker gaan gebruiken. Dit biedt veel mogelijkheden, denk hierbij aan het streamen van films en live-evenementen zoals concerten of wedstrijden. Doordat opvouwbare telefoons meer ruimte bieden om content te bekijken, worden deze apps een stuk aantrekkelijker en diverser.

Feitje: de Huawei’s Mate X zet momenteel het record als duurste smartphone met een prijs van 2299 euro. Dit record was gedurende een week in handen van Samsung, die de Galaxy Fold introduceerde voor 2000 euro.

Pholdable phones

Langere telefoon schermen

De toekomst van foldable smartphones ontvouwt zich, maar dan letterlijk. Nog geen twee jaar geleden hadden bijna alle telefoons nog een 16:9-scherm. Maar bij het verminderen van de bezels (in deze context ook wel; ‘paginarand’, om ons verder niet te wagen in de hevige discussie tussen de bezel- en paginarand fanatiekelingen), is de rek er uit. Tegenwoordig hebben de meeste smartphones een scherm van minimaal 18:9 of langer. Buiten dat er meer ruimte is om content te bekijken, kan een nadeel zijn dat de telefoon niet meer gemakkelijk in een hand te gebruiken is en de bovenkant van het scherm gevoelsmatig ver weg voelt. Maar daarover zullen we in dit artikel niet verder uitweiden.

Naast het extra grote scherm om content en apps te laten zien, biedt het vouwbare aspect ook perspectief. Doordat schermen nu vouwbaar zijn, is er eigenlijk geen standaard vorm meer voor een smartphone of device. Ontwikkelaars halen dan ook alles uit de kast met innovatieve designs. The Verge is vast zo vrij geweest om een tal van variaties te bedenken op de foldable smartphones en heeft ze ook nog eens catchy namen gegeven. Onze favorieten zijn toch wel de ‘Flip Phone’ en de ‘Bracelet Phone’. Erg handig voor als je even geen zakken hebt en je toch even een Youtube filmpje wilt bekijken tijdens je hardloopsessie.

Wat voor invloed heeft deze nieuwe generatie van opvouwbare devices voor apps?

De toekomst van nieuwe apps is kleurrijk met de komst van deze opvouwbare telefoons en devices. Het is echter niet vanzelfsprekend dat reeds ontwikkelde apps ook goed zullen werken op deze nieuwe opvouwbare devices. De app zal getest moeten worden op de grotere schermen, en waarschijnlijk compatibel worden gemaakt. Veel smartphone of tablet apps worden momenteel ontworpen met een responsive of adaptive design. Doordat er straks met de nieuwe opvouwbare telefoons veel meer interactieve schermformaten zijn zal dit geoptimaliseerd moeten worden. Opvouwbare devices maken het mogelijk om de content visueel in te richten met de beschikbare ruimte. Dit is vergelijkbaar met de interface van een smartphone versus die van een tablet. Nu is er een zeker verschil in de UX en UI tussen beide. Met de komst van opvouwbare telefoons en devices zal dit verschil kleiner worden. Dit wordt vooral duidelijk als je de onderstaande video bekijkt. 

Conclusie

De komst van deze nieuwe generatie opvouwbare telefoons brengt zeker mogelijkheden met zich mee. Met name het grote scherm biedt voordelen voor apps in het kader van schermoptimalisatie en een optimaal gebruikersdesign. Naar verwachting zullen vele bestaande apps wel eerst compatibel moeten worden gemaakt voor de nieuwe toestellen. Benieuwd of jouw app nog wel werkt op deze foldable devices? Neem vrijblijvend contact op en wij adviseren je graag.

NEEM CONTACT OP 

Heb je een vraag of wil je graag meer weten? Neem contact op en ik help je graag verder!

Of bekijk mijn LinkedIn.

CONTACT
Stephanie Stam