10 juli 2008, de datum waarop de App Store opende voor iOS. De App Store bestond toen uit slechts 500 apps. Op dat moment waren vijfhonderd apps belachelijk veel en dacht iedereen dat de App Store verzadigd was. Echter bleek niets minder waar want de markt in apps is in de afgelopen negen jaar hard gegroeid. In 2008  waren de app trends van 2018 niet te voorspellen. Vijfhonderd apps zijn inmiddels compleet te verwaarlozen. Momenteel zijn er op dit moment 2,2 miljoen apps in de App Store en 2,8 miljoen apps in de Google Play Store beschikbaar.

Niet alleen het aantal apps, maar ook de omzet is flink gestegen in de afgelopen jaren. Dit komt deels door de toename van ict-gerelateerde toepassingen en gadgets. Om te vergelijken het eerste uur van 2017 heeft de App Store $4,9 miljoen omgezet, dit is meer dan de totale omzet van 2008. De groei van de markt in apps is ook te zien aan het feit dat het advertentiebudget voor app installaties volgens AdColony met ongeveer 30 miljoen per jaar stijgt. Dit artikel brengt de belangrijkste ontwikkelingen, gadgets en app trends voor 2018 in kaart.

Artificial Intelligence en chatbots

Ken je hem nog? Chatman, supersnel met MSN (zie onderstaande video). Een grote campagne van KPN om chatten via mobiel populair te maken. KPN wilde laten zien dat mobiel internet altijd en overal bereikbaar was. Om te laten zien hoe bereikbaar Chatman was kwam KPN tijdens deze campagne met een van de eerste chatbots die bekend was in Nederland. Deze was simpel te benaderen door hem toe te voegen als contact aan MSN (blabla@chatman.nl). Chatman had een minimale set aan logica regels en antwoordde bovendien altijd anders, de antwoorden waren zoals wenskoekjes zijn: willekeurig en generiek toepasbaar.

Google Home Chatbot App Trends

Inmiddels is kunstmatige intelligentie (artificial intelligence ookwel AI) mainstream geworden en kan het worden toegepast in dagelijkse apps, dus ook in chat-apps. Google is extreem hard bezig met investeren in artificial intelligence om hun diensten en producten te verreiken. Afgelopen jaar is Google AI al geïmplementeerd in bestaande Google apps. Zo heeft Google Foto’s nu de mogelijkheid om te zoeken op bijvoorbeeld kattenfoto’s zonder dat je van te voren aan hebt hoeven geven in welke foto katten te zien zijn. Dit is allemaal mogelijk door middel van kunstmatige intelligentie. Bovendien heeft Google ook een chatbot uitgebracht onder de naam Google Assistant. Vergelijk Google Assistant met Jarvis van Iron Man, een chatbot die alle vragen beantwoord en daarbij ook nog eens rekening houdt met context. Heb je het er bijvoorbeeld via WhatsApp met iemand over om vanavond naar de film Iron Man te gaan en je vraagt aan Google Assistant: ‘Hoe laat draait DE film’, dan weet Google Assistant direct over welke film je het hebt.

Siri, Alexa en Cortana zijn allemaal voorbeelden van chatbots die soortgelijke functionaliteiten als de Google Assistant hebben. Omdat veel bedrijven de mogelijkheden van de chatbots beschikbaar maken zal naar verwachting het gebruik van chatbots in ‘kleinere’ apps ook toenemen. Zo is lang niet iedere app geïntegreerd met bijvoorbeeld Siri of Google Now. Wij verwachten dat integraties en de mogelijkheden met dergelijke chatbots in 2018 alleen maar verder zullen groeien.

Digitale tweelingen in the Internet of Things (IoT)

The Internet of Things (IoT) is geboren tussen 2008 en 2009 (Cisco IBSG, April 2011), een jaartje na de App Store dus. Zoals in onderstaande grafiek te zien is, is dat de interesse in het slimmer maken van alle apparaten in huis is sindsdien ieder jaar toegenomen.

Niet alleen de interesse is gegroeid, ook de markt trekt aan. Verwacht wordt dat in 2018 meer huishoudelijke apparaten met het internet verbonden zullen zijn dan smartphones en tablets.

Aantal apparaten in miljarden mobiele app trends 2017

Wanneer de markt groeit, groeien ook de mogelijkheden. Op dit moment is het principe van een digitale tweeling in opkomst. Maar wat is een digitale tweeling? Een digitale tweeling van jouw huis is een replica met dezelfde eigenschappen maar dan digitaal. Je kunt door middel van een app precies zien of je de lamp in de keuken wel hebt uitgezet en of je de achterdeur wel op slot hebt gedaan. Blijkt het dat je de lamp toch per ongeluk aan hebt gelaten? Dan kun je deze op afstand uitzetten.

De combinatie kunstmatige intelligentie en smart homes hebben geleid tot voice activated smart homes. Dit zijn slimme artificial intelligence interfaces waarmee je kunt praten om te interacteren met je smart home. Zo kun je bijvoorbeeld vragen of je smart home automatisch de achterdeur op slot kan doen als het na 10 uur ’s avonds is.

Snelheid is de sleutel

Databundels zijn de afgelopen jaar flink gegroeid. Tegenwoordig neemt bijna niemand meer genoegen met een bundeltje van één gigabyte. Ook de snelheid is flink toegenomen. Waarom? Omdat iedereen alles bij de hand wil hebben. Minuutje wachten voor het laden van je e-mail? Echt niet! Maar hier houdt het niet bij op, ook webpagina’s en apps worden sneller en sneller. Vorig jaar kwam Android met zogeheten instant apps, ofwel: apps die je niet hoeft te installeren maar direct kan openen. Ook maken veel websites nu gebruik van Accelerated Mobile Pages (AMP), zodat websites nog sneller geladen kunnen worden op mobiel. Waar deze markt in gaat groeien in 2018? Wij denken dat het zogeheten ‘Lazy Loading’ een flinke stap in apps gaat maken. Data laden op het moment dat je WiFi hebt en aan de oplader zit. Spotify met offline afspeellijsten en Netflix met offline films zijn hier een goed voorbeeld van. Dit is opnieuw een app trend van 2018 omdat op die manier je content sneller beschikbaar en overal bereikbaar is.

Ook kun je steeds meer apps gebruiken voordat je bent geregistreerd, zo is er vaak al een deel van de content beschikbaar voordat je in een vervelend registreerscherm beland. Zo kun je bijvoorbeeld de NS Reisplanner app al gebruiken om je reis te plannen, maar als je je reizen wilt opslaan heb je een account nodig. Of kun je op Social Deals al deals zien, maar alleen reageren zodra je geregistreerd bent.

Snelheid heeft de afgelopen jaren al flinke revoluties in web veroorzaakt. Zo’n 25% van de gebruikers verlaat een website als deze niet binnen twee seconden is geladen (volgens Seositecheckup.com).

Laadtijd vs gebruikersverlies mobiele app trends

Gezondheid apps

De mobiele gezondheidsmarkt groeit met meer dan 10 procent in 2018 en zit in een stijgende groei. Met de komst van smart wearables kan de gezondheid real-time worden gemonitord. Zo kan bijvoorbeeld de Apple Watch volgens the Verge detecteren wanneer je een hartritme stoornis hebt. Hoe meer sensoren wearables krijgen hoe meer data er is om de gezondheid te meten. Door de snelle groei van de mogelijkheden van wearables verwachten wij dat deze app trend in 2018 grote gevolgen voor de gezondheid zal hebben. De steeds geavanceerdere hardware zorgt ervoor dat de gezondheidszorg niet met eigen apparaten op de markt hoeft te komen om patiënten te kunnen monitoren. Het aantal ziekenhuisopnames en de hoeveelheid sterfgevallen door een natuurlijke oorzaak zullen door de beschikbaarheid hoogst waarschijnlijk dalen.

Health apps

Smart Car

Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat we extreem dicht bij de zelfrijdende auto zitten. Er worden op dit moment miljarden gepompt in bedrijven die potentie hebben om de eerste volledig zelfrijdende auto op de markt te zetten. 2018 zou wel eens het jaar kunnen zijn dat de commerciële markt van zelfrijdende bolides opent. Niet alleen het zelfrijdende aspect maakt auto’s smart maar ook het feit dat Apple CarPlay en Android Auto bij bijna ieder nieuw geproduceerde auto wordt geleverd zorgt voor slimmere auto’s. Je favoriete apps als Spotify zijn straks geoptimaliseerd en beschikbaar in jouw auto. Verder zouden logische stappen zijn dat bijvoorbeeld de spiegels, de stoel en het stuur aanpassen afhankelijk van wie er achter het stuur zit. De garage opendoen hoeft binnenkort ook niet meer met een afstandsbediening, de auto communiceert wel dat hij er is.

Zelfrijdende auto

Security

Beveiliging wordt belangrijker en belangrijker, maar niet iedereen ziet het belang ervan in. Om gebruikers te wijzen op de veiligheid van de verbinding met een website is het groene slotje van Secure Sockets Layer (SSL) uitgevonden. Op veilige websites zie je linksboven een groen slotje, op onveilige websites niet. Duidelijk, maar hoe zit dat met apps? Gebruikers hebben geen idee of de verbinding tussen hen en de app veilig is. Om die reden verwachten wij dat er soort SSL indicatie voor apps komt. Sinds kort toont de Google Play store al “Google Play geverifieerd” met een groen slotje bij de installatie van een nieuwe app, maar dit heeft nog niets te maken met of de app gebruik maakt van een veilige verbinding. Apple apps moeten verbinden met een beveiligd domein verbinden, maar het maakt vervolgens niet uit of het certificaat valide is. Wij verwachten dat Google en Apple een groen slotje gaan toevoegen voor apps die enkel veilig gebruik maken van SSL.

App veiligheid security app trends 2018

Conclusie

Onze verwachting is dat de app trends van 2018 ervoor zorgen dat de app markt flink innoveert. Wij, Coffee IT, kijken in ieder geval uit naar de mogelijkheden van volgend jaar. Wij verwachten dat er binnen een korte periode veel nieuwe gadgets het speelveld zullen betreden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gadgets zoals drones of IoT applicaties. Apps worden steeds meer aan elkaar, aan ons en de fysieke wereld gekoppeld en die koppelingen zorgen de komende tijd voor een exponentiële groei in mogelijkheden. Heb jij interesse in de ontwikkeling van een innovatieve app? Neem dan vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden.

NEEM CONTACT OP MET ONS

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je verder.

CONTACT
Job Burg