Apple introduceerde tijdens de WWDC 20 dit jaar de nieuwe App Clips, ook wel Appfragmenten genoemd. Wat is dit precies, wat kun je ermee en welke invloed gaan deze mini-apps hebben op iOS apps? Lees alles wat je moet weten over App Clips voor iOS 14.

WAT ZIJN APP CLIPS?

App Clips (Appfragmenten) zijn te vergelijken met een soort mini-apps. Je kunt een deel van een volledige app gebruiken via de App Clip. Het is vergelijkbaar met een snelkoppeling naar een website via een normale QR-code. Maar dan breder bereikbaar en deelbaar op zowel websites, Apple Kaarten en iMessage.

Deze App Clips verschijnen automatisch op een iPhone wanneer de gebruiker een geschikte QR-code scant of de iPhone in de buurt is van een NFC-tag (Near Field Communication Tag). De meeste moderne smartphones hebben inmiddels een NFC-chip ingebouwd. Daarnaast heeft Apple een zogeheten App Clip code ontwikkeld (zie afbeelding hiernaast). Deze zijn makkelijk te herkennen en gebruikers kunnen deze zowel met de camera als NFC scannen.

App Clipp Code

Wanneer de gebruiker op de speciale QR-code of App Clip-code klikt, ziet diegene een kleine kaart verschijnen op de iPhone. Bekijk onderstaande afbeelding voor een weergave van hoe zo’n App Clip kaart eruit ziet. Via deze kaart kan de gebruiker een bepaalde handeling snel uitvoeren. Bijvoorbeeld een reservering in een restaurant doen of het doen van een online bestelling.

Via deze manieren krijgen gebruikers toegang tot Appfragmenten:

 • QR-code
 • NFC-tag
 • App Clip-code
 • Snelkoppeling via websites (in Safari)
 • Berichten (het delen van een link)
 • Universal Links of andere apps (Safari)
 • Apple Kaarten
App Clips Appfragmenten

OFFICIAL TRAILER

Bekijk de officiële trailer tijdens de WWDC20.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN APP CLIPS?

App Clips zijn erg gebruiksvriendelijk. In sommige opzichten zijn ze een beetje vergelijkbaar met een PWA. Gebruikers hoeven namelijk niet direct de app te installeren, maar hebben wel toegang tot bepaalde functies.

Voor veel diensten worden tegenwoordig apps gebruikt. Denk aan online winkelen in een webshop, het huren van een scooter of elektrische step (in het buitenland) of het betalen van een parkeersessie met een parkeerapp. Soms wil je als gebruiker echter niet meteen de hele app te hoeven downloaden. Denk hierbij aan het voorbeeld met de elektrische step in het buitenland. Stel je hebt de app eenmalig nodig, dan wil je niet direct de hele app downloaden en registreren met je gegevens. In deze situaties zijn App Clips erg geschikt.

Gebruikers kunnen gemakkelijk met ‘Sign in with Apple’ of ‘Apple Pay’ inloggen bij de Appfragmenten. Ze hoeven dus niet direct account- en betaalgegevens in te voeren. Dit maakt het laagdrempelig. Daarnaast is een Appfragment maximaal 10MB, en is daardoor snel te downloaden. Wilt de gebruiker na het gebruik alsnog de gehele app downloaden, dan kan dat direct vanuit de App Clip.

Niet alleen voor de gebruiker biedt dit een uniek voordeel. Heb je zelf een iOS app of overweeg je een iOS app te laten maken? Dan kan het toevoegen van App Clips een slimme strategie zijn. Stel, je hebt een webshop, boekingssysteem of reviewplatform. Dan is het toevoegen van App Clips erg lucratief. Doordat gebruikers gemakkelijker handelingen kunnen uitvoeren zullen ze dit sneller doen. Het resultaat: meer gewenst effect. Je stuurt gebruikers direct naar de voor jou winstgevende app-handeling.

De voordelen van App Clips op een rijtje:

 • Laagdrempelig voor de gebruiker
 • Je verwijst de gebruiker direct naar de gewenste pagina of handeling
 • De gebruiker heeft minder apps of opslag op de telefoon
 • Je bindt de gebruiker eerder in de customer journey
 • Een App Clip is een goede aanvulling op een reguliere iOS app
 • Apps kunnen nog beter met elkaar gaan samenwerken

WAT VOORBEELDENVAN APP CLIPS

Er zijn veel situaties waar App Clips zich goed voor lenen. We hebben hierboven al een paar behandeld. Apple heeft zelf ook wat voorbeelden gegeven:

Eten: eten bestellen of reserveren kan direct vanuit Apple Kaarten. De App Clip kan direct vanuit Apple Kaarten geopend worden en de gebruiker kan de bestelling of reservering plaatsen.

Parkeren: de gebruiker scant een code bij een parkeermeter en de gebruiker kan zonder te registreren of de app te downloaden direct de parkeerkosten betalen.

Vervoer: hierboven al kort benoemd. Gebruikers kunnen een deelvervoermiddel zoals een scooter of step huren. Door de code op het voertuig te scannen kan de gebruiker direct op pad gaan met het voertuig.

Winkelen: online winkelen wordt ook een stuk laagdrempeliger. De gebruiker kan een menu of assortiment bekijken zonder een website eerst in te laden.

Natuurlijk zijn er veel meer situaties waarin Appfragmenten een slimme toevoeging zijn. Denk aan navigatie apps of apps die ov-informatie aanbieden. Een ander goed voorbeeld zien we in onze eigen klant: Knaek. Knaek biedt studentenkortingen aan op meer dan 1500 locaties verspreid over heel Nederland. De locaties en Knaek kunnen goed met elkaar samenwerken en hun dienstverlening verbeteren via App Clips. Stel, een gebruiker navigeert naar een locatie waarmee Knaek een samenwerking heeft dan hoeft de gebruiker de app niet telkens afzonderlijk te openen. Hij of zij kan direct vanuit de locatie naar de kortingscode, een win-win situatie dus.

ZIJN APP CLIPS AL BESCHIKBAAR?EN HOE KUN JE ZE IMPLEMENTEREN IN BESTAANDE APPS?

De Appfragmenten werken alleen op toestellen met minimaal iOS 14 (alle toestellen vanaf iPhone 6s). De manier hoe ze geactiveerd kunnen worden verschillen wel per toestel. Zo kan de automatische scan met een NFC-tag alleen met de iPhone XS (Max), iPhone XR of nieuwer toestel. Het scannen van de code met de camera verschijnt in een update voor iOS 14 later dit jaar. Dit betekent dat de App Clips nog niet op andere apparaten zoals de iPad of Apple Watch werken. Gezien de mogelijkheden van App Clips verwachten we dat dit in de toekomst wel mogelijk zal zijn. Vooral voor de Apple Watch zal dit een slimme toevoeging zijn gezien de efficiëntie van de nieuwe techniek.

Kun je de App Clip al gebruiken?

Het is nu nog een beetje vroeg om App Clips te gebruiken. Wij (de appontwikkelaars) moeten eerst nog de ondersteuning bieden in de apps. Daarnaast werken ze alleen op de nieuwe toestellen en wordt het pas echt interessant wanneer de code gescand kan worden met de camera. Een update die voor later dit jaar gepland staat. Het is daarentegen wel slim om nu alvast na te denken over de mogelijkheden voor in de nabije toekomst. Het staat buiten kijf dat App Clips een slimme toevoeging zijn voor iOS apps.

Heb je dus al een app of heb je een app-concept die je wilt verwezenlijken? Neem dan de mogelijkheden van Appfragmenten mee in de strategie bepaling. Ben je benieuwd over de mogelijkheden voor jouw app of wil je sparren met één van onze mobiele Apple app specialisten? Neem dan vrijblijvend contact op.

Contact Coffee IT

Neem contact op

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek