5G IS VANDAAG UITGEROLD

Utrecht, 28 juli 2020 | 4 minuten 

Hoera, 5G is geboren! Vandaag is 5G officieel aangezet door KPN en T-mobile. Een paar dagen geleden hebben ze nog honderden miljoenen betaald voor de benodigde frequenties. De 5G-frequenties leverde de Nederlandse staat 1,23 miljard euro op om precies te zijn. Met de grote providers zoals VodafoneZiggo (416 miljoen euro), T-mobile (400 miljoen euro) en KPN (416 miljoen euro) die het leeuwendeel van de geveilde radiofrequenties opkocht. De 5G veiling omvatte de 700 MHz radiofrequentie, wat internationaal wordt gezien als de standaard voor de nieuwe generatie mobiele netwerken.

De eerste 5G-ready-abonnementen worden al verkocht door de grote providers, maar we zullen er nog weinig van merken dat 5G vandaag is aangezet. Dat de overgang naar 5G vrijwel onopgemerkt verloopt zit met name in het feit dat toestellen die 5G support ondersteunen nog nauwelijks in omloop zijn in Nederland. Er is nog geen landelijke dekking en ook de snelheidswinst is nog minimaal. 5G is op dit moment alleen nog in de Randstad en Eindhoven beschikbaar voor KPN gebruikers. T-mobile heeft aangegeven eind dit jaar ongeveer 90% van Nederland gedekt te hebben met het 5G netwerk. De overige 10% wordt pas eind 2023 gerealiseerd.

VodafoneZiggo claimt al wel de landelijk dekkende 5G te hebben, maar dat is een beetje fake news. Ze gebruiken namelijk het bestaande 4G netwerk om 5G technologie aan te bieden. Het 5G met grote snelheden en weinig vertragingen, wordt pas na 2022 beschikbaar en aangeboden..

5G heeft geen invloed op de werking van reguliere apps. Die zullen zich met 5G niet anders gedragen*.

 

*De enige uitzondering zijn IoT-apps die gekoppeld zijn aan beveiligingscamera’s, deze slimme camera’s maken namelijk gebruik van het nieuwe 5G-netwerk.

Leuk feitje: in de afgelopen jaren is er sterk geïnvesteerd in camera’s die gebruik kunnen maken van 5G-netwerken. Slimme camera’s hebben momenteel een marktaandeel van meer dan 70% in de 5G IoT-markt. Geschat wordt dat er eind 2023 zo’n 15,8 miljoen 5G-gekoppelde IoT camerasystemen zijn. Na 2023 zal het marktaandeel van ‘slimme’ connected beveilingscamera’s en toepassingen dalen naar 32% en zullen de connected cars de leiding nemen met een marktaandeel van 39%.

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN HET ACTUELE NIEUWS?VOLG ONZE SOCIAL MEDIA ACCOUNTS.