ANDROID STUDIO 4.0 - ONZE EERSTE BEVINDINGEN

Utrecht, 15 juni 2020 | 4 minuten 

Onze Android developers en UX & UI app designers zijn in hun nopjes. De reden? Android Studio 4.0 is gereleased door het Google team. Deze update zorgt ervoor dat onze Android programmeurs veel makkelijker animaties en transities kunnen toevoegen aan onze apps. Concreet zorgt dit ervoor dat de apps er verfijnder uitzien en het ontwikkeltraject iets efficiënter wordt.

Verbeteringen van Android Studio 4.0 t.o.v. oudere versie

Voorheen werden animaties en transities toegevoegd via XML. Dit had als nadeel dat zowel het ontwikkelen ervan als het testen erg veel tijd in beslag nam. Nu is er een tijdlijn met keyframes (een beetje vergelijkbaar met After Effects) waardoor het aanpassen overzichtelijker is en een stuk intuïtiever.

Daarnaast kun je nu een realtime preview zien van hoe de animatie eruit komt te zien in de app. Hierdoor hoef je de app niet meer te builden, wat aanzienlijk scheelt in tijd voor zowel het implementeren als het testen. Dit heeft een positief effect op de samenwerking tussen de developer en de designer doordat ze veel sneller kunnen schakelen.

Dan misschien nog wel ons grootste voordeel: in Android Studio 4.0 is het nu een stuk makkelijker om animaties op basis van interactie, bijvoorbeeld scrollen, toe te voegen zonder logica code te hoeven schrijven. Zie onderstaande animatie voor een voorbeeld hiervan.

Kortom: wij zijn blij met de nieuwe mogelijkheden van Android Studio 4.0 en kunnen niet wachten om ze toe te passen in de praktijk! Benieuwd naar alle nieuwe features van Android Studio 4.0? Bekijk dan deze pagina met een lijst van alle nieuwe features (inclusief video).

PS: mocht je echt enthousiast zijn geworden vast met versie 4.1 aan de slag willen gaan? Download de inmiddels geteste beta versie hier.

ONZE LAATSTEANDROID APP

Benieuwd naar een Android app die wij recentelijk hebben ontwikkeld? Bekijk dan eens de portfolio pagina van in-lite, een native Android app die slimme tuinverlichting aanstuurt door middel van een Bluetooth mesh netwerk.

Bij de In-lite app staan gebruiksvriendelijkheid en hoogstaande kwaliteit centraal. Om deze reden is de nieuwe toevoeging van Android Studio 4.0 waardevol: met name de scroll interactie wordt hierdoor sterk gefinetuned.

Android studio 4.0 interactie animatie demo

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN HET ACTUELE NIEUWS?VOLG ONZE SOCIAL MEDIA ACCOUNTS.