Utrecht, 11 november | 5 minuten 

Dinsdag vond de derde Apple Keynote plaats in maar liefst twee maanden. De techgigant in Silicon Valley presenteerde zijn eigen computerchip: de Apple M1. Onder de naam Apple Silicon produceert Apple al sinds 2010 zijn eigen chips voor de apparaten die draaien op IOS: de iPhone en iPad. Tijdens Apple’s WWDC werd al gehint naar de uitbreiding van de Mac-serie, maar nu is hij er dan echt. Is de M1 chip de toekomst van Apple? Hieronder gaan we er dieper op in.

M1 CHIP: DE TOEKOMST VAN APPLE?

De Keynote van 11 november 2020 zat vol met nieuwe producten waar menig Apple fan enthousiast van wordt. Dat deze Keynote in het teken zou staan van de Mac serie was al ruime tijd bekend. Met de aankondiging van de M1 chip wil Apple zijn positie als producent van hoogwaardige computers en laptops voor de toekomst veilig stellen. Apple stopt de M1 chip overigens niet direct in alle Mac’s. Een vernieuwde Macbook Air, Macbook Pro en Mac mini zijn de eerste drie producten die deze chip krijgen. Tim Cook (CEO van Apple) laat tijdens zijn presentatie weten dat in de toekomst meer producten de nieuwe M1 chip zullen krijgen.

LET'S GET TECHNICAL

De Apple M1 is een chip met acht cores die, aldus Apple, de beste prestaties per watt kan geven. Ook heeft de M1 nog een acht cores GPU, wat op zijn beurt weer de meest geavanceerde grafische processor is die ze ooit geproduceerd hebben. You get the picture: Apple heeft alles in de M1 gestopt wat je maar wil hebben. Zoals we van Apple gewend zijn kregen we natuurlijk ook wat prestatiecijfers van de chip te zien. De M1 zou twee keer beter moeten presteren dan de huidige concurrenten en hier slechts een derde van de energie voor nodig hebben.

Apple M1 Chip

ONE MORE THING...

Menig blog schreef over de komst van de Apple AirTag, maar deze is niet tijdens de Keynote gepresenteerd. Wel zijn er ons een paar andere dingen opgevallen tijdens de Keynote:

Toetsenbord van de MacBook Air
De F4 button / Mission Control knop van de MacBook Air heeft plaatsgemaakt voor een Niet Storen knop. Dit past helemaal in de nieuwe trend van techbedrijven: gebruikers bewust maken van de tijd die ze besteden met hun devices. Naast de schermtijd, geeft Apple ook steeds meer aandacht aan de privacy van gebruikers.

De ‘ouwe’ versie van de MacBook Pro, MacBook Pro en Mac mini zijn gewoon nog te koop 
De huidige versie van de MacBook Pro, Mac mini en MacBook Air (met de Intel chip), zijn nog steeds te bestellen. Zou Apple te veel geproduceerd hebben?

De accu van de MacBook Air en MacBook Pro gaat nu veel langer mee
Met de komst van de nieuwe M1 chip gaat de accu van de MacBook Pro nu maar liefst 20 uur(!)mee, die van de MacBook Air 16 uur. Dat is een verdubbeling aan capaciteit.

TOT SLOT

Apple heeft dit jaar veel gave producten gelanceerd. Niet alleen hardware maar ook grote software updates (OS Big Sur en IOS 14) zijn dit jaar langs gekomen. Als developers en tech geeks kunnen we niet wachten om deze nieuwe updates te testen en in te zetten voor onze klanten. Zo konden wij het bijvoorbeeld niet laten om de nieuwe LiDAR technologie van de iPhone 12 Pro gelijk te testen. Wij zijn erg benieuwd wat Apple in 2021 voor ons in petto heeft..

Tot de volgende Keynote!

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN HET ACTUELE NIEUWS?VOLG ONZE SOCIAL MEDIA ACCOUNTS.