Apple heeft aangekondigd dat vanaf 8 december 2020 elke nieuwe app of update die toegevoegd wordt aan de App Store zijn App privacy details verplicht moet delen. Hiermee wil Apple de gebruiker precies laten weten welke informatie verzameld en opgeslagen wordt. Vanaf eind dit jaar kan de gebruiker op de productpagina van de app zien welke informatie verzameld wordt en moet hier vervolgens ook toestemming voor geven.

WAT ZIJN APP PRIVACY DETAILS?

Met iOS 14, iPadOS 14 en tvOS 14 wil Apple meer transparantie creëren binnen de App Store. Je geeft nu al bijvoorbeeld toestemming aan de app als deze toegang wil hebben tot je foto’s of locatie (vanaf iOS 11). Daarnaast is elke ontwikkelaar verplicht om zijn privacybeleid openbaar te stellen. Ook heeft Apple zelf al strenge App-richtlijnen waar elke ontwikkelaar aan moet voldoen.

Met de aankondiging van de app privacy details maakt Apple zijn volgende stap naar transparantie. Deze details worden vanaf eind dit jaar weergegeven in de App Store. De gebruiker ziet dan voorafgaand het downloaden de datatypes die de app verzamelt. Apple heeft de verschillende datatypes ondergebracht in een aantal categorieën. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van deze verdeling. Een volledig overzicht van de datatypes staat op de website van Apple.

Update april 2021: Apple heeft iOS 14.5 gelanceerd waarbij gebruikers zelf kunnen kiezen of apps hun data mogen verzamelen. Ter verduidelijking is er ook een video op Youtube online gezet??.

Categorieën 

 • Third-Party Advertising
 • Developer's Advertising or Marketing
 • Analytics

Data types

 • Contact Info
 • Health and Fitness
 • Financial Info

Categorieën 

 • Third-Party Advertising
 • Developer's Advertising or Marketing
 • Analytics

Data types

 • Contact Info
 • Health and Fitness
 • Financial Info

THIRD PARTY TRACKING?

Niet alleen de gegevens die de app zelf verzamelt moeten in de App privacy details genoemd worden, ook de gegevens die worden doorgegeven aan de Third-Party Partners*. Denk hierbij aan de gegevens die geïndexeerd worden door externe libraries, frameworks en SDK’s. Apple wil hiermee de gebruiker laten weten welke informatie verzameld wordt, hoe ze deze data gebruiken en specifiek of dit gebruikt wordt om de gebruiker te tracken.

*Let op: niet alle gegevens van de Third Party Partners vallen onder de App privacy details, mits deze voldoen aan de Optional disclosure van Apple.

TOESTEMMING VRAGEN VOOR HET VERZAMELEN VAN DATA?

Naast het doorgeven van de App privacy details verplicht Apple nu ontwikkelaars gebruikt te maken van het nieuwe AppTrackingTransparency Framework. Dit houdt in dat elke nieuwe gebruiker een pop-up te zien krijgen met de vraag of de app de gegevens voor advertentiedoeleinden mag verzamelen. Zie het als een Adblocker voor Apps. Geeft de gebruiker aan dat de app geen data mag verzamelen, dan is de ontwikkelaar verplicht om deze uit te schakelen voor de gebruiker.  Hieronder zie je een voorbeeld van deze notificatie.

App privacy details verplicht

HOE VOEG JE DE APP PRIVACY DETAILS TOE?

Heb jij een app in de App Store? Dan hoef je gelukkig niet direct actie te ondernemen. De vernieuwde App privacy details geef je pas door als je de applicatie gaat updaten of als je een nieuwe app gaat toevoegen aan de App Store. Vervolgens kan je de details op elk moment in App Store Connect aanpassen. Goed om te weten is dat Apple de ontwikkelaar verplicht stelt om dit up-to-date te houden. Voor het aanpassen van de details heb je de rol Admin of Account Holder nodig. Meer informatie over het toepassen van de nieuwe App privacy details is hier terug te vinden.

GAAT DIT IMPACT HEBBEN OP HET GEBRUIK VAN APPS?

Als fullservice app ontwikkelaar weten we als geen ander wat de toegevoegde waarde is van een goed ontwikkelde Native IOS App. Het toevoegen van de App privacy details is een goede stap richting een transparante marketplace. Hierin kunnen gebruikers precies zien wat er met hun gegevens gedaan wordt en tot welke doeleinde. Naar verwachting zullen er meer gebruikers selectiever omgaan met hun data. Hierdoor wordt het voor bedrijven lastiger om data te verzamelen. Echter zal de data die ze dan wel verzamelen meer van waarde zijn, omdat deze gebruikers de app graag gebruiken.

Contact Coffee IT

Neem contact op

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek