Figma heeft op 17 september de Config Europe 2020 Keynote gegeven. Als echte Figma-ambassadeurs zaten we vooraan om Dylan Field, CEO van Figma, zijn online keynote te volgen. Welke nieuwe features zijn er aangekondigd? Op welke updates kunnen wij absoluut niet wachten tot november? En waarom zijn zowel wij als onze klant eigenlijk van van Figma?

FIGMA?

We hebben er al vaker iets over geschreven. Het is the new kid on the block bij Coffee IT. Zowel ons design team als ons programmeer team zijn inmiddels grote ambassadeurs van deze (relatief nieuwe) interface design software. Figma is een nieuwe stap in het design proces bij Coffee IT. Na een succesvolle pilot zijn we volledig over, we ontwerpen al onze nieuwe projecten in Figma. We delen graag onze bevindingen.

WAAROM ZIJN WIJ FAN?

Een terechte vraag. Waarom zijn we eigenlijk zo fan van Figma? Om die vraag te beantwoorden, is het handig als we Figma eerst vergelijken met de andere design-tools die we bij Coffee IT gebruiken: InVision & Sketch. In InVision leverden we eerst de klikbare ontwerpen en wireframes aan onze klanten. Hier was niets mis mee. Zij het, dat de tools in de praktijk wat te wensen over lieten.

Zo waren de ontwerpen voor de klant niet altijd responsive en was samenwerken in multidisciplinaire teams lastig wanneer het design geïmplementeerd moest worden door de developer. Figma lost deze issues niet alleen prachtig op door cloud-based werken mogelijk te maken, ze bieden ook nu al veel handige features en componenten die productiesnelheid verhogen.

WERKEN IN DE CLOUD

Met Figma hebben onze designers en developers meer synergie tijdens het werken. Dit zit voornamelijk in het feit dat je met Figma in de cloud werkt. Je kunt Figma gebruiken in een webbrowser of je kunt het downloaden als programma. Omdat Figma volledig in de cloud is, heb je ook buiten het kantoor toegang tot de software. Handig, als je zoals nu niet allemaal op kantoor werkt en de helft van het team thuis werkt bijvoorbeeld. Met Figma kunnen meerdere designers en programmeurs tegelijkertijd in hetzelfde bestand werken en elkaar direct feedback geven.

COMPONTENTEN

Een ander groot voordeel van Figma is de structuur die de tool met zich meebrengt. Figma is intuïtief, je krijgt haast het gevoel dat de tool al jaren bestaat in plaats van enkele jaren. Voor Figma was het bijvoorbeeld nog niet mogelijk om een centrale bibliotheek te maken met daarin componenten. Met centrale componenten is het mogelijk om één component te maken en te gebruiken op meerdere projecten. Ook geeft Figma direct de juiste CSS weer. Wijzig je het component in de bibliotheek, dan wordt dit overal gedaan met bijvoorbeeld bepaalde constraints. Dit zorgt niet alleen voor meer efficiëntie, het zorgt ook voor meer consistentie in het gehele design en voorkomt fouten.

WAAROM IS ONZE KLANT FAN?

Figma biedt voor onze klanten ook een uniek voordeel: Figma prototyping. Dit maakt het voor de klant overzichtelijk. Alles in één klikbaar scherm met interactieve responsiveness. Alsof de hele app al is ontwikkeld.

FIGMA PROTOTYPING

Deze functie is inmiddels veel gebruikt door ons design-team. Deze functie zorgt ervoor dat we een interactieve presentatie kunnen geven van het app-ontwerp. Klanten krijgen via een link toegang naar de cloud en kunnen in één opslag zien hoe het design zich uitvouwt tot klikbaar prototype. Klanten kunnen navigeren binnen het ontwerp en krijgen een duidelijk beeld van de user interface en het functionele werken van de app. Ook klanten kunnen net als de developers en designers notities achterlaten.

AANKONDIGINGENCONFIG EUROPE 2020 FIGMA KEYNOTE

Na het zien van de Config Europe 2020 van Dylan Field kunnen we niet anders zeggen dan: wow. Figma lijkt een serieuze speler te zijn geworden in een korte tijdspanne. Waar Sketch jaren voorloopt op Figma, heeft Figma in een enorm korte tijd veel handige features weten te implementeren. Wat zijn volgens onze app-designers de belangrijkste updates van de keynote?

EEN BRUG SLAAN TUSSEN CREATIVITEIT EN EFFICIËNTIE 

Dit is misschien wel een van de unieke speerpunten van Figma: een brug slaan tussen creativiteit en efficiëntie. Niet langer design versus code. Designer versus developer. Structuur, dynamiek en herbruikbaarheid versus iteratie en exploratie. Enfin, het idee is duidelijk. Door de twee in sync te zetten worden projecten efficiënter, consistenter en creatiever. Oftewel: “Embracing the tension between design and code“, zoals Figma het mooi heeft verwoord.

Wat vindt Tom Gielen, onze app-designer, de belangrijkste nieuwe features naar aanleiding van de Config Europe 2020 Figma Keynote?

“Deze functionaliteiten geven ons de mogelijkheid om eventuele problemen of bottlenecks voor te zijn. Normaliter wordt dit pas geconstateerd door de ontwikkelaars tijdens de ontwikkelfase van de app. De nieuwe functies van Figma maken het mogelijk om designs en prototypes een stapje dichterbij de eindvisie te brengen. Dit komt doordat interactieve componenten en verschillende schermgroottes ondersteund worden. Dit is vergelijkbaar zoals de uiteindelijke code. ”

– Tom Gielen,  App-designer Coffee IT

MEER WETEN?

Heb je een vraag over de nieuwe functionaliteiten van Figma die aangekondigd zijn tijdens de Config Europe 2020 Figma Keynote? Of wil je meer weten over app-designs of graag sparren over een bestaand ontwerp? Neem vrijblijvend contact op en onze UX & UI designers helpen je graag verder.

BEKIJK DE KEYNOTE VAN FIGMA 2020