De taart wordt aangesneden, iedereen is in extase en viert feest. Nee, er is niemand jarig, maar er is zojuist een nieuwe app live gegaan die ontwikkeld is door Coffee IT. De livegang van iedere nieuwe app is voor ons een reden voor een feestje.

De livegang van een app is voor ons gigantisch. Het betekent dat jij, als entrepreneur, hebt doorgezet tot het einde van het ontwikkelproces. Een proces zo spannend als een raketlancering.

Je bent gestart met een idee, hebt het product market fit gevonden en staat nu live in de Google Play en App Store. Nu is het tijd voor jouw app om zich te verspreiden over de hele wereld.

Maar wacht even, hoe zijn we hier gekomen? Hoe komt het dat deze app niet alleen bij een droom is gebleven, maar nu een succesvolle start-up is?

Launch mvp

De simpelste oplossing is vaak de beste: Minimum Viable Product

Van nature ben ik zelf niet iemand die gokt, en in mijn rol binnen Coffee IT kan ik dat ook niet goed veroorloven. Maar als ik mijn geld in moet zetten op welke van onze klanten de hoogste slagingskans heeft voor een succesvolle start-up. Dan zou ik mijn geld niet inzetten op de klant met het meeste budget of met de simpelste app, maar op de app die ontwikkeld wordt met de best geteste MVP.

Waar bestaat een succesvolle MVP uit?

Een MVP (kort voor Minimum Viable Product) stelt je in staat om je product zo veel mogelijk te valideren met zo min mogelijk moeite. Het maken van een MVP is een hele kunst, omdat je van te voren goed vast moet stellen wat je klant nodig heeft om er achter te komen wat je klant uiteindelijk wilt.

De MVP kun je zien als een ochtend koffie zonder de fancy toevoegingen als melkschuim, chocoladesnippers of andere smaken waarvan ik de naam niet kan uitspreken.

Een succesvolle MVP:

  • biedt gebruikers genoeg waarde biedt zodat ze de app kopen bij release.
  • biedt de gebruikers een hoop inzicht in toekomstige toepassingen.
  • zorgt voor directe feedback van je eindgebruikers zodat je idee bijgeschaafd wordt.

Een MVP bevat de features met de meeste waarde voor je eindgebruikers. Het volstoppen van een MVP met features is geen unieke waarde. Zo had Facebook op release ook geen timelines.

Denk ook niet dat het maken van een MVP alleen weggelegd is voor start-ups, grote bedrijven als Google of Apple bouwen altijd eerst MVP’s. Op die manier kunnen zij producten de wereld in helpen zonder gelijk tonnen te investeren.

Bespaar geld

Laten we, puur hypothetisch, een MVP bedenken voor een standaard videostream app. Wat is de absolute essentiële functionaliteit voor deze app? Dat is de mogelijkheid voor gebruikers om video’s up te loaden en voor andere gebruikers om deze in te kunnen zien.

Als extra toevoeging en meerwaarde voor gebruikers wil je dat gebruikers ook nog de mogelijkheid krijgen om video’s op te slaan en andere gebruikers te volgen, maar dat is alles. Met deze features lanceer je jouw MVP over ongeveer tien weken. Nu gaan we kijken hoe eenvoudig deze doorlooptijd verdubbeld wordt.

We voegen eerst drie weken toe aan de release datum omdat we willen dat gebruikers kunnen reageren op video’s. Ook vinden we het belangrijk om afspeellijsten van video’s te maken dus voegen we nog twee weken toe. Het is natuurlijk ook van belang dat ongepaste video’s worden verwijdert dus moet er ook een beheeromgeving worden gemaakt wat ongeveer twee weken duurt. Je moet natuurlijk wel in kunnen loggen met Facebook dus gooien we er nog twee weken bij. Zo kun je oneindig doorgaan.

Mijn punt hiermee is dat je functies kunt blijven toevoegen en dat je daarmee niet alleen het budget maar ook de doorlooptijd vergroot. Waarmee je alleen maar verder komt van je uiteindelijke doel; Het releasen van jouw app idee.

Bovengenoemde functionaliteiten zijn zeker het investeren waard, maar zijn zeker niet van belang als je doel is om als eerst met jouw concept op de markt te komen. Begin vandaag met het bouwen van je MVP en release morgen, als dat mogelijk is. Anders dan verlies je je doel uit het oog doordat je bouwt aan leuk om te hebben functionaliteiten terwijl je concurrenten ondertussen al live gaan.

Bespaar geld mvp

Conclusie: denk groot, start klein

Het bouwen van een MVP is niet alleen goedkoper, het is ook nog sneller. Zo houd je budget over in de vorm van tijd en geld om verbeteringen te maken in jouw product. Begin vandaag nog met de bouw een MVP voor jouw idee, wij kunnen je hierin ondersteunen als sparringspartner, ontwerper en ontwikkelaar. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden.

NEEM CONTACT OP MET ONS

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je verder.

CONTACT
Job Burg