Deze week heeft Apple iOS 12, het nieuwe besturingssysteem voor iPhone, aangekondigd. Zoals ieder jaar heeft Apple er weer een groot evenement van gemaakt met een gelikte presentatie. In dit artikel gaan we in op welke invloed iOS 12 op bestaande en nieuwe apps heeft.

Sneller

Dit jaar zijn er geen grote ontwerp veranderingen geweest aan iOS, maar is er veel gefocust op snelheid. Zelfs oudere toestellen met iOS 11 worden aanzienlijk sneller met iOS 12. Dit kan invloed hebben op jouw app als je hierdoor langer oudere toestellen moet ondersteunen dan verwacht.

siri shortcuts

Siri shortcuts

Het is nu mogelijk Siri acties te koppelen aan apps die niet van Apple zijn en zelfs hele routines op te zetten. Zo wordt in de ochtend jouw favoriete koffie besteld en de verwarming/lichten aangezet met één commando. Vooral voor reis en IoT-apps zal deze functionaliteit grote mogelijkheden bieden.

Het gehoorapparaat

Een van de grootste nieuwe functionaliteiten, die Apple niet heeft behandeld tijdens de aankondiging in de keynote, is dat iOS 12 het mogelijk maakt je AirPods te veranderen in een gehoorapparaat. Jouw iPhone zal op dat moment dienen als microfoon. Een echt gehoorapparaat is het natuurlijk nog niet, maar het biedt zeker ondersteuning voor mensen die moeite hebben met het verstaan van een collega in een druk restaurant. Tenzij je een app hebt of wilt schrijven voor slechthorenden zal dit niet veel invloed hebben op jouw app. Bovendien is de vraag of Apple deze mogelijkheden ook open zal stellen voor ontwikkelaars.

USB beveiliging

Om te voorkomen dat hacktools via de USB poort bij jouw data kunnen heeft Apple de beveiligingseisen verscherpt. Zo moet je nu eerst een pincode invoeren voordat een apparaat kan worden gekoppeld. Op die manier is een van de grootste lekken van de iPhone gedicht. Opnieuw is deze functie niet heel spannend voor ontwikkelaars, maar let wel op dat verbinden via USB een groter obstakel wordt voor gebruikers.

multiple face ids

Meerdere Face IDs

Het unlocken van je smartphone met je gezicht was geweldig. Maar het was stiekem ook wel onhandig dat alleen de eigenaar het toestel kon ontgrendelen. Daarom maakt Apple het nu mogelijk om een tweede Face ID of fingerprint in te stellen. Dit kan jouw app beïnvloeden wanneer je gebruik maakt van Apple authenticatie.

Favicons

Favicons zijn de kleine icoontjes van websites in de tabbladen van een browser. Safari gebruikers hadden tot op heden geen favicons in de tabbladen waardoor er minder overzicht was. Dat heeft Apple nu dus toegevoegd. Als jij een web app hebt is dat vermoedelijk al lang ingesteld voor andere browsers en hoef je hieraan niets te veranderen.

Gezondheid

Alhoewel ontwikkelaars niets anders doen, is het normaal gesproken niet gezond om de hele dag afgeleid te worden van jouw leven door je smartphone. Om die reden maakt Apple het nu mogelijk doelen te stellen voor je smartphone gebruik en herinnert je iPhone je hier actief aan. Vermoedelijk heeft deze functionaliteit geen invloed op jouw app, tenzij jouw app veel dagelijkse gebruikers heeft die de app uren gebruiken.

iOS measure

Meten is weten

De measure-app laat zien dat Apple druk bezig is met de AR mogelijkheden te exploreren. Met deze app kun je namelijk voorwerpen meten, met je smartphone. Super accuraat is het nog niet, of een van onze medewerkers is boven de drie meter, maar de app heeft zeker toekomst. Measure zal waarschijnlijk geen invloed hebben op jouw app, maar de focus op AR wordt steeds groter.

AR-bestanden gestandaardiseerd

Sinds iOS 12 is er een universele standaard aangekondigd voor AR-content. Dit is belangrijk want met de standaard ingebouwde AR-viewer is AR-content ineens voor iedere iOS-gebruiker te bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld een USDZ-bestand (de extensie van de AR bestanden) van een bank die je verkoopt uploaden. Wanneer iemand met de nieuwe iOS dit bestandstype opent kan hij met AR kit zien hoe de bank er in zijn woonkamer uit komt te zien. Het nadeel natuurlijk is dat dit bestandstype nog niet op andere platformen is geaccepteerd en tot het dat doet blijft het een iOS-only dingetje. De invloed van USDZ op jouw app is waarschijnlijk niet groot, maar als je een AR-app overweegt of hebt kan het interessant zijn jouw 3d-modellen te laten ontwikkelen in een programma die USDZ bestanden kan exporteren.

apple conclusie

Conclusie

De Apple Keynote was voornamelijk softwarematig en bevat geen grote invloeden op jouw app. Desalniettemin moet jouw app natuurlijk wel klaar en getest zijn voor iOS 12. Mocht je hiervoor een partij zoeken, of ben jij benieuwd hoe we jouw app innovatief kunnen verbeteren? Neem dan contact met ons op of bekijk ons werk.