Blockchain is de grootste digitale revolutie sinds het internet. Althans, zo wordt het vaak genoemd. Maar is dit ook zo en wat is blockchain? In deze blog leggen we uit wat een blockchain is, welke voordelen het biedt en wat onze ervaring ermee is.

Blockchain is een publiek grootboek. In dit grootboek staan alle transacties ooit gedaan. Iedereen heeft er zijn eigen kopie van en kan deze volledig lezen. Zo’n grootboek is ideaal voor het vastleggen van eigenaarschap van middelen.

Omdat iedereen een kopie van het geheel heeft, is een blockchain gedecentraliseerd. Op de voordelen hiervan zullen we later ingaan.

Een blockchain bestaat uit blokken (blocks) die aan elkaar gelinkt zijn. Zo maken ze samen een chain, vandaar de naam blockchain. In de blokken staan de transacties vastgelegd. Zodra een transactie meegenomen is in een blok, is deze bevestigd en kan hij nooit meer gewijzigd worden. De transactie is nu confirmed (bevestigd). Het nieuwe blok wordt dan gesynchroniseerd tussen alle deelnemers van het netwerk.

Transactie

Een transactie is simpelweg een beetje data. Dit kan een bitcoin bevatten, de eigendomsakte van een huis of een gemeten temperatuur van een weerstation. Naast de data bevat een transactie ook de verzender en ontvanger. De verzender en ontvanger worden aangeduid door middel van hun adressen. Een adres is een cryptografisch berekende reeks cijfers en letters die beginnen met ‘0x’ en is uniek per deelnemer. Als particulier kun je ook zelf transacties doen en cryptocurrency kopen. Op deze pagina vind je online cryptocurrency exchanges voor Nederlandse gebruikers. 

Miners

Blokken worden berekend. Dit wordt gedaan door zogeheten miners, die een complexe formule uitrekenen. Deze formule wordt in balans gehouden. Bij bitcoin wordt hiermee gezorgd dat het altijd ongeveer 12 minuten duurt om een nieuw blok te genereren. Alle miners in een netwerk proberen zo snel mogelijk het nieuwe blok te berekenen. De winnaar krijgt namelijk alle transactiekosten die betaald zijn voor de transacties van het blok.

De verzender van een transactie dient de transactiekosten te betalen. Hoe meer hij betaald hoe sneller de transactie confirmed zal worden door een miner.

Voordelen van blockchain

Een groot voordeel van blockchain is dat de deelnemers geen vertrouwde derde partij nodig hebben om middelen met waarde uit te wisselen. Ook kan een gebruiker in zijn eigen kopie van het grootboek zien of een andere gebruiker wel de geclaimde data bezit.

Een andere voordeel is dat een blockchain gedecentraliseerd is. Dit zorgt ervoor dat geen enkele partij de waarheid kan manipuleren. Er is geen bank die nieuwe valuta kan printen, failliet kan gaan of bedenkelijke investeringen doet met het kapitaal van de gebruikers. Geen middle man die hoge commissies krijgt van transacties. Geen overheid die inzicht heeft in de middelen van burgers.

Ook is het onmogelijk om het gehele netwerk offline te halen. Niemand is de eigenaar. Een hacker kan nooit alle miners tegelijk aanvallen. Er is dus geen central point of attack. Deze is er wel bij ons huidige bankensysteem. Zo waren meerdere grote banken in de afgelopen maanden offline. Het meest recente incident was van ABN AMRO, die op 5 juli maar liefst 6 uur offline was (bron: Nu.nl).

Scenario

Stel Bart verkoopt zijn iPhone via Marktplaats. John is op zoek naar een nieuwe telefoon en wil graag Bart’s iPhone kopen. John kan dan op de blockchain zien dat Bart inderdaad een iPhone in zijn bezit heeft. Wederzijds kan John bewijzen aan Bart dat hij genoeg kapitaal heeft om de telefoon aan te schaffen. Dit zorgt voor minder risico voor beiden partijen.

Na wat onderhandeling zijn Bart en John het eens geworden over de prijs en maken een afspraak. John zal nu een transactie maken naar Bart met het afgesproken kapitaal en Bart zal een transactie maken naar John met daarin het bewijs van eigendom. Er is geen derde partij bij betrokken. Na enkele minuten wordt de transactie meegenomen in een blok en zal dit voor altijd de nieuwe waarheid zijn.

Limitaties van blockchain

Transacties kunnen nooit ongedaan worden gemaakt. Een blockchain is immutable. Dit betekent dus dat data niet verwijderd kan worden. Iets wat in strijd is met de AVG-wet. En omdat alles openbaar is kan iedereen de data ook lezen. Onder andere om deze reden is blockchain ook niet geschikt voor gebruik als database van persoonsgegevens. Blockchain op zich is geen heilige graal. Het is wel uiterst geschikt voor het opslaan van bewijs van eigenschap en valuta. Ook is het een goede stap in de richting van gedecentraliseerde systemen.

Wat doen wij met blockchain?

Team Lemon at Blockchaingers hackathon

Wij zijn druk bezig met het ontwikkelen van Lemon. Lemon is een gedecentraliseerd medisch dossier. Onze missie is een platform ontwikkelen waarmee zorgprofessionals inzicht krijgen in het gehele dossier van de patiënt waarbij de patiënt eigenaar is van zijn dossier.

Lemon is ontstaan tijdens de grootste blockchain hackathon ter wereld, genaamd Blockchaingers. Hierna we uitgenodigd zijn door UMC Groningen voor een accelerator programma. UMC Groningen is namelijk bezig met een pilot voor Hospital@Home.

Tijdens een Hospital@Home traject ligt de patiënt thuis in plaats van in het ziekenhuis. Dit zorgt voor een kortere herstelperiode. De arts, verpleegkundige en eventuele andere professionals komen dan langs bij de patiënt.

Nu communiceren de professionals door middel van een schrift dat bij de patiënt ligt. Dit wil Lemon digitaliseren zodat de kwaliteit van zorg verbetert en zodat alle professionals altijd de meest recente data tot hun beschikking hebben.

Conclusie

Ondanks dat blockchain niet de oplossing is tot al onze online problemen, is het wel een gigantische stap vooruit naar een gedecentraliseerde digitaal landschap. Een landschap waar de gebruiker meer macht heeft over zijn data en kapitaal.

Blockchain is dus een publiek grootboek waarin transacties tussen individuen worden vastgelegd in blokken. Een transactie is niet meer aan te passen zodra hij verstuurd is.