Coffee IT krijgt regelmatig telefoontjes met de vraag: “Wat zijn de kosten om een app te laten ontwikkelen?”. Helaas kunnen wij deze vraag zelden beantwoorden, omdat de complexiteit van een app hoog is. De vraag “Wat zijn de kosten om een app te laten ontwikkelen?” staat ongeveer gelijk aan de vraag: “Wat zijn de kosten van een nieuw te ontwikkelen huis?”. Om te bepalen wat het kost om een app te ontwikkelen moet gekeken worden naar de volgende aspecten:

Wie is de eindgebruiker?

Belangrijk om te weten is dat Android en iOS totaal gescheiden platformen zijn. Apps die ontwikkeld worden voor Android en voor iOS hebben daarom twee losstaande implementaties. Vanzelfsprekend moet u dus weten voor welke platform(s) de app ontwikkeld dient te worden. Iedere app dekt een gedeelte van verouderde Android en iOS versies niet. Geen probleem, u hoeft ten slotte geen versies te ondersteunen waarop uw klanten toch niet zitten, maar voor het berekenen van de app kosten zult u wel moeten vanaf welke platform versie u uw app wilt laten ondersteunen. Voor extra app ondersteuning zoals Apple Watch, tablets en Android Wear zullen ontwerpen moeten worden gemaakt en geïmplementeerd. Daarom is het ook belangrijk om te weten welke apparaten u wilt ondersteunen.

Een hybride of web app kan een kosten verlichting bieden omdat deze geen aparte implementatie per platform heeft, echter hebben hybride/web apps andere beperkingen.

Kosten ontwikkeling van een app

Wat zijn de functionaliteiten van de app?

Gebruikt de app hardware? Zoals camera, gyroscoop, GPS, bluetooth, trillen, speaker, licht sensor, vingerafdruk sensor, barometer, NFC, hartslagmeter of een geomagnetische sensor. Dan kan dit beperkingen opleggen in het ontwikkel platform, de oplossing of de gebruikers-penetratie. Daarom is het belangrijk om van te voren scherp te definiëren welke hardware sensoren vereist zijn. Ook moet, voor het bepalen van de kosten, de functionaliteiten globaal beschreven zijn zodat een duidelijk beeld ontstaat over de complexiteit van de data structuur en het aantal schermen die moeten worden gerealiseerd voor de app.

Hybride, web of native?

Een native app is een app ontwikkeld in de taal van Android of iOS. Is het app project aan een klein budget-gebonden? Dan kan het zo zijn dat een native app financieel niet mogelijk is. Voor deze projecten kan een hybride of web app ontwikkeld worden. Een hybride of web app heeft als voordeel dat ze maar één keer ontwikkeld hoeven worden. Het nadeel van hybride/web apps is dat deze apps vaak niet native aanvoelen. Een web app hoeft niet eens gepubliceerd te worden in de app store en wordt ook vaak gezien als mobiele website. Het voordeel hiervan is dat gebruikers altijd de laatste versie hebben en de app niet hoeven te installeren of updaten. Een hybride app staat wel in de Apple en Google store, en is dus ook te installeren. Het voordeel van installeren van apps is dat dit offline mogelijkheden biedt, zoals het inzien van oude berichten of emails. Wilt u meer hulp in het maken van een weloverwogen keuze van techniek? Gebruik dan onze Keuzegids.

Autoriteit van Apple

In app ontwikkelen is haast alles mogelijk, maar niet alles mag. In Android wordt een stuk meer toegelaten dan in Apple. Apple heeft strikte richtlijnen van wat een app wel en niet mag en hanteert deze ook sterk. Wanneer er bijvoorbeeld GPS gebruikt wordt in een app dan komt Apple met een aantal vragen zoals: “Waarvoor wordt GPS gebruikt?”, dit doet Apple omdat GPS data van Apple niet mag worden opgehaald zonder dat de gebruiker hier iets aan heeft.

NEEM CONTACT OP MET ONS

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je verder.

CONTACT
App-ontwikkelaar-coffee-it-contact-fabian-giger