Als software ontwikkelaar krijgen wij met regelmaat de vraag ‘wat zijn de kosten voor het ontwikkelen van een app?’ Vaak is dit zelfs één van de eerste vragen, naast de vraag hoe lang het duurt om een app te laten maken. Laat je een app ontwikkelen, dan zitten daar kosten aan verbonden. Hoewel het antwoord vaak complexer is dan je denkt en afhankelijk is van veel factoren, proberen we je toch een indicatie te geven: wat zijn de kosten voor het ontwikkelen van jouw app concept?

Wat kost het bouwen van een huis?

Een huis? We hadden het toch over applicaties? Dat klopt, en geen zorgen: hoewel we als fullservice app ontwikkelaar veel brede kennis hebben, doen we zeker geen uitspraken over de kosten voor het bouwen van een huis. Wat we hier duidelijk mee willen maken is dat je de vraag voor de kosten voor het ontwikkelen van een app kunt vergelijken met de vraag voor de kosten van het bouwen van een huis. Dit kan variëren van een paar duizend euro (campingplaats op de Veluwe) tot een paar miljoen euro (zelf ontworpen bouwproject in ‘T Gooi). Heeft jouw huisconcept een tuin? Hoeveel verdiepingen? Deuren die automatisch open gaan met bewegingssensoren? Je begrijpt het idee, de kosten om een app te laten maken zijn afhankelijk van meerdere factoren. Om te bepalen wat het kost om een app te ontwikkelen kijken we naar de volgende aspecten:

  • De eindgebruiker
  • Het framework
  • De functionaliteiten
  • De kwaliteit/levensspanne

De eindgebruiker: wie gaat de app gebruiken?

Wie wordt de eindgebruiker van de app? Dit is een goede eerste vraag je jezelf kunt stellen wanneer je de kosten voor het ontwikkelen van een app opvraagt. Wie is de uiteindelijke gebruiker van jouw app? Hoe ga jij je gebruiker het beste bereiken? Het is belangrijk om te weten dat Android en iOS twee totaal verschillende platformen zijn. Apps die specifiek ontwikkeld worden voor Android of iOS hebben daarom twee losstaande implementaties. Het is goed om te weten dat Android en iOS twee eigen doelgroepen hebben, met elk hun eigen kenmerken. Het is daarom belangrijk om te weten welke apparaten je wilt ondersteunen met jouw app.

Welk framework: hybride, native of web?

Moet je persé kiezen: iOS of Android? Nee, gelukkig niet. Er zijn tegenwoordig genoeg opties om toch met één brede code een app te ontwikkelen die op zowel iOS als Android besturingssystemen werken. Dit worden hybride apps genoemd. Hybride apps werken op zowel Android als iOS apparaten en zijn daardoor vaak kostentechnisch voordeliger. Een nadeel van een hybride app is echter dat niet alle functies van het toestel worden benut en de app kan minder kwalitatief zijn dan bijvoorbeeld een native iOS of Android app. Een web app is ook nog een optie: dit is een app die meer weg heeft van een mobiele website en staat soms niet een in de app stores. Wil je meer weten over het type app dat het meest geschikt is voor jouw app concept? Lees dan eerst deze pagina waarin wij alle voor- en nadelen uiteenzetten tussen native, hybride en web apps. 

iOS apps

Voor iPhone & iPad

Lees meer 

Android apps

Voor smartphones & tablets

Lees meer 

Web apps

Voor (mobiele) browsers

Lees meer 

De functionaliteiten: welke functionaliteiten moet de app hebben?

De kosten voor het bouwen van een app zijn naast de gekozen techniek ook sterk afhankelijk van de gewenste functionaliteiten. Moet de app push notificaties kunnen sturen? Gebruikersgegevens opslaan? Of gebruikt de app hardware? Zoals bijvoorbeeld de camera, gyroscoop, GPS, bluetooth, trillen, speaker, licht sensor, vingerafdruk sensor, barometer, NFC, hartslagmeter of een geomagnetische sensor. Al deze factoren zijn belangrijk voor de kosten voor het ontwikkelen van jouw app en de implementatie van de app. Daarom is het belangrijk om van te voren scherp te definiëren welke functies vereist zijn. Zo kun jij een gerichte keuze maken met betrekking tot de functies en weet je precies wat het kost. Dankzij onze Agile werkmehode kunnen wij later functies toevoegen, al is het vaak efficiënter (= voordeliger) als dit vooraf is vastgesteld.

De kwaliteit: moet de app lang mee gaan?

Het klinkt als een open deur, maar kwaliteit is een belangrijk onderwerp wanneer je kijkt naar de kosten voor het ontwikkelen van een app. Heb je een relatief simpele app met weinig functies? Dan is het soms voordeliger om de app in het buitenland te laten maken. Wil je dat de app gebouwd is op een goed fundament met een sterke code? Dan is het handig om een professionele lokale app ontwikkelaar in te schakelen.

Houd er rekening mee dat besturingssystemen van Apple en Google steeds updaten en je wilt dat de app ook na updates nog goed werkt. Een app van mindere kwaliteit zal steeds meer bugs vertonen en uiteindelijk niet meer werken zoals je dat wilt. Naast de bugs zijn er ook richtlijnen waar je aan moet denken. Wil je dat jouw app in de Apple App Store of Play Store staat? Dan zijn er eisen waar de app aan moet voldoen.

Knaek app doorontwikkeld

Hoeveel kost het dan om een app te laten maken?

Het is nu duidelijk welke factoren (onder andere) van invloed zijn op de ontwikkelkosten van jouw app. Maar we hebben nog geen indicatie gegeven van hoe veel de kosten nu precies zijn. Dit is bewust gedaan, een maatwerk app ontwikkelen vergt tijd en aandacht. Alleen op basis van jouw wensen, platform, gebruikers en doelen kunnen wij een accurate en itemized begroting maken. Nu zou de enige waardige uitspraak zijn ‘ergens tussen de 2.500 en de 150.000 euro’. Wil je toch weten wat de ontwikkeling van jouw app kost? Neem dan telefonisch contact op of vul onderstaand formulier zo gedetailleerd mogelijk (!) in, dan voorzien we je van een kostenbegroting.

Neem direct contact op

Tip!

Wij hebben minimaal de volgende gegevens nodig:

  • Besturingssysteem waar de app op moet draaien (iOS, Android, iOS & Android, web)
  • Welke functionaliteiten de app dient te hebben

NEEM CONTACT OP 

Heb je een vraag of wil je graag meer weten? Neem contact op en ik help je graag verder!

Of bekijk mijn LinkedIn.

CONTACT
Stephanie Stam