Het klinkt aantrekkelijk: een app laten bouwen door buitenlandse app bouwers. Ontwikkelaars in landen als India, Wit-Rusland of China rekenen vaak lagere uurtarieven voor het bouwen van een app dan app ontwikkelaars in Nederland. Een app ontwikkel project kan in het buitenland zo maar ineens duizenden euro’s goedkoper uitvallen, dat klinkt natuurlijk voordelig. Helaas zitten hier wel wat risico’s aan verbonden. Bij Coffee IT komen we regelmatig in contact met klanten die een app in het buitenland hebben laten maken en spijt hebben als haren op hun hoofd. Soms moeten we zelfs helemaal opnieuw beginnen met een app ontwikkel project als blijkt dat we niet kunnen doorontwikkelen op de huidige app. Wat is het risico van buitenlandse app bouwers inhuren voor jouw app concept?

Risico van buitenlandse app bouwers inhuren

Het gebeurt regelmatig dat een app via outsourcing in het verre buitenland wordt gebouwd. App outsourcing is het laten ontwikkelen van apps door anderen in het buitenland. Wij hebben het hier niet over app ontwikkeling in Duitsland, België of andere Westerse landen maar het verre buitenland zoals bijvoorbeeld India. Het grootste risico van een app die middels outsourcing in het verre buitenland is gebouwd is de waarborging van kwaliteit.

Let op: in niet alle gevallen is een buitenlandse app van middelmatige kwaliteit. Zeker voor wat minder complexe applicaties kunnen buitenlandse softwareontwikkelaars geschikt zijn voor het ontwikkelen van een app. Het belangrijkste is dat je duidelijke afspraken maakt en iedereen weet wat ze kunnen verwachten. Om die reden behandelen wij de risico’s van buitenlandse app bouwers zodat je straks een gedegen beslissing kunt maken en de voor en nadelen kunt afwegen.

App risico 1: Beheer van een app

De problemen van een app laten outsourcen naar bijvoorbeeld India beginnen vaak bij de taal-barrière of cultuurverschillen. Deze zijn gemakkelijk op te lossen door een Nederlandse of Engelse tussenpersoon in te schakelen. Waarom zorgt een app die is ontwikkeld in het buitenland uiteindelijk dan toch soms voor problemen?

Vaak ligt dit aan de kwaliteit van de code van de app. Met regelmaat worden wij benaderd door app eigenaren met de vraag of wij ‘de puntjes op de i’ kunnen zetten voor een app die is ontwikkeld in het verre buitenland. Deze ‘puntjes op de i’ kunnen kleine wijzigingen of updates zijn. Maar wanneer onze ontwikkelaars de code bekijken bijkt al snel dat het fundament van de app als een onstabiel kaartenhuis is gebouwd zonder instructies of duidelijke hiërarchie. Dit maakt dat de kleinste verandering of app update ineens veel moeite kost. Deze kosten scharen we onder het ‘beheer’ van de app. De kosten van het beheer van normale apps liggen vaak tussen de 60% en 70% van de totaalsom. De kosten van het beheer van apps die ontwikkeld zijn in India liggen gemakkelijk vijf keer zo hoog. Dit maakt het doorontwikkelen of finetunen van een dergelijke app enorm duur.

App risico 2: Testen van de app

Een van de belangrijkste aspecten van een mobiele app: een app testen. Waarom is het testen van een app zo belangrijk? Door apps te testen zorg je er voor dat app gebruikers de beste app ervaring krijgen zonder frictie. Maar nog belangrijker: het testen van een app zorgt ervoor dat gegevens of financiële middelen veilig worden gesteld.

Recentelijk nog is Coffee IT aanwezig geweest op een Data & Cloud Expo in de Jaarbeurs. Het beschermen van (privacygevoelige) gegevens is nog nooit zo belangrijk geweest en nog nooit zo ingewikkeld. Een gespecialiseerde en gecertificeerde app ontwikkelaar draagt zorg voor het veelvuldig testen van de app in het kader van veiligheid en gebruikersgemak. Stel, je wilt een login veld, een wachtwoordveld en een knop die een gebruiker naar de rest van een applicatie doorverwijst bij de juiste combinatie van ingevoerde gegevens. Dan is het van essentieel belang dat getest wordt of de verbinding die gemaakt wordt privé is en of de wachtwoord controle gemakkelijk te omzeilen is. Het is jouw plicht als app eigenaar om de gebruikers te beschermen. Wij hangen veel sterkere veiligheidseisen aan een app dan sommige buitenlandse app ontwikkelaars.

Risico's app ontwikkeling buitenland- app tetsen

App risico 3: tijd = geld

De grootste kosten van app ontwikkeling zijn de ontwikkelkosten. Heb je een app in het buitenland laten bouwen? Dan betaal je voornamelijk voor het ontwikkelen van de app, dus het schrijven van de code. Het testen van de front-end van de app, gebruikerstesten, een gebruikersflow door middel UI & UX design of veiligheidsnormen en standaarden van de app zitten hier niet bij inbegrepen. De initiële ontwikkeling van de app kan daarom voordelig zijn, maar het bewerkstelligen van een professionele app die precies doet wat jij wilt (en na besturingssysteem updates ook nog werkt) kan met een buitenlandse app ineens duur uitvallen. In sommige gevallen moesten wij zelfs helemaal opnieuw beginnen met het ontwikkelen van een app. Dan is jouw app project in plaats van goedkoper ineens een stuk duurder geworden.

Toch een app laten maken in het buitenland?

Voor sommige exploratie projecten kan een app die is gebouwds in het verre buitenland een prima optie zijn. Je hebt weinig investering nodig voor een klein resultaat. Misschien wil je eerst testen of jouw app idee wel aanslaat bijvoorbeeld. Wil je een app laten maken door buitenlandse app bouwers? Maak dan in ieder geval de volgende afspraken:

  • Zorg dat je een contactpersoon hebt tijdens het ontwikkelproces.
  • Zorg dat duidelijk is dat er voldoende ervaring en specialismen zijn in de ontwikkeltaal die jij wilt gebruiken voor de app.
  • Zorg dat de gebruikte ontwikkeltechniek passend is voor het app doel en de gebruikers, denk hierbij ook aan de mobiele platformen die ondersteund moeten worden.
  • Zorg dat het intellectueel eigendom volledig over wordt gedragen op het moment dat de app ontwikkeling afgerond is.
  • Zorg dat duidelijk is wat de consequenties zijn als het project uitloopt en welke ondersteuning je achteraf kunt ontvangen.

De voordelen van een gecertificeerde professionele app ontwikkelaar

Wil je het beste resultaat voor jouw app gebruikers? Als je tevreden gebruikers wilt realiseren dan is het raadzaam een professionele partij in te schakelen voor het bouwen van de app. Mocht je ondersteuning zoeken van een onafhankelijk app bureau die samen met jou een uitgebreid technisch document opstelt of controleert dan komen wij graag in contact. Als gerenommeerde app ontwikkelaar kijken wij vrijblijvend met je naar een kosten efficiënte oplossing en geven we eerlijk en open advies. Wij kunnen tevens bestaande apps doorontwikkelen of optimaliseren, mits de app geschreven in met een redelijke code.

Als fullservice app ontwikkelaar treden wij op als technisch partner, van conceptfase tot app release tot app marketing. Doordat wij app developers in-house hebben van alle specialismen weet je zeker dat je een specialist aan de app werkt in samenwerking met een team van designers, interactie ontwerpers, testers en ervaren programmeurs of app marketeers. Vraag vrijblijvend een offerte of neem contact op.

Contact Coffee IT

Neem contact op

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek