Als fullservice app ontwikkelaar krijgen we naast de vraag ‘hoe lang het duurt om een app te laten maken’, ook dagelijks de vraag ‘wat zijn de kosten van het ontwikkelen van een app?’. Als je een applicatie voor Android, iOS of beide wil laten ontwikkelen, dan zijn daar natuurlijk kosten aan verbonden. Hoewel er ontzettend veel factoren zijn die de kosten bepalen, proberen we in deze blog een indicatie te geven: wat zijn de kosten voor het ontwikkelen van jouw app?

WAT KOST HET BOUWEN VAN EEN HUIS?

Wacht. Een huis? We hadden het toch over applicaties? Dat klopt, en geen zorgen. Hoewel wij alles weten over het ontwikkelen van een app, doen we zeker geen uitspraken over de kosten voor het bouwen van een huis. Wat we hiermee duidelijk willen maken is dat je de kosten voor een app kunt vergelijken met de kosten van een huis. Ga je een bungalow bouwen in Brabant voor een paar duizend euro? Of bouw je een villa in ’t Gooi? Heeft jouw huis een tuin en hoeveel verdiepingen worden er gebouwd? Je snapt het al, de kosten voor een app laten maken zijn afhankelijk van meerdere factoren. Om te bepalen wat het kost om een app te ontwikkelen, kijken we naar de volgende aspecten:

  • De eindgebruiker
  • Het framework
  • De functionaliteiten
  • De kwaliteit

DE EINDGEBRUIKERS: WIE GAAT DE APP GEBRUIKEN?

Wie wordt de eindgebruiker van de app? Dit is de eerste vraag die je stelt wanneer je de kosten in kaart wil brengen. Wie gaat uiteindelijk gebruik maken van jouw app? Hoe ga jij deze gebruikers bereiken? Het is belangrijk om te weten dat Android en IOS twee totaal verschillende platformen zijn. Applicaties die specifiek zijn ontwikkeld voor deze platformen hebben daarom twee losstaande implementaties. Ieder platform met een eigen doelgroep en bijkomende kenmerken. Het is dus essentieel om te weten hoe je deze doelgroep wil bereiken en via welk platform.

WELK FRAMEWORK: HYBRIDE, NATIVE OF WEB

Maar moet ik dan persé kiezen tussen iOS of Android? Nee, dat gelukkig niet. Tegenwoordig bestaan er genoeg opties om met één brede code een applicatie te ontwikkelen die op zowel iOS als Android systemen kan werken. Deze apps noemen wij dan ook hybride apps. Deze apps werken op beide platformen en zijn daarom ook vaak kostentechnisch voordeliger. Een derde optie is een web app: dit is een app die meer weg heeft van een mobiele website en staat daarom ook niet in een van de app stores. Wil je meer weten over het type app dat het meest geschikt is voor jouw app concept? Lees dan eerst deze pagina waarin wij alle voor- en nadelen uiteenzetten tussen native, hybride en web apps. 

iOS Apps

Ontwikkeld voor de iPhone & iPad

Android Apps

Ontwikkeld voor smartphones & tablets

Web Apps

Ontwikkeld voor (mobiele) browsers

DE FUNCTIONALITEITEN: WELKE FUNCTIONALITEITEN MOET DE APP HEBBEN?

Naast de gekozen techniek hangen de kosten voor het ontwikkelen van een app ook af van de gewenste functionaliteiten. Moet de app push notificaties kunnen sturen? Wat gebeurd er met de gebruikersgegevens? Moet de applicatie samenwerken met hardware? Denk bijvoorbeeld aan de camera, gyroscoop, GPS, bluetooth, trillen, speaker, licht sensor, vingerafdruk sensor, barometer, NFC, hartslagmeter of een geomagnetische sensor. Al deze factoren zijn belangrijk om de kosten voor het ontwikkelen en implementatie van jouw succesvolle app. Daarom is het essentieel om van te voren scherp te definiëren welke functies vereist zijn. Zo kun je een gerichte keuze maken met betrekking tot de functies en weet je precies wat het ontwikkelen kost. Daarnaast werken al onze teams via de Agile werkmethode. Dit maakt het mogelijk om op een later moment functies nog toe te voegen.

DE KWALITEIT: MOET DE APP LANG MEE GAAN?

Het klinkt vanzelfsprekend, maar de kwaliteit is een belangrijk onderwerp wanneer je kijkt naar de kosten voor het ontwikkelen van een app. Heb je een relatief simpele app met weinig functies? Dan is het soms voordeliger om de app in het buitenland te laten maken. Wil je dat de app gebouwd is op een goed fundament met een sterke code? Dan is het handig om een professionele lokale app ontwikkelaar in te schakelen.

Mocht je een applicatie in het buitenland laten ontwikkelen, houd er dan wel rekening mee dat de besturingssystemen van Apple en Google steeds updaten. Natuurlijk wil je dat de app na deze updates ook nog goed werkt. Kan deze ontwikkelaar in het buitenland je ook goed genoeg helpen met het onderhoud van je app? Een app van mindere kwaliteit zal steeds meer bugs vertonen en uiteindelijk niet meer werken zoals je dat wilt. Naast de bugs zijn er ook richtlijnen waar je aan moet denken. Wil je dat jouw app in de Apple App Store of Play Store staat? Dan zijn er eisen waar de app aan moet voldoen.

Knaek app doorontwikkeld

HOEVEEL KOST HET DAN OM EEN APP TE LATEN MAKEN?

Zo, nu hebben we duidelijke welke factoren van invloed zijn op de ontwikkelingskosten van jouw app. We hebben nu nog geen indicatie gegeven van hoeveel de ontwikkelingskosten nu precies zijn. Dit is bewust gedaan, een maatwerk app ontwikkelen kost tijd en vooral aandacht. Alleen op basis van jouw wensen, platform, gebruikers en doelen kunnen we een accurate en itemized kostenoverzicht maken.

Heb jij hét idee voor een app, maar weet je niet waar je moet beginnen? Tijdens onze Accelerator Day vormen we binnen één dag gezamenlijk de strategie en roadmap voor een succesvolle app.

Kortom, een indicatie van de kosten is moeilijk in te schatten. Een app ontwikkelen kost ergens tussen de paar duizend euro en kan oplopen tot zelfs een miljoen. Wil je nu echt weten wat de ontwikkeling van jouw app kost? Neem dan direct contact met ons op, dan voorzien we je graag van een gedetailleerde kostenbegroting.

Marketeer

NEEM CONTACT OP

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek
Fabian Commercieel directeur Coffee IT