De million-dollar question die ons als app ontwikkelaar met regelmaat wordt gesteld: ‘hoe maak je een app?’ Vaak gaat deze vraag voorafgaand aan de vraag ‘hoeveel kost een app‘ en ‘hoe lang duurt het om een app te maken‘.

Het is lastig om op deze vragen een hapklaar antwoord te geven. Hoe je een app maakt, wat de kosten zijn en hoe lang het duurt om te app te maken hangen volledig af van de app die je wilt maken. Maar we kunnen je wel een duwtje in de goede richting geven. In deze blog wordt antwoord gegeven op de vraag hoe je zelf een app maakt, wat er bij komt kijken en nog belangrijker: waar begin je als je een eigen app laat maken?

Vraag 1 die je jezelf dient te stellen bij: 'hoe maak je een app'

"Ga ik de app zelf maken, gebruik ik een app-builder of besteed ik het uit?"

Hoe maak je een app

Je hebt een fantastisch idee voor een app. Misschien is het een app voor jezelf, het bedrijf waarvoor je werkt of een game die je hebt bedacht. De eerste fase in het ‘hoe ontwikkel ik een app proces’ is het concretiseren van je app idee. Is het app-concept haalbaar? Zijn er soortgelijke apps in de markt? Wat maakt de app onderscheidend? Wie zijn de uiteindelijke app gebruikers? Een klein doelgroepen-onderzoek kan je hierbij helpen.

Als je een antwoord hebt gevonden op deze vragen dan begint de eerste stap in het realiseren van jouw app: wie gaat de app bouwen?

Je kunt ervoor kiezen om:
  • De app zelf te maken
  • De app te maken met behulp van een app-maker of app-builder
  • De app te laten maken door een specialist (wij)

App zelf maken: dit omvat alles van de planning, tot het ontwerp tot de technische realisatie van de app. Als je een (mobiele) applicatie zelf wilt maken dan is de nodige technische kennis vereist. Hiervoor moet je over de benodigde kennis van softwareontwikkeling beschikken en de programmeertaal beheersen van het framework dat je wilt bedienen.

App-builder: wil je de app zelf maken maar beschik je niet over de benodigde ICT-achtergrond? Dan kan een app-builder (ook wel: app-maker, app-creator of app-generator) uitkomst beiden. Een app-builder is bepaalde software die bouwstenen aanbiedt voor het maken van je app. Hiervoor is enige technische kennis en affiniteit vereist.

App laten maken: wil je een maatwerk (mobiele) app of een app met veel functies? Dan kan het inhuren van een ervaren softwarespecialist raadzaam zijn. Het ontwikkelen van een app kan al snel een complexe en tijdrovende onderneming zijn.

Stel, je besluit om de app zelf te maken. Je hebt het benodigde vooronderzoek gedaan en de voorbereidingen zijn getroffen. Je bent ervan overtuigd dat jouw app concept een succes zal zijn. Mooi! Je bent nu toe aan de volgende fase: het uitwerken van jouw app-concept. Schrijf op welke functionaliteiten je wilt dat de app heeft, wat wordt de naam van de app, op welke devices moet de app draaien (bijvoorbeeld op Android, iOS, web of allemaal?), wat is het verdienmodel van de app, hoe wil je dat de app er globaal uit komt te zien? Als je hier over na hebt gedacht dan volgt de 2e vraag: voor welke techniek kies je?

Vraag 2 van 'hoe maak je een app'

"Waar wil ik dat de app op draait? Android, iOS, Web-based of allemaal?"

Het kiezen van de juiste techniek voor jouw app is ontzettend belangrijk. Het succes van de app is hiervan afhankelijk. De keuze voor de techniek hangt sterk samen met het platform dat je wilt bedienen. Bedenk wie je wilt bereiken met jouw app. Bestaat je doelgroep voornamelijk uit iOS (iPhone) gebruikers of juist Android? Of wil je dat gebruikers de app via een browser kunnen gebruiken?

Welke app-types zijn er?

Elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Webapplicaties zijn via een browser te bereiken en werken vaak met HTML5, ze zijn te bereiken op zowel elk device en platform, dus de computer of Mac, tablet of smartphone. Het nadeel van een webapplicatie is dat ze niet in de stores aangeboden worden, wat het verdienmodel lastiger kan maken. Native apps zijn specifiek ontwikkeld voor een bepaald platform, dus iOS of Android. Het voordeel hiervan is dat de de functionaliteiten van de smartphone optimaal benutten en de apps er prachtig uit (kunnen) zien. Het nadeel is dat je twee afzonderlijke native apps dient te ontwikkelen voor zowel Android als iOS. Een hybride app werkt met één basis code die op de besturingssystemen van beide frameworks werkt. Je hoeft dus niet twee verschillende apps te maken. Hoewel de techniek van hybride apps sterk vooruit gaat, leveren ze niet de beste gebruikerservaring zoals native apps dat doen.

*Nog niet zeker welk type app past bij jouw concept? Of meer weten over de verschillende app-types? Bekijk dan eerst deze pagina waarin wij een uitgebreide toelichting geven met keuzegids.

Hoe maak je een app: app zelf maken vs. een app-builder

Stel, je hebt besloten de app zelf te bouwen. Dan sta je voor de keuze voor welke software je kiest om de app te ontwikkelen.

De app zelf maken

Het zelf maken van een app kan erg interessant zijn en bevredigend als het lukt. Maar houd er rekening mee dat eenvoudige basiskennis van programmeren vaak niet voldoende is. Succesvolle app-ontwikkelaars of mobiele app specialisten hebben jaren ervaring op dit gebied. Zij zijn op de hoogte van de laatste trends, tools en ontwikkelingen op app gebied. Daarnaast hebben ze vaak ook gespecialiseerde designers in dienst die zowel rekening houden met de eindgebruiker als de ontwikkelaar. Ze zijn als het ware de schakel tussen beide partijen. Een beginner zal dus eerst veel basiskennis op moeten doen qua programmeerkennis en gebruiksvriendelijkheid voordat ze zelf apps kunnen maken.

Voor het programmeren van de app wordt meestal een geïntegreerde ontwikkelomgeving gebruikt (IDE: Integrated Development Environment). Deze IDE omgeving biedt de onderdelen die nodig zijn voor het maken van een app. Denk hierbij aan een SDK (Software Development Kit), Editor, debugger, emulator, compiler, etc. Dit zijn hulpmiddelen voor software developers om een app te maken. Wil je een succesvolle app maken? Dan moet je over de kennis beschikken om deze tools te gebruiken, en de gekozen programmeertaal beheersen.

Een app builder gebruiken

Wil je een app-builder gebruiken voor het maken van een eigen app die modulaire bouwstenen aanbiedt? Daar zijn tegenwoordig meerdere manieren en services voor, bijvoorbeeld met het low-code softwareplatform Mendix. Vaak is een basis programmeerkennis hiervoor voldoende. Deze programma’s werken met templates en het ‘What You See Is What You Get’ Principe. Binnen een app-builder of app-maker werk je vaak in een grafische omgeving (GUI) waarin je direct het resultaat ziet. De ontwerp-mogelijkheden zijn wel een stuk beperkter dan bijvoorbeeld in de geïntegreerde ontwikkelomgeving. Een app-builder kent een beperkte keuze aan programmeercommando’s.

App maken, app maker

Het maken van de app uitbesteden aan een specialist

Wil je een complexe app met veel functionaliteiten of echt maatwerk? Of heb je zelf onvoldoende programmeerkennis? Dan kun je overwegen om een app specialist in te schakelen. Een ervaren app ontwikkelaar kan jou helpen met het realiseren van jouw app idee in vrijwel welke programmeertaal. Ook kan een ervaren ontwikkelaar jou advies geven met betrekking tot de techniek, het verdienmodel, de functionaliteiten en ga zo maar door.

Als je een professionele app ontwikkelaar inschakelt dan ben je gegarandeerd van een goed functionerende app die precies doet wat jij wilt. Natuurlijk zitten hier wel kosten aan verbonden. Deze kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de app (de ontwikkeluren), het type app, de functies en het ontwerp. Benieuwd wat het maken van jouw app concept kost? Bekijk dan deze pagina of vul onderstaand formulier zo gedetailleerd mogelijk in en wij voorzien je vrijblijvend van een kostenindicatie.

Mail


Heb je nog vragen of wil je sparren? Mail ons


[email protected]

Telefoon


Liever snel schakelen en contact? Bel ons


+31 30 7371093

Afspraak


Vrijblijvend gesprek of offerte aanvragen?


Contact