HOE MAAK JE EEN APP?

Heb jij een idee wat je graag tot werkelijkheid wil brengen in vorm van een mobiele app en vraag jij je af wat er allemaal bij komt kijken? Je kunt de app zelf gaan maken of de keuze maken om de app te laten maken. Omdat elke app uniek is hebben wij hier geen hapklaar antwoord op. Wel kunnen wij je helpen met de verschillende afwegingen die je moet maken en nog belangrijker: waar je moet beginnen als jij je eigen app wil maken.

Hoe maak je een app

HET CONCEPT UITWERKEN TOT EEN CONCREET PLAN

Je hebt een fantastisch idee voor een app maar nog geen concreet plan. Misschien wil je de app voor jezelf gebruiken of voor het bedrijf waarvoor je werkt. Het is belangrijk om in de eerste fase ‘hoe ontwikkel ik een app’ het plan concreet te maken. Stel jezelf de vraag of het app-concept haalbaar is. Hoe is de concurrentie en is mijn app onderscheidend genoeg? Wie zijn de uiteindelijke app gebruikers? Een klein doelgroepen-onderzoek kan je hierbij helpen.

Kom jij er zelf niet helemaal uit of wil je samen met specialisten aan je plan werken? Dan kun je bij ons ook deelnemen aan de Accelerator Day. Tijdens deze dag werken we samen met jou aan een strategisch plan. We denken dan vanuit de behoefte van de klant en werken terug naar de techniek. Het resultaat: een ijzersterk fundament voor jouw app.

ZELF DE APP MAKEN OF LATEN MAKEN

Als je antwoord hebt gevonden op deze vragen en je zeker bent dat je de app wil maken dan is de eerstvolgende vraag: wie gaat de app bouwen?

Voor het maken van de app heb je verschillende keuzes. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de app zelf te maken, de app maken met een app builder of je laat de app maken door specialisten (Coffee IT).

App zelf maken: als jij je idee wil realiseren door de app zelf te maken dan moet dan moet je rekening houden met het complexe proces wat daarbij komt kijken. Dit omvat alles van de planning, tot het design tot de technische realisatie van de app. Heb jij technische kennis van de benodigde programmeertalen en frameworks? Dan zou jij je eigen app kunnen programmeren.

App-builder: wil je de app zelf maken maar beschik je niet over de benodigde technische kennis? Dan kan het gebruik van een app-builder (ook wel: app-maken, app-creator of app-generator) uitkomst bieden. Met een app builder kun je jouw app maken uit verschillende bouwstenen die worden aangeboden. Hiervoor is wel enige technische kennis en affiniteit nodig.

App laten maken: wil je een maatwerk (mobiele) app of vind jij de gebruikservaring erg belangrijk? Dan kan het inhuren van een ervaren softwarespecialist raadzaam zijn. Het maken van een app kan al snel een complexe en tijdrovende onderneming zijn.

Een goed voorbeeld hiervan is de Knaek app. Dit is het grootste studentloyaliteitsplatform van Nederland. In 2012 waren ze al een groot succes maar de app liep wel tegen technische limitaties aan. Wij waren de aangewezen partij om de complete app te vernieuwen. Lees hier het hele verhaal van Knaek.

Stel, je besluit om de app zelf te maken. Je hebt het benodigde vooronderzoek gedaan en de voorbereidingen zijn getroffen. Je bent ervan overtuigd dat jouw app concept een succes zal zijn. Mooi! Je bent nu toe aan de volgende fase: het uitwerken van jouw app-concept. Schrijf op welke functionaliteiten je wilt dat de app heeft, wat wordt de naam van de app, op welke devices moet de app draaien (bijvoorbeeld op Android, iOS, web of allemaal?), wat is het verdienmodel van de app, hoe wil je dat de app er globaal uit komt te zien? Als je hier over na hebt gedacht dan volgt de 2e vraag: voor welke techniek kies je?

"Waar wil ik dat de app op draait? Android, iOS, Web-based of allemaal?"

Het kiezen van de juiste techniek voor jouw app is ontzettend belangrijk. Het succes van de app is hiervan afhankelijk. De keuze voor de techniek hangt sterk samen met het platform dat je wilt bedienen. Bedenk wie je wilt bereiken met jouw app. Bestaat je doelgroep voornamelijk uit iOS (iPhone) gebruikers of juist Android? Of wil je dat gebruikers de app via een browser kunnen gebruiken?

WELKE APP-TYPES ZIJN ER?

Elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Webapplicaties zijn via een browser te bereiken en kunnen ook offline gebruikt worden. Deze applicaties worden vaak gemaakt met HTML5. Omdat webapplicaties op zowel computer als Mac werken is het bouwen hiervan een stuk minder tijdrovend. Het nadeel van een webapplicatie is dat ze niet in de stores aangeboden worden, wat het verdienmodel lastiger kan maken.

Native apps zijn specifiek gemaakt voor een bepaald platform, dus iOS of Android. Het voordeel hiervan is dat ze de functionaliteiten van de smartphone optimaal benutten en de apps er prachtig uit zien. Het nadeel is dat je twee afzonderlijke native apps dient te maken voor zowel Android als iOS.

De Hybride apps zijn gebouwd op één basis code. Die op de besturingssystemen van beide devices werken. Je hoeft dus niet twee verschillende apps te maken. Hoewel de techniek van hybride apps sterk vooruit gaat, leveren ze niet de beste gebruikerservaring zoals native apps dat doen.

*Nog niet zeker welk type app past bij jouw concept? Of meer weten over de verschillende app-types? Bekijk dan eerst deze pagina waarin wij een uitgebreide toelichting geven met keuzegids.

DE APP ZELF PROGRAMMEREN

Het zelf maken van een app is zeer complex maar het kan erg interessant en bevredigend zijn als het lukt. Maar houd er wel rekening mee dat je er met eenvoudige basiskennis van het programmeren niet het gewenste resultaat bereikt. Succesvolle app specialisten zijn jaren actief in het veld en zijn op de hoogte van de laatste trends, tools en ontwikkelingen op app gebeid.

Als je zelf een app wil maken zul je niet alleen veel technische kennis nodig hebben maar ook moet je weten wat de eindgebruiker verwacht en welk design daarbij past. Je zal dus eerst veel basiskennis op moeten doen qua programmeren en gebruiksvriendelijkheid voordat je zelf een app kan maken.

Voor het programmeren van de app wordt meestal een geïntegreerde ontwikkelomgeving gebruikt (IDE: Integrated Development Environment). Deze IDE omgeving biedt de onderdelen die nodig zijn voor het maken van een app. Denk hierbij aan een SDK (Software Development Kit), Editor, debugger, emulator, compiler, etc. Dit zijn hulpmiddelen voor software developers om een app te maken. Wil je een succesvolle app maken? Dan moet je over de kennis beschikken om deze tools te gebruiken, en de gekozen programmeertaal beheersen.

EEN APP BUILDER GEBRUIKEN

Wil je zelf een app maken maar beschik je niet over de technische kennis? Dan kun je kiezen voor een app builder. Er zijn tegenwoordig meerdere manieren en services voor, bijvoorbeeld met low code softwareplatform Mendix. Zij maken gebruik van modulaire bouwstenen waarmee jij zelf je app in elkaar kunt zetten.

Deze programma’s werken met templates dus je zit vast aan de richtlijnen die de appbuilder gebruikt, dit is het ‘What You See Is What You Get’ principe. Het voordeel hiervan is dat je weinig technische kennis nodig hebt om je eigen app te maken. Het nadeel is dat je ontwerp-mogelijkheden een stuk beperkter zijn dan bijvoorbeeld in de geïntegreerde ontwikkelomgeving. Een app-builder kent een beperkte keuze aan programmeercommando’s.

App maken, app maker
Fabian Commercieel directeur Coffee IT

NEEM CONTACT OP

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek
Fabian Commercieel directeur Coffee IT

Mail


Heb je nog vragen of wil je sparren? Mail ons


[email protected]

Telefoon


Liever snel schakelen en contact? Bel ons


+31 30 7371093

Afspraak


Vrijblijvend gesprek of offerte aanvragen?


Contact