Dat we steeds meer onze smartphones gebruiken is niet nieuw, ook in 2020 zaten we nog meer op onze telefoons ten aanzien van het vorige jaar. Wat we niet hadden verwacht is dat er bij de komst van COVID-19 nog even wat extra kracht bijgezet zou worden. Uit recentelijk onderzoek van eMarketer is alleen al in de US het gemiddelde smartphone gebruik tijdens de corona-periode met maar liefst 13,9% gegroeid.

Ieder van ons werd opeens beperkt tot zijn of haar eigen huis. Niet meer gezellig naar de horeca of bioscoop, maar thuiswerken en op zolder sporten. Het gebruik van onze smartphone en mobiele apps is al jaren verweven met ons dagelijks leven en dat zal tijdens de Corona-periode alleen maar meer worden. Zouden we zelfs van mobile-first naar mobile-only gaan? Laten we eens gaan kijken naar wat we van het komende jaar kunnen verwachten. Zorgt deze pandemie voor veel veranderingen in de wereld van mobile apps? In deze blog laat ik je de 5 grootste mobile app trends zien van 2021.

TREND 1: PRIVACY

Aan het eind van 2020 zagen we al dat het steeds belangrijker werd: de privacy van smartphone gebruikers. Gebruikers zijn kritisch als het gaat om hun persoonlijke data en hoe app ontwikkelaars hiermee om gaan. Het is dan ook niet zo gek dat er in Nederland veel kritiek was bij de lancering van de Coronamelder app, waarbij de Autoriteit Persoonsgegevens zelfs een negatief advies gaf omtrent de bescherming van de gebruikersdata.

De behoefte van smartphone gebruikers om meer inzicht omtrent hun persoonlijke gegevens werd beantwoord door de techgiganten in Silicon Valley. Vanaf de lancering van iOS 14 geeft Apple zijn gebruikers nu de optie om tracking vanuit mobile apps te blokkeren, tot ongenoegen van social media gigant Facebook. Ook verplicht Apple vanaf 8 december 2020 dat elke nieuwe app in zijn App Store te voldoen aan de app privacy details. Hierin moet aangegeven worden welke gegevens van individuele gebruikers ze verzamelen en voor welke doeleinden. Of dit veel verandering teweeg gaat brengen in de Apple App Store gaan we de komende maanden zien.

Apple’s app privacy details zijn het gevolg van een trend die al wat langer speelt. Gebruikers hechten de laatste jaren steeds meer waarde aan hun persoonlijke data. Ik verwacht dan ook dat in 2021 app ontwikkelaars en de techgiganten hier steeds meer rekening mee gaan houden.

TREND 2: DE KOMST VAN 5G

Niemand kan meer om deze tweede trend heen: 5G. Er is al veel geschreven over de komst van deze techniek, zowel positief als negatief. Door de hoge snelheid en reikwijdte van het nieuwe 5G-signaal zijn de mogelijkheden voor app ontwikkelaars oneindig. Om je een beeld te geven: In vergelijking met het 4G signaal is 5G maar liefst 10x sneller. Wachten tot er een pagina op je telefoon is geladen behoort dan ook tot het verleden.

Autonoom-rijdende auto’s zullen nog sneller met elkaar kunnen communiceren, waardoor het verkeer in de toekomst weer een stuk veiliger wordt, even snel 4K video streamen via YouTube of tientallen slimme apparaten tegelijkertijd met elkaar te laten communiceren. Je leest het al: de toepassingen met 5G zijn oneindig. Een hele gave toepassing van 5G is de fiets van Tristan Bangma, een paralympisch wielrenner die door middel van 5G ondanks zijn slechte zicht weer alleen kan fietsen. Ik kan zelf niet wachten om alle ontwikkelingen het komende jaar volgen.

TREND 3: PWA'S WORDEN VOLWASSEN

Progressive web apps (PWA’s) zijn zeker geen new kids on the block, maar stijgen de laatste jaren wel steeds meer in populariteit. PWA’s zijn kostenefficiënt te ontwikkelen en  bieden veel dezelfde functionaliteiten als native apps. Niet geheel onbelangrijk: deze apps zijn op elke smartphone zowel online als offline te gebruiken.

Omdat we steeds meer naar een mobile-first bestaan gaan, verwacht ik dat er ook in 2021 meer gebruik gemaakt zal worden van PWA’s. Techgiganten zoals Uber, Pinterest en Starbucks maken al jaren gebruik van deze app vorm, maar ook voor de lokale ondernemer is het nu haalbaar om een app te laten ontwikkelen die direct voor iedereen beschikbaar is.

Hoewel native (iOS of Android) apps altijd een betere prestatie leveren, zal de grens tussen PWA’s en native apps steeds meer vervagen. Denk jij ook dat we steeds meer PWA’s in 2021 gaan zien? Laat het onder in de reacties weten.

TREND 4: GROEI VAN COMMUNICATIE-APPS DOOR COVID-19

De komst van het COVID-19 virus heeft ervoor gezorgd dat bedrijven snel moeten schakelen als het gaat om interne communicatie. Personeel is thuis gaan werken en de vergaderzalen werden vervangen door Zoom- of Google meetings. Het is dan niet vreemd dat de waarde van Zoom Video Communications tijdens de eerste lockdown met 570%(!) is gestegen.

Hoewel ik hoop dat we in het loop het jaar allemaal weer naar kantoor kunnen, wordt er een grote toename van (parttime) thuiswerkers verwacht. Dit betekend een grote kans voor mobile app ontwikkelaars die inspelen op deze verandering. Ook het gebruik van VoIP-apps (Voice over Internet Protocol) heeft een flinke groei gehad in de afgelopen tijd. Naar verwachting zal deze markt in 2024 maar liefst 140 biljoen dollar groot zijn.

TREND 5: IOT ON STEROIDS

Internet of Things, verbonden slimme apparaten, smart homes, allemaal termen die niet nieuw zijn. Toch blijft deze trend keihard doorzetten. Volgens Statista heeft de wereldwijde IoT-markt rond 2023 een omvang maar liefst 1.1 biljoen dollar(!). Slimme wearables, slimme auto’s of zelfs slimme steden worden zijn tegenwoordig heel normaal en hebben allemaal een ding gemeen: altijd verbonden via je smartphone. 

Door de pandemie zijn de sportscholen gesloten en is iedereen op zichzelf aangewezen om in beweging te blijven. De verkoop van slimme wearables in Nederland is sinds de eerste lockdown al gestegen met maar liefst 20%. Een van de grootste activity trackers Strava geeft aan dat ze een groei in activiteit zien van maar liefst 82%. Er is dus meer vraag naar slimme apparaten die verbonden zijn. Hoewel Internet of Things niet nieuw is, verwacht ik dat we dit jaar steeds meer kunnen bedienen vanaf onze smartphone. De groei in de markt is er in ieder geval.

CONCLUSIE: DE 5 MOBILE TRENDS VAN 2021

2020 is een gek jaar geweest. De komst van COVID-19 heeft een grote invloed gehad op bedrijven en zijn medewerkers. Maar met de komst van deze pandemie komt ook innovatie. We zijn massaal meer onze smartphone gaan gebruiken en communiceren nu compleet anders met onze collega’s. Met de uitbreiding van 5G, de kritische blik op privacy en de groei van communicatie-apps maakt dat we dit jaar veel ontwikkelingen gaan zien. Ik kan in ieder geval niet wachten!

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN HET ACTUELE NIEUWS?VOLG ONZE SOCIAL MEDIA ACCOUNTS.

Marketeer

NEEM CONTACT OP

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek
Marketeer