Domotica betekent huisautomatisering en is afgeleid van het latijns waarbij “domo” staat voor woning en “tica” voor automatisering/robotica. Maar domotica hoeft niet alleen bij huizen te blijven. Ondertussen worden ook zorginstellingen, ziekenhuizen en gebouwen geautomatiseerd. Zeker in de zorg biedt domotica een goede ondersteunende functie. Maar hoe werkt dat precies? En hoe werkt dit samen met het zorgpersoneel?
Wat is domotica in de Zorg
Bij domotica in de zorg worden slimme technische middelen gebruikt om het leven van de cliënt makkelijker te maken. Denk hierbij aan sensoren, camera’s of een geluidsinstallatie. Dit kan variëren van een simpele alarmknop tot een intelligent systeem die de leef-routines van de cliënt registreert. Hiermee kunnen zorginstellingen de zorg voor mensen met een beperking betere zorg bieden.
Voordelen van domotica in de zorg
Stel je voor dat je op oudere leeftijd prima in staat bent om op jezelf te wonen maar dat dit door een paar medische klachten onmogelijk gemaakt wordt. Je wilt absoluut niet in een verzorgingstehuis en ook niet iemand in je huis die constant op je let. Hiervoor biedt domotica een uitstekende oplossing.
Met slimme sensoren kan de leefstijl en gezondheid van de cliënt gemonitord worden. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om gewoon thuis te blijven wonen. Dit is niet alleen heel prettig voor de ouderen of zieken maar het scheelt verzorgingshuizen ook enorm veel tijd en geld.
Door domotica toe te passen gaat de kwaliteit van de zorg omhoog. Dit komt omdat ziekenhuizen en verzorgingstehuizen door automatisering deels ontzorgt worden.
Voorbeelden van zorg op afstand met domotica
Met domotica kan zorg op afstand verleend worden. Hier zijn verschillende oplossingen voor. Het is mogelijk dat de cliënt volledig geholpen wordt met dagelijkse taken. Maar er zijn ook simpele oplossingen waarbij de cliënt en zorgverlener direct met elkaar kunnen spreken zonder dat reizen nodig is. Hieronder staan een aantal voorbeelden van zorg op afstand.
Videocommunicatie of beeldschermzorg: hierbij hebben de cliënt en zorgverlener contact via beeld. Hierdoor hoeft de cliënt niet te reizen naar het ziekenhuis of verzorgingstehuis. Dit scheelt een hoop tijd en geld. Ook kunnen minder mobiele cliënten in contact komen met de zorgverlener zonder hulp van vrienden of familie in te schakelen. Een groot bijkomend voordeel voor de zorgverlener is dat e-consult gedeclareerd mag worden. Lees hier meer over e-consult declareren.
Leefstijlmonitoring met slimme sensortechnologie: ernstig ziek zijn of dement worden is natuurlijk vreselijk. Met behulp van technologie is het nu ook mogelijk dat deze groep te ondersteunen en langer zelfstandig thuis te laten wonen.
Het werkt zo: wanneer iemand dement wordt, wordt het voor hem of haar steeds lastiger om dagelijkse taken uit te voeren. Dit zijn taken zoals de deuren op slot doen, lichten uitzetten of de agenda inzien. Slimme technologie kan deze taken uit handen nemen en hierbij helpen zodat de cliënt langer thuis kan blijven wonen.
Voor ernstig zieken werkt het bijna hetzelfde. De dagelijkse routines worden gemonitord. Als blijkt er iets aan de hand te zijn dan krijgen de verzorgers een melding zodat hulp snel ter plaats is. Zo hoeft de cliënt niet constant in de gaten gehouden te worden en kan hij of zij gewoon thuis blijven wonen.
Slimme medicijndispenser: het komt wel eens voor dat ouderen vergeten hun medicijnen in te nemen. Het is ook niet iets waar je constant aan wil denken. Hiervoor zijn ook oplossingen zoals de slimme medicijndispenser. Deze dispenser geeft aan wanneer en hoeveel medicijnen ingenomen moeten worden.
Onze domotica zorg app
Wij zijn gespecialiseerd in de zorg en domotica. Eerder hebben wij met slimme technologie de Senior Homes app ontwikkeld. Deze app bevat meerdere functies waaronder de slimme deurbel wat gebruik maakt van VoIP. Ook kan met een druk op de knop spoedhulp ingeschakeld worden. De app is er op gericht dat ouderen op een veilige en prettige manier thuis kunnen wonen. Meer weten over domotica in de zorg apps? Neem dan gerust contact met ons op.
Neem contact op
Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.
CONTACT
Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.