Heb je een app idee? Dan wil je vast weten hoe je jouw app idee omtovert tot succesvolle app. Het kan een leuke uitdaging zijn om een app idee van de grond te laten komen. Misschien zit je nog in de beginfase van jouw app concept. Waar begin je? Welke stappen moet je ondernemen om jouw app idee uit te werken tot een kansrijk concept en die daadwerkelijk laten ontwikkelen? In dit artikel behandelen we de verschillende fasen die voorafgaan aan het ontwikkelen van een app zodat jij de handvaten hebt om van jouw app idee een succesvolle app te realiseren!

De 6 fasen van het laten maken van een app

  1. Idee fase
  2. Plan fase
  3. Prototype fase
  4. Realisatie fase
  5. Test / iteratie fase
  6. Publicatie / doorontwikkelen fase

Idee fase

De idee fase. Of ook wel de ‘het kan niet gek genoeg zijn fase’. Je hebt een app idee. Je hebt wat rondgekeken in de stores en online en het lijkt erop dat  jouw idee nog niet bestaat, of er nog geen goed alternatief is. Dat is de eerste stap naar succes. Je bent echter niet de enige met een app idee. Misschien heeft iemand precies hetzelfde idee. Laat je hierdoor echter niet afschrikken. Een idee met concurrentie betekent in ieder geval dat er waarschijnlijk vraag naar is, en dus potentie.

Plan fase

In de plan fase begint jouw app idee vorm te krijgen. Onderdelen die je hierbij kunnen helpen zijn:

  • Concept van de app met uitgewerkte functionaliteiten
  • Een doelgroep onderzoek
  • Een financieringsplan

Om een goed concept neer te zetten met een gevalideerd doelgroeponderzoek kun je met de doelgroep gaan praten. Hou interviews om inzichten te verkrijgen en je plan scherper te maken en je ideeën te verfijnen.

Wees vooral niet bang om je ideeën te delen, want als het goed is veranderen je ideeën nog zeker een paar keer voor het uiteindelijke plan af is. Het is het ontwikkelen van een app een tijdrovende klus die behoorlijk wat motivatie vergt van jou en de ontwikkelaars. Daarnaast denken mensen vaak dat hun concept uniek is. Helaas is dit in de praktijk vaak niet realistisch (sorry). Met de miljoenen apps in stores en honderden miljoenen app ideeën wereldwijd is het waarschijnlijk dat jouw concept al bestaat. De truc is om een betere variant te bieden. Richt je hierbij op de USP’s (Unique Selling Points) van jouw toekomstige app, waarin gaat jouw app zich onderscheiden van de rest? Dat het idee al bestaat kan iets positiefs zijn. Als jouw app nog niet bestaat dan kan dit betekenen dat het lastig kan zijn om er geld mee te verdienen.

App idee laten ontwikkelen

Prototype fase

Nu wordt het leuk. Wanneer je zeker weet dat jouw app idee onderscheidend is dan adviseren wij altijd om een prototype te bouwen. Het ontwerpen van een prototype van een app is een effectieve manier om met minimale inspanning het concept te testen. Bij het ontwikkelen van een prototype komt vaak nog geen regel code bij kijken. Dit maakt het voor jou een stuk voordeliger om wijzigingen aan te brengen en gebruikersdata en feedback te verzamelen. Daarnaast is het voor veel investeerders noodzakelijk een gedegen prototype te hebben voordat ze met je in zee willen gaan. Een prototype van de app zorgt ervoor dat de app al gevalideerd is bij de gebruikers.

Een geschikt middel voor het ontwikkelen van een prototype app is een MVP (Minimum Viable Product). Een MVP app is een versimpelde versie van de uiteindelijke app. Het stelt je in staat om waardevolle gebruikersfeedback te verzamelen en alvast inkomsten te genereren. Deze ontwikkelmethode past goed bij de Lean methodiek en onze pragmatische werkwijze. Voor veel apps ontwikkelen wij eerst een MVP product alvorens we de uiteindelijke app realiseren.

Investering?

Helaas, het ontwikkelen van een app is in de meeste gevallen niet gratis. Sterker nog, de kosten voor het laten maken van een app vallen vaak hoger uit dan je denkt. Wanneer je een app ontwikkelt dan is dit een tijdrovend proces wat veel deskundigheid vergt om tot een kwalitatief resultaat te komen. Zo beginnen de kosten bij een mobiele app ontwikkelaar zoals wij vaak bij een paar duizend euro. Dit komt omdat het ontwikkelen van een app maatwerk betreft, en je wilt dat de app met een goede code is geschreven en een lange tijd mee kan gaan. Heb je dit budget nu niet beschikbaar? Dan kun je kiezen voor de volgende opties:

  • Een (angel)investeerder zoeken. Meer informatie lees je hier.
  • De app zelf bouwen met een app-builder. Meer informatie over hoe je dit doet vind je hier.
  • Een lening of samenwerking aangaan.

Realisatie fase

In deze fase wordt het voor ons als ontwikkelaars leuk: het ontwikkelen van jouw app concept gaat beginnen. Het is raadzaam om dezelfde ontwikkelaar te kiezen als waarbij je het ontwerp hebt laten maken. Naast dat dit vaak tijd en budget scheelt, zijn app gespecialiseerde ontwerpers bekend met alle ins en outs van het ontwerpen van een app.

Bij het ontwikkelen van de app zijn de keuze voor de techniek en of je de app in Nederland of bijvoorbeeld India laat ontwikkelen. Dit zijn afwegingen die je dient te maken. Mocht je hierin advies nodig hebben, dan komen we graag in contact. Als technisch partner kunnen wij technisch advies geven waar nodig, kritische vragen stellen en het succes van de app waarborgen.

Test / iteratie fase

Deze fase draait om verfijning. Om het app concept te verfijnen kun je de app testen door de app vrij te geven voor een beperkte doelgroep (dit heet ook wel een Beta release). Dit is zijn de laatste momenten van feedback voordat de app live gaat en tevens worden hiermee basis technische problemen vroegtijdig verholpen bij een doelgroep die fouten verwacht. Hiermee voorkom je dat je klanten verliest en zorg je voor een stabieler eindproduct.

Daarnaast kun je de Beta versie gebruiken voor marketing doeleinden door hem bijvoorbeeld vrij te geven voor nieuwe kanalen. Meten is weten, daarom moet je zorgen dat de stappen en feedback van de gebruikers nauwkeurig worden bijgehouden en gemeten. Na wat puntjes op de i is de app klaar voor een definitieve publieke release!

Een goed voorbeeld van een app die hier slim gebruik van heeft gemaakt en direct na lancering in de hitlijsten stond, is de app ‘Range’. Op de eerste dag had Range al duizenden downloads. Hier lees je hoe Range dat heeft aangepakt

Publicatie / doorontwikkelen fase

In deze fase is de app publiekelijk beschikbaar. Feedback zal nu vooral binnen komen in de vorm van reviews en het aantal installaties. Onderhoud in deze fase is nog noodzakelijk, maar features zullen over het algemeen niet snel meer veranderen. Marketing en klantenservice is waarschijnlijk in deze fase nog nodig om de app te boosten en klanten te behouden.

Het is mogelijk om een onderhoudscontract af te spreken met de ontwikkelaar die je hebt ingeschakeld. Zo blijft de app werken in de toekomst bij besturingsysteemupdates en kun je extra features toevoegen die het succes van jouw app vergroten.

Let op! Je moet een developer account aanmaken voor het publiceren van de app.

3 Tips voor het ontwikkelen van jouw app idee

Tip 1: Stel ultimatums en plan vooruit. Zorg dat je niet te lang in de concept fase blijft zitten en hak knopen door, maar zorg ervoor dat je beslissingen blijft testen. Laat anderen de voortgang beoordelen en vergeet niet om jouw business case scherp te houden.

Tip 2: Over het algemeen is goedkoop duurkoop. Weet dat wat je betaalt is wat je krijgt. De kwaliteit van jouw app hangt af van de code en de expertise van de ontwikkelaars. Laat je een de app ontwikkelen in het buitenland? Dan moet je goede afspraken maken en bereid zijn om in te leveren op de kwaliteit van de app.

Tip 3: Kies een ontwikkelaar die ervaring heeft met jouw concept en de bijbehorende techniek. Of je nu voor ons kiest of een andere ontwikkelaar, dat is op dit punt irrelevant. Het is belangrijker dat er een match is voor beide partijen. Kijk goed naar het portfolio, het team en kies voor de ontwikkelaar waarvan jij een goed gevoel hebt en denkt dat ze van jouw app een succes kunnen maken.

Conclusie

Zoals je hierboven hebt gelezen, komen er aardig wat stappen kijken bij het ontwikkelen van een app. Om een goede basis te leggen, hebben wij de Accelerator Day in het leven geroepen. Binnen een dag gaan wij gezamenlijk jouw idee bespreken en maken we een duidelijke roadmap waarin jouw doelen, verdienmodel en functionele eisen in staan. Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen bij het ontwikkelen van jouw app idee? Neem dan via het formulier hieronder contact met ons op.

Fabian - Recruitment

Neem contact met ons op

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen je verder.

CONTACT