Er lijkt iets aan de hand te zijn in de Google Play App Store. Waar het reviewen van een app in de Google Play Store voorheen gemiddeld zo’n 2 uur duurde, kan dit nu tot wel dagen duren. Een frustrerend fenomeen, voor zowel developer als opdrachtgever. Bij Coffee IT lijken wij ook last te hebben van deze langere reviewperiode als we kijken naar het publiceren van een app in Google Play Store. Onze developers zochten het daarom uit. Waarom duurt het publiceren van een app in de Google Play Store zo lang? Is dit een gevolg van de aangescherpte Google Play Store richtlijnen?

"My app is stuck in 'Pending publication', "Processing update" state for a week."

Zo luidt het op meerdere discussiefora van onder andere Stack Overflow en Google’s Play Store Developers forum. Het lijkt er op dat dit inderdaad een gevolg is van de aangescherpte richtlijnen van Google in de Play Store. Zo heeft Google in een reactie aangegeven dat het tot wel 7 dagen (of langer in uitzonderlijke gevallen) kan duren voordat een app gereviewd is door Google. Het doel hiervan is het beter beschermen van de gebruiker tegen dubieuze of gevaarlijke apps.

Strengere controle van apps in Play Store

De reden voor deze aangescherpte controles zijn het aantal stijgende misleidende apps die telkens worden aangetroffen. Apps werden bijna gelijk beschikbaar gesteld in de Store en op bijvoorbeeld app updates zat amper controle. Eerdere maatregelen om het aantal gevaarlijke apps te minimaliseren haalden weinig uit, daarom is Google overgegaan tot een nieuwe aanpak. Wilde je voorheen als ontwikkelaar een app toevoegen in de Play Store, dan was het controleproces relatief simpel. Zolang er in de broncode van de app geen bekende malware werd aangetroffen was de app al snel goedgekeurd. Ook de beschrijving werd gecontroleerd op twijfelachtige termen. Deze controles werden voor zover bekend voornamelijk geautomatiseerd uitgevoerd. Deze software was zo ingericht dat het voornamelijk adware, malware, virussen, schendingen van auteursrechten en seksuele content kon detecteren.

Google heeft eerder al aangekondigd mensen in te gaan zetten bij het validatie proces. Deze langere ‘pending publication’ status lijkt het bewijs te zijn dat dit is doorgevoerd. Zodra ontwikkelaars zoals wij een app uploaden naar de Play Store dan wordt deze gekeurd middels handmatige controles. Eerder al voerde Google het Entertainment Software Rating Boards (ESRB) door. Dit is een op leeftijd gebaseerd puntensysteem wat aangeeft of een app of game geschikt is voor kinderen. Voorheen werd dit door de ontwikkelaars zelf gedaan.

Wat is het gevolg van de aangescherpte Google Play Store richtlijnen

Voor gebruikers heeft het als gevolg dat het enkele dagen kan duren voordat een app beschikbaar komt als een ontwikkelaar deze heeft aangekondigd. Ook updates met nieuwe features kunnen langer duren. Wel kan Google een betere bescherming garanderen en leggen ze de lat voor kwaliteit hoger. Mogelijk heeft dit nieuwe beleid voor de app eigenaar het gevolg dat je Google’s payment processor moet gebruiken. Wat betekent dat je het eerste jaar 30% van de transactiekosten per abonnee moet afdragen aan de distributie partner. Na de eerste 12 maanden wordt dit 15%.Software ontwikkelaars ondervinden de meeste hinder van dit nieuwe beleid van Google. Op Reddit, Stack Overflow en andere developers fora’s wordt veelvuldig geklaagd. Voorheen kon een review minuten duren, nu is het vergelijkbaar met de Apple App Store verwerkingstijd. Waar ontwikkelaars voornamelijk over vallen is de slechte communicatie omdat het vooraf niet voldoende is aangekondigd. Ook geven meerdere ontwikkelaars aan dat ze wachten op berichtgeving van Google en dat er nog veel onduidelijkheid is.

Conclusie

Het langer moeten wachten op een goedkeuring van een app in de Google Play Store vinden we natuurlijk vervelend. Zowel voor ons als developers, als voor onze opdrachtgevers. Maar het feit dat er beter gecontroleerd wordt op gevaarlijke en slechte kwaliteit apps vinden we wel goed. Wij hopen dat Google snel de richtlijnen verduidelijkt waardoor wij onze opdrachtgevers beter van dienst kunnen zijn en beter kunnen communiceren wat er aan de hand is. Voor nu vragen we een beetje geduld voor team Android.

direct contact

NEEM CONTACT OP 

Heb je een vraag of wil je graag meer weten? Neem contact op en ik help je graag verder!

Of bekijk mijn LinkedIn.

CONTACT
Stephanie Stam