Internationale Vrouwendag: hoe zit het met de vrouwen binnen ICT?

Hoera! Deze maand staat in het teken van Internationale Vrouwendag en dàt mag gevierd worden. Omdat de man-vrouw verhouding binnen de IT-sector nog steeds behoorlijk scheef is, zetten we de IT-vrouwen vandaag in het zonnetje. Dat het percentage vrouwen dat werkzaam is binnen de ICT sector laag is, is al jarenlang bekend. Toch is er volgens recent onderzoek van het CBS daadwerkelijk een stijging te zien. Eind 2019 was het percentage vrouwelijke ICT'ers 16,3%, een stijging van 1,8% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit zijn natuurlijk nog geen denderende cijfers, maar vrouwen komen dus wel degelijk meer in opkomst.Vandaag nemen we een kijkje achter de schermen bij Daphne. Daphne is een van onze vrouwelijke Android developers. Daphne heeft nu al aan talloze projecten gewerkt bij Coffee IT, zoals DutchChannels, Roompot en FREEONTOUR. We vroegen aan haar hoe het is om als vrouwelijke developer te werken in een mannelijke sector.Wist je dat het team van Coffee IT voor 18% vrouwelijk is? Dit ligt hoger dan het gemiddelde van 16,3%.

Wat zegt onze vrouwelijke specialist zelf?Vrouwen zijn dus erg zeldzaam binnen de ICT sector en dat merken we ook binnen ons eigen Coffee IT team. Daphne is een van onze Android developers die ons team versterkt en werkzaam is binnen deze mannelijke sector. Daarom hebben we haar mening gevraagd over het werken als vrouwelijke developer. Dan vragen we ons natuurlijk als eerste af hoe je zelf in deze wereld terecht bent gekomen?"Ik maakte van jongs af aan al websites en scripts, maar had me op een of andere manier nooit beseft dat dat uit zou kunnen groeien tot een beroep. Toen ik mijn VWO-diploma behaald had wist ik niet echt wat ik wilde en ging ik de opleiding Kunstmatige Intelligentie doen, een brede opleiding welke gebaseerd is op vier pijlers: taalkunde, filosofie, wiskunde en informatica. Na diverse vakken gevolgd te hebben in deze pijlers ontdekte ik dat ik op professioneel gebied enkel aansluiting had met informatica. Dit leek mij een leuk en interessant gebied om later een baan in te hebben. Ik besloot toen te stoppen met deze opleiding en begon een maand later aan de opleiding HBO-ICT. Hierin heb ik de richting Software Engineering gevolgd en mij later door middel van stages gespecialiseerd in Android development."

Volgens het CBS is er een stijging te zien van werkzame vrouwen binnen de ICT sector. Toch blijven de verhoudingen nog erg scheef. We vroegen aan haar hoe het is om als vrouwelijke developer te werken in een mannelijke sector. Hoe denk jij zelf dat het komt dat er zo weinig vrouwen in ICT werken?

"Ik vind dit lastig te beoordelen omdat ik zelf altijd nogal jongensachtige interesses gehad heb en niemand daar ooit moeilijk over gedaan heeft. Mijn omgeving heeft me, buiten de superflauwe grapjes waar ik ook gewoon om kon lachen, nooit het gevoel gegeven dat ik niet op de juiste plek zat. Daarom is het voor mij allemaal erg vanzelfsprekend en begrijp ik niet goed waarom dit voor veel vrouwen niet zo is.Er zijn meerdere potentiële redenen die bij mij op komen. Redenen kunnen zijn dat vrouwen (vroeger) misschien niet mochten zijn zoals ze wilden zijn, of dat ze de mannenwereld te dominant of intimiderend vinden. Of misschien dat de technische beroepen en interesses eerder naar mannen gericht zijn. Als ik met een conclusie moet komen denk ik dus dat het vooral komt door opvoeding en de wereld om de vrouw heen, maar ik heb wel het idee dat stereotypes de laatste aantal jaren meer doorbroken worden en meer vrouwen gewoon in de IT-sector aan de slag gaan als ze dat willen."

"Dingen die in me opkomen als potentiële redenen zijn dat ze (vroeger) misschien niet mochten zijn zoals ze wilden zijn, de mannenwereld te dominant vinden, technische beroepen en interesses voor mannen vinden, aangepraat zijn dat het te moeilijk voor ze is of bang zijn voor intimidatie."En wat vind je ervan dat er zo weinig vrouwen in de ICT zitten?"

Het maakt me eigenlijk niet zo veel uit, omdat ik persoonlijk bepaal of ik iemand mag en graag met diegene om ga op basis van de persoonlijkheid van diegene en niet op basis van zijn of haar geslacht. Ook merk ik geen invloed van geslacht op iemands skills binnen zijn of haar vakgebied. Een vrouw is volgens het stereotype bijvoorbeeld creatiever en een man technischer, maar binnen IT-bedrijven zie ik daar in de praktijk weinig van terug: de CDO kan prima een man zijn en de CTO kan prima een vrouw zijn. Daarom maakt het me eigenlijk niets uit dat er zo weinig vrouwen in de ICT werken. Als iemand komt solliciteren dan zou ik niet blijer zijn als diegene een vrouw is in plaats van een man. Wel hoop ik dat de vrouwen die graag in de ICT willen werken dit ook daadwerkelijk doen en niet een ander vakgebied kiezen of gekozen hebben omdat ze het gevoel hebben dat te moeten doen, dat zou ik wel jammer vinden.

"En wat vind jij zo mooi aan de ICT wereld?"

De grote variatie aan soorten bedrijven. Mijn ervaring met bedrijven in de IT-wereld is dat alles allemaal niet zo serieus en stroef hoeft te gaan om toch tot mooie resultaten te komen en dat er grote waardering is voor de werknemers. Ik kan zelf niet goed tegen een strenge, statische werkvloer waar je minder waard bent dan de manager of baas, altijd enorm onder druk staat en zelden te horen krijgt dat je iets moois gemaakt hebt. Nu zal de IT-wereld zeker ook zulke bedrijven kennen, maar er is wel een grotere keuze in het type bedrijven, met de bijbehorende sfeer op de werkvloer. Wil je bij een bank werken? Dan ga je bij een bank werken. Wil je bij een multinational werken? Dan ga je bij een multinational werken. Wil je in een kleine start-up werken? Dan ga je in een kleine start-up werken. Er is voor iedereen wel een type bedrijf wat bij zijn of haar persoonlijke wensen aansluit."

Tot slot.. Wat zou jij willen meegeven aan vrouwelijke ICT specialisten binnen deze mannelijke wereld?"

Ga je niet anders voor doen omdat er toevallig veel mannen om je heen zijn: niet uit onzekerheid, maar ook niet om indruk te maken. Je anders voor doen, heel onzeker zijn of juist te intimiderend doen creëert een bepaalde afstand tussen jou en de rest, terwijl je er juist bij gaat horen als je gewoon jezelf bent. Voor erg vrouwelijke vrouwen kan het initieel lastig zijn om aansluiting te vinden, maar uiteindelijk vind je altijd overeenkomsten en gemeenschappelijke interesses."Hoe ziet de toekomstige man-vrouw verhouding eruit van de ICT wereld?Het aantal vrouwen dat werkt binnen de ICT kent een stijgende lijn, een trend die wij bij Coffee IT graag zien. Niet alleen maakt Daphne fantastische apps voor het Android platform, ze is ook een waardevolle toevoeging aan het team. Powervrouwen in IT schieten langzaam uit de grond, denk aan Karin Hilton (Elsevier), Marili 't Hooft-Bolle (WeTransfer) en Jaya Baloo (KPN). Ben jij een powervrouw (of powerman) binnen de IT-sector of ken je iemand die graag wil werken als applicatieontwikkelaar? Coffee IT is altijd op zoek naar versterking binnen het team. Heb je interesse? Bekijk dan onze vacaturepagina of stuur een mail naar werkenbij@coffeeit.nl.

Fabian Giger

March 6, 2020

Gerelateerde blogs