WWDC20: DE HIGHLIGHTS
Utrecht, 6 juli 2020 | 12 minuten
Apple’s virtuele WWDC 2020 zit er weer op. Het speciale all-online event is wereldwijd door miljoenen bekeken. De afgelopen week hebben developers over heel de wereld van Brazilië tot Duitsland engineering sessies gehad met meer dan 1.000 developers van Apple.
In ons vorige artikel hebben we uitgebreid onze verwachtingen behandeld voor de WWDC20. In dit artikel bespreken we de belangrijkste uitkomsten van de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple. Welke aankondigingen hebben de meeste impact en wat betekent dit voor onze iOS apps?
RECAP WWDC20
Om dit artikel enigszins binnen de perken te houden bespreken we niet alle aankondigingen, maar een korte recap is misschien wel op z’n plaats. Wat is er allemaal aangekondigd tijdens de WWDC van dit jaar?
iOS 14, macOS Big Sur, een uitbreiding van Siri, widgets op je homescreen met iOS 14, routenavigatie voor op de fiets (iets waar wij in Nederland met smart op wachten), Scribble op de iPad, spacial audio voor de AirPods, een digital key voor het openen van auto’s (wij weten inmiddels alles over digital keys) en nog veel meer… Aan aankondigingen was er dit jaar zeker geen gebrek.
Voor degene waarvoor het allemaal net iets te snel ging zonder de gebruikelijke, ietwat langdurige, klapsessies hebben we onze highlights WWDC20 verzameld. Welke impact gaan de aangekondigde features en innovaties hebben voor onze iOS developers?
We geven Dennis, iOS developer bij Coffee IT en fervent Apple ambassadeur, het woord:
De setting
Voor mij waren er een paar punten die extra opvielen deze WWDC. Allereerst de conferentie zelf. Deze is, in tegenstelling tot voorgaande jaren, compleet online gegeven. Het resultaat is onder andere een fantastisch geregisseerde Keynote video vol met mooie drone shots en shots van verschillende gebouwen van de Apple Campus op Apple Park.
iOS 14
Dit jaar maakt Apple de besturingssystemen weer een stuk beter en handiger. iOS 14 brengt dit jaar als highlights onder andere Widgets op het homescreen en App Clips. Nu zijn widgets natuurlijk geen onbekende functionaliteit voor onze vrienden van Android, maar de uniformiteit zoals Apple het aanpakt zorgt voor een mooie ervaring voor de gebruiker.
Widgets met SwiftUI
Apple kijkt ook vooruit wat betreft het maken van de Widgets, aangezien deze compleet in SwiftUI gebouwd dienen te worden. Voordeel hiervan is dat het daardoor heel makkelijk is om ze op alle platforms (iOS, iPadOS en MacOS) snel uit te rollen. Dit is een groot voordeel voor de iOS ontwikkelaars maar ook de klant: het ontwikkelen van iOS apps voor alle platformen wordt hierdoor efficiënter.
De potentie van App Clips
Ik zie veel mogelijkheden voor onze iOS apps met de nieuw aangekondigde App Clips. Dit zijn gedeeltes van een app die tijdelijk naar je iPhone gedownload worden op het moment dat je ze nodig hebt, zonder dat je de hele app hoeft te installeren. Dit is stuk laagdrempeliger voor de gebruiker dan het installeren van een hele app. Stel, je bent in Frankrijk en je wilt een elektrische step huren, maar je hebt geen zin om de hele app te downloaden voor die ene keer dat je hem nodig hebt. Door een code te scannen op de step van een QR-code of NFC wordt het alleen het gedeelte van de app gedownload dat verantwoordelijk is voor de huur en betaling van de step. De app verdwijnt weer van je toestel als je het niet langer nodig hebt. Nu is het voorbeeld van de step maar één toepassing, maar ik kan me er veel meer bedenken wanneer dit een uniek voordeel kan zijn voor de gebruiker.
Apple Pencil voor iPadOS
iPadOS heeft nu ook een mooie methode om in invulvelden met je Apple Pencil te schrijven in plaats van te typen. Je kunt met geschreven tekst snel dingen invullen als je je pencil toch al in je hand hebt. Dit maakt bepaalde iPadOS apps aantrekkelijker. Een goed voorbeeld hiervan is de educatieve app zoals Examenoverzicht, een app die lesstof aanbiedt. De Apple Pencil integratie voor iPadOS maakt het interessant om apps speciaal voor tablet uit te brengen.
Programma’s die naast elkaar kunnen draaien
Word je gebeld via bijvoorbeeld FaceTime? Nu wordt bovenin een elegante kleine balk getoond met degene die je belt en een opneem en ophang knop, zonder dat je hele scherm wordt overgenomen. Deze functie komt ook naar iPhone. Dit betekent dat gebruikers apps anders kunnen gaan gebruiken en meer kunnen multitasken. Het is belangrijk om hier in het ontwerpproces rekening mee te houden.
Big Sur met eigen Apple chips
MacOS gaat naar versie 11 met de naam Big Sur. Apple zet namelijk een hele grote stap, ze stappen over op hun eigen chips in plaats van het gebruik van Intel chips. Door het gebruik van Apple Silicon kan Apple nog meer functies uit de apparaten halen en ongeëvenaarde performance per Watt aan energie. Deze transitie zal ongeveer twee jaar in beslag nemen en de eerste Macs met Apple Silicon zullen eind dit jaar verschijnen. Big Sur krijgt ook een redesign met kenmerken die we van iOS en iPadOS kennen en krijgt een nieuwe versie van de Berichten app met meer functionaliteiten. Wat nog leuker is, is dat het ook mogelijk wordt om iPhone en iPad apps op je Mac te draaien zonder verder moeite hiervoor te doen. De grenzen tussen deze devices gaan waarschijnlijk nog verder vervagen.
WatchOS
WatchOS krijgt nu ook een slaapmeet functie zodat je mooi kunt zien hoe je slaapt en kan ook detecteren wanneer je je handen aan het wassen bent en start dan een timer van 20 seconden. Dit speelt uiteraard in op de huidige corona situatie.
Tot slot
Ik ben enthousiast over alle aankondigingen. Al met al was dit een hele mooie WWDC met fantastische functies waarmee wij onze apps weer naar the next level kunnen brengen!