Over iets minder dan 2 weken is het zover: Apple’s virtuele WWDC 2020. Op maandag 22 juni vindt de alweer 31e editie van het jaarlijks Worldwide Developers Conference plaats. Onze ontwikkelaars hebben de conferentie natuurlijk al lang in de agenda gezet en met nog maar twee weken tot de grote datum beginnen de speculaties de ronde te doen. Wat verwachten wij van WWDC 2020?

VIRTUELE VERSIE

Dat de jaarlijkse WWDC er dit jaar iets anders uit zal zien is duidelijk. Met het oog op de coronasituatie en social distancing zal het event een andere opzet hebben. Waar we voorheen in grote getale naar het Apple event in Californië kwamen, zal de conferentie nu geheel online plaatsvinden. Dit kan via de Apple Developer App of via de website.

Dit zal de eerste wereldwijde online versie zijn van de WWDC. Buiten het feit dat wij natuurlijk al lang thuis zijn in een virtuele omgeving zit er ook nog een ander pluspunt aan. Waar het voorheen zo’n $ 1600 dollar was voor ontwikkelaars om de conferentie bij te wonen, is dit nu geheel gratis.

WWDC 2020: GROTER DAN OOIT

Althans, als we Phil Schiller, marketing directeur bij Apple moeten geloven.

‘WWDC20 wordt groter dan ooit en brengt straks gedurende een week in juni maar liefst 23 miljoen ontwikkelaars bij elkaar. We kunnen niet wachten om te vertellen waar het met de diverse Apple platforms naartoe gaat. Ontwikkelaars kunnen zich alvast verheugen op een scala aan nieuwe tools om nog mooiere apps te bouwen en diensten op touw te zetten. Hoewel het bijna zover is, zullen we tussentijds nog een tipje van de sluier oplichten en laten weten wat we voor WWDC20 zoal in petto hebben.’

Zullen we het tipje van de sluier eens voor je oplichten?

WAT VERWACHTEN WE OP DE WWDC 2020?

Zoals in de introductie al aangegeven hebben wij natuurlijk wat verwachtingen voor de grote software-keynote van Apple. Dit zijn onze WWDC 2020 verwachtingen:

*Tip: geen zin om te scrollen? Klik op de specifieke software of hardware om direct naar de betreffende tekst te navigeren.

Software

iOS 14 

We beginnen met de meest voor de hand liggende update: iOS 14. Oorspronkelijk zou de software zich dit jaar focussen op stabiliteit. Toch zijn er flink wat nieuwe functies uitgelekt voor het nieuwe besturingsysteem van iPhone. Een van de verwachtingen is dat het homescreen gewijzigd wordt. Het homescreen zal dan een gebruiksvriendelijker interface krijgen door middel van een lijstweergave. Hierdoor kunnen gebruikers sneller kunnen scrollen.

Ook gaan er geruchten dat iOS 14 live widgets krijgt op het beginscherm. Uit de review van de code van iOS 14 door 9to5Mac wordt de interne naam ‘Avocado’ genoemd in combinatie met deze widgets die je als app icons kunt verplaatsen. Operatie ‘Avocado’ dus. Deze widgets geven snel informatie of laten je een bepaalde handeling uitvoeren, zoals het maken van een foto. Het is mogelijk dat deze widgets ervoor gaan zorgen dat het beginscherm druk oogt. Om deze reden kunnen de live widgets toch niet opgenomen worden in iOS 14. Er gaan wel geruchten over nieuwe wallpapers met vervaagde en rustigere versies voor ‘Home Screen Appearance’. Dit zou dat probleem kunnen tackelen..

De grootste verandering wat ons betreft is dat je straks je eigen standaard app in kan stellen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf kiezen of Google Chrome je standaard webbrowser wordt of Gmail je standaard mailclient. Hierdoor zal bijvoorbeeld Siri niet steeds Apple Music meer als standaard muziekspeler activeren wanneer Spotify jouw gekozen muziekdienst is.

Als laatste lijkt Apple de eventuele coronakilo’s te willen aanpakken onder de iPhone gebruikers. Dit doen ze door een eigen fitness app te introduceren met oefeningen en video’s om fit te blijven. Hierover later meer..

iPadOS 14

Eerder schreven we al over de software opdeling van de iPad en de iPhone en het vervagen van de grenzen tussen iPad en Mac. Begin dit jaar is het Magic Keyboard voor de iPad geïntroduceerd wat deze grenzen nog verder vervaagd. Sinds iPadOS 13.4 is er mouse support en een buil-in trackpad voor betere navigatie. Wij zijn fan! Wij zijn namelijk van mening dat dit bevordelijk is voor het ontwikkelen van professionele iPad applicaties.

iPadOS krijgt zijn eigen software-updates. Waarschijnlijk zodat deze beter afgestemd kan worden op de tablet. Dit jaar verwachten we nieuwe veelbelovende concepten voor het eigen besturingssysteem van iPadOS 14.

macOS 10.16

De updates van de mac zijn altijd een beetje spannend. Net als vorig jaar laat Apple weinig los over de macOS updates. Vorig jaar stond in het teken van macOS Catalina. Met Catalyst zorgt Apple ervoor dat ontwikkelaars een Mac-versie van een iPad-app kunnen maken door gebruik te maken van UIKit. Een framework wat tot dusver alleen gebruikt kon worden voor iOS apps. Deze cross-platform apps hebben als voordeel dat ontwikkelaars gemakkelijker apps kunnen uitbreiden van iOS naar macOS. Gezien de leegte en achterstand van de Mac App Store verwachten we hier wat innovaties.

watchOS 7

De watchOS 7 wordt de grote update voor de Apple Watch. Dankzij een combinatie van factoren gelekte stukjes code en geruchten al vrij veel over de update.

Smartwatches zijn de laatste jaren al sterk in populariteit aan het stijgen. Om je een idee te geven: in het eerste kwartaal van 2020 zijn er wereldwijd zo’n 14 miljoen slimme horloges verkocht. Dit is een groei van 20% ten opzichte van vorig jaar. De tijd dat ze werden gezien als slechts een accessoire is voorbij. Een gezonder en productiever leven leiden lijkt de insteek te zijn van Apple achter de Apple Watch. Apple maakt van de Apple Watch een gezondheidsgadget. Denk aan de eerder genoemde fitness app of een slaap-app die de kwaliteit van je slaapritme meet.

Ook krijgt de Apple Watch een veelbelovende nieuwe feature die de potentie heeft de drager zijn of haar leven te redden. De redactie van 9to5Mac heeft stukjes code gevonden die twee nieuwe veelbelovende Apple Watch-functies bevatten. Ten eerste komt er een verbeterd ecg-element. Dit meet de elektrische activiteit van de drager zijn of haar hartspier. Daarnaast meet de Apple Watch waarschijnlijk straks het zuurstofgehalte in het bloed. Wanneer dit percentage onder de 80% komt dan kan dit grote nadelige gevolgen hebben voor zowel iemand zijn hart als hersenen. De gebruiker krijgt een notificatie wanneer dit het geval is, maar hoe dit specifiek gaat is nog onbekend. Of de bezitters van een Apple Watch straks nieuwe hardware nodig hebben voor deze feature is ook nog onbekend. Dit zijn veelbelovende functies in de wereld van E-health en zorg-apps.

Daarnaast weten we dat ouders meer zeggenschap krijgen over het gebruik van de Watch bij hun kinderen. Zo kunnen bepaalde apps vergrendeld worden met de ‘schooltime’ functie. Deze functies gaan vallen onder het ouderlijk toezicht, waarbij ouders met behulp van hun iPhone (slim) de Apple Watch van hun kind kunnen instellen. Een soortgelijke functie bestaat nu al, maar je kan nog niet met meerdere tegelijk werken op één account.

Ieder jaar verschijnen er nieuwe wijzerplaten voor de Apple Watch. Voor de watchOS 7 zouden er nieuwe vlaggen-wijzerplaten komen. Zo kun je jouw favoriete vlag kiezen, de wijzerplaat customizen en vervolgens delen met anderen.

Apple Watch wijzerplaten en vlaggen

tvOS 14

Misschien wel onze favoriet. En niet alleen omdat wij daar nu toevallig apps voor ontwikkelen… Helaas is Apple altijd erg mysterieus en wat gering over de updates van de tvOS. Dit jaar verwachten we kleine updates zoals geanimeerde screensavers en misschien een koppeling met de steeds weer terugkerende fitness app.

Hardware

ARM-chips Mac

Apple gaat misschien eigen chips gebruiken in de Macs. Hier zijn al langer geruchten over, maar een recent report van Bloomberg vertelt ons dat het moment nu echt is aangebroken. Tijden de aankomende WWDC 2020 verwachten we hier meer over te horen. Apple gebruikt nu in onder andere de iPad en iPhone hun eigen SoC chips, maar voor de Mac zijn ze nog altijd afhankelijk van Intel. Ze hebben nu al de T1 en T2 chips voor Mac, die onder andere voor betere beveiliging zorgen, de volgende stap is een gehele transitie naar ARM Macs.

Wij verwachten grootste prestaties van de transitie naar ARM-chips. De transitie is in een versnelling geraakt doordat Intel’s chips weinig performance stappen maken, waartegenover interne test met de ARM-chips grote performance verbeteringen laten zien. Dit kan uiteindelijk leiden tot dunnere en lichtere MacBooks.

homePod

De slimme speaker van Apple is niet het paradepaardje van Apple. Google en Amazon domineren de markt al jaren. Er zijn geruchten dat Apple ene kleinere low-budget versie van de speaker. Volgens Bloomberg verschijnt er later dit jaar een goedkopere versie die half zo groot is als de huidige homePod. Hiermee kan Apple de arena toetreden en de concurrentie aangaan met de goedkope kleine speakers.

Apple's homePod

iPad Air

Rond deze periode onthult Apple vaak andere iPads. De iPad pro 2020 en iPad Air 2020 zijn er al, maar volgens geruchten krijgt de iPad Air een nieuw ontwerp en usb-c. Wij zijn er echter niet van zeker van of dat deze WWDC al aangekondigd gaat worden..

iMac

Waarschijnlijk zijn de iMac’s aan de beurt voor een grote update nu de MacBooks klaar zijn voor 2020. Met de grotere schermranden ziet de iMac er enigszins verouderd uit. We verwachten kleinere randen en een model wat lijkt op de Pro Display XDR.

NA DE WWDC

Ons team van ontwikkelaars volgt de conferentie van Apple al jaren. Wij zitten op maandagavond 22 juni klaar om de WWDC gezamenlijk te volgen op ons kantoor in Utrecht.

Net als vorig jaar schrijven we naderhand van de WWDC een supplementaire blog met de belangrijkste resultaten en aankondigingen en de impact ervan op apps.

RECAP

ARM-chips, live widgets voor iOS 14, een sensor voor bloedzuurstofmetingen op de watchOS en nog veel meer.. Een hoop onderwerpen zijn de revue gepasseerd in deze blog. Een korte recap is daarom wel op zijn plaats. Wat denkt Dennis, onze iOS guru en mede ontwikkelaar van onze iOS apps zoals ClearVox, BAGTAG en FreeOnTour, wat de belangrijkste update wordt?

Het belangrijkste nieuws dat Apple ons dit jaar zeer waarschijnlijk gaat brengen is de switch van Intel processoren naar hun eigen chips in de Macs. Apple bewijst al jaren state-of-the art chips te kunnen ontwikkelen voor de iPhone en iPad die qua performance ver vooruit liggen op de competitie en ook krachtiger zijn dan menig computer. Op lange termijn zorgt dit er ook voor dat het ontwikkelen van apps voor het complete ecosysteem (van Mac naar iPhone tot Apple TV) sneller en makkelijker kan.

READY. SET. CODE!

De allereerste Swift Student Challenge is een feit. Naast het aankondigen van het jaarlijkse WWDC, kondigde Apple ook de Swift challenge aan. Deze wedstrijd laat het creatieve brein van jonge iOS developers goed kraken. Degene die de meest creatieve Swift playground programmeert van minstens drie minuten, wint een origineel WWDC 2020 jack (en buttonset?). En waarschijnlijk flink wat eeuwige roem en faam. En wie weet.. een tripje met de volgende lancering van de Crew Dragon capsule van SpaceX.. Who knows?

De inschrijvingen voor de challenge zijn inmiddels gesloten. De winnaars wordt voorafgaand aan de Keynote bekend gemaakt.

Contact Coffee IT

Neem contact op

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek