Een tandenborstel die een diagnose stelt wanneer het in aanraking komt met speeksel. Of een 'slimme' wc die een signaal geeft zodra je ziek bent. De toekomt van zorg apps is dichter bij dan wij denken - aldus hoogleraar informatiemanagement en e-health Hans Wortmann van de Rijksuniversiteit Groningen. Afgelopen Prinsjesdag is bekend geworden dat het kabinet 79,7 miljard heeft vrij gemaakt voor de zorg. Het is duidelijk dat de zorgsector gaat veranderen, welke rol spelen zorg apps hierin?
Zorg apps zijn niet meer weg te denken uit de wereld van e-health en de zorgsector. Doctoren en menselijke zorg zullen voorlopig nog niet vervangen worden. Op allerlei gronden is technologie echter al een belangrijk verlengstuk geworden voor zorgprofessionals. Zorg apps bieden een tal van mogelijkheden ter verbetering van de kwaliteit van leven. De komende jaren wordt verwacht dat deze ontwikkelingen in rap tempo blijven volgen. Welke technische ontwikkelingen worden er op korte termijn verwacht in de zorg en welke rol spelen domotica- en Iot apps hier in?Wat zijn zorg apps?
Een zorg app is een vorm van e-health waarbij zorg wordt geleverd op afstand middels een app. Het is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en/of de gezondheidszorg. Zowel patiënten als zorgverleners hebben baat bij het gebruik van dergelijke apps. Het maakt het verlenen (of ontvangen) van zorg niet alleen een stuk makkelijker, maar ook een stuk kwalitatiever. Door de implementatie van zorg apps wordt het tevens mogelijk om zorg beter af te stemmen op de persoonlijke (zorg)behoeften van de gebruiker. Kijk maar eens naar de onderstaande video, die geeft een goede impressie van de mogelijkheden van zorg apps. Ontmoet Zora, de dansende zorgrobot.
Welke toegevoegde waarde hebben zorg apps voor patiënten?
Zorg draait om de patiënt. Het heeft als doel de patiënt beter maken, of in ieder geval een betere kwaliteit van leven te bezorgen. Zorg apps helpen artsen en zorgverleners in het nastreven van dit doel. Middels een zorg app wordt zowel het leven van een patiënt als die van de zorgverlener makkelijker gemaakt. Zorg apps bieden veel continuïteit aan bijvoorbeeld een arts, waardoor diegene beter onderlegde keuzes kan maken. De kwaliteit van een zorg app staat dan ook stipt op nummer één.
Digitalisering in de zorg
Digitalisering in de zorg is al even booming business. Zo zijn er meerdere robots ontwikkeld die hulpbehoevenden helpen met bewegen, dingen onthouden voor dementerende of bepaalde basis zorg taken uitvoeren. Deze robots zijn wellicht de toekomst van zorg op afstand. Niet alleen robots worden ingezet als zorg apps. Zorg apps of online zorg toepassingen komen er in alle vormen en maten. Denk bijvoorbeeld aan een elektronische patientendossier, een ingebouwd GPS systeem voor dementerende of een op afstand bestuurbare verlichtingssysteem of PLM voor de zorg.IoT en domotica in de zorg
Veel zorg apps zijn voorbeelden van domotica apps. Nog niet helemaal bekend met domotica apps? Lees hier wat domotica apps precies zijn. Bij Coffee IT hebben wij ruime ervaring in de ontwikkeling van domotica apps. De term zorgdomotica wordt gebruikt om zorgautomatisering aan te duiden. Zo biedt het hulp op afstand aan mensen die zorg nodig hebben, bijvoorbeeld ouderen of chronisch zieken. Zorg apps die al gebruikt worden voor deze groep zijn onder andere een slimme thermostaat, de alarmknop die een patiënt bij zich draagt of een met sensoren bestuurbaar lichtsysteem. Bedrijven zoals Google, Philips en Apple omarmen domotica toepassingen. Dit heeft alles te maken met de snel groeiende ontwikkeling op het gebied van IoT en de potentie van hoge kwaliteit apps die dit met zich meebrengt. Ontwikkelingen op IoT-gebied kunnen domotica een flinke boost geven. Door sensoren te koppelen aan apps en computersoftware, worden systemen 'smart' gemaakt. De mogelijkheden van het inzetten van smart systemen zijn eindeloos, maar vooral in de zorgsector lijkt de implementatie van dergelijke apps ontzettend rendabel.
LemonEen goed voorbeeld van een zorg app wat werkt met een smart systeem is de app 'Lemon'. Veel ziekenhuizen en thuiszorginstellingen werken met gedateerde systemen waarin alle informatie in silos leeft. Deze systemen communiceren niet met elkaar en lopen niet synchroon. Dit doet de zorg naar patiënten alles behalve ten goede. In sommige gevallen loopt de communicatie zelfs nog via ouderwetse kanalen zoals brief, post of fax. De Lemon app koppelt deze systemen via een blockchain waardoor alle informatie in een overzichtelijke tijdlijn wordt gebundeld. Met een dergelijk informatiesysteem wordt niet alleen de efficiëntie maar ook de kwaliteit van zorg sterk verbeterd. De Lemon app wordt momenteel door ons ontwikkeld. Meer weten? Bekijk hier de pagina van Lemon.
Tot slot
Digitalisering in de zorg is inmiddels een bekend begrip in de gezondheidszorg. Door ontwikkelingen op het gebied van IoT en domotica zijn zorg apps niet meer weg te denken uit de wereld van e-health. Zorg apps bieden een tal van mogelijkheden ter verbetering van de kwaliteit van leven en verwacht wordt dat deze in de nabije toekomst enkel zullen toenemen. Heb jij een idee voor een zorg app of wil je er meer over weten? Laat het ons weten!