Innovatie in digitaal onderwijs

Bij Prowise komt innovatie en educatie samen. Zo streven ze naar naadloos beheer van duizenden iPads in scholen, met als doel efficiëntie, veiligheid en plezier.

Het verschil tussen native, hybride en web apps

Bij het laten ontwikkelen van een app zijn er veel aspecten waar je rekening mee moet houden. Vaak is een van de eerste stappen van een professionele app de keuze voor het type app.

Het uiteindelijke succes hangt erg af van jouw keuze: laat je een hybride, native of web app maken? Doe de keuzegids en krijg binnen 3 minuten een idee!

Arrow in button
Keuzegids openen

Het verschil tussen native, hybride en web apps

Om een keuze te maken voor de techniek van jouw app, kijken we eerst naar de verschillende voordelen van native- , hybride- en web apps. Native en hybride app zijn bijvoorbeeld beide specifiek voor mobiele apparaten, waar web apps ook gebruikt kan worden vanaf een desktop computer.

web app ontwikkelaar coffee itweb app ontwikkelaar succes coffee itervaren web app ontwikkelaar coffeeit
web app betekenis coffee it

Wat is een web app?

Web apps worden ook wel webbased applicaties genoemd. Web apps zijn erg gebruiksvriendelijk doordat ze op bijna elk apparaat beschikbaar zijn en alleen een browser nodig hebben om te werken. Een web app is een programma dat draait op een webserver. Vaak wordt een web app geschreven in HTML. Een web app kun je vergelijken met een mobiel geoptimaliseerde website. De app is in sommige gevallen te downloaden middels een pictogram, welke je vervolgens op het mobiele device kan installeren. Hierdoor kan het sterk lijken op een mobiele app met wat unieke componenten. Meer weten over web apps? Bekijk dan deze video waarin wordt uitgelegd wat web apps zijn aan de hand van enkele van onze projecten.

De voordelen van web apps

Web apps zijn gebruiksvriendelijk omdat een gebruiker niet persé een app hoeft te downloaden. Een werkende internetverbinding is vaak voldoende om de app te kunnen gebruiken. Ook is de drempel om de app te gebruiken lager voor de gebruiker. Een web app kan direct geïmplementeerd worden op smartphones, laptops, desktops en tablets. Tevens wordt bespaard op schijfruimte en kun je een web app integreren met verschillende hosting en webservices. Het is ook mogelijk een web app te realiseren die grotendeels offline werkt middels een pictogram, dit zijn Progressive Web Apps (PWA’s). Je leest hier meer over Progressive Web App ontwikkeling.

App idee overleggen?
Praat met Job!

web app betekenis coffee it

Wat is een native app?

Deels verraad het woord ‘native’ als een beetje de betekenis. Native betekent namelijk ‘geboorte’ of ‘aangeboren’. Een native app is platform specifiek, wat inhoudt dat het een app is die specifiek is ontwikkeld voor een gegeven model of besturingssysteem. De bekendste platformen zijn iOS en Android. Deze twee platformen werken op een geheel andere manier. Een native app is ontwikkeld (ook wel: ‘geboren’) voor een specifiek platform, dus of voor Android of voor iOS.

De techniek achter native apps

Een native iOS app kan nooit direct geïmplementeerd worden als native Android app. Wanneer je een native app laat ontwikkelen zul je dus moeten kiezen op welke toestellen je wilt dat jouw app werkt. Native apps worden ontwikkeld in één programmeertaal voor het specifieke platform. Zo schrijven we iOS apps in Swift of SwiftUI en wordt een native Android app geschreven in de programmeertaal Javascript.

Wil je een native app die werkt op zowel iOS- als Android toestellen? Dan zul je twee afzonderlijke native apps moeten laten bouwen in twee verschillende programmeertalen. In sommige gevallen is een native app de enige mogelijkheid als je specifieke hardware of functies wilt integreren. Soms heeft de app bijvoorbeeld de camera en performance van de smartphone nodig, zoals een productscanner.

Het verschil tussen Android en iOS

Naast de verschillende programmeertechnieken achter Android- & iOS applicaties zijn er ook verschillen tussen bijvoorbeeld de app gebruikers. Het is goed om te weten dat er een verschil is tussen iPhone (iOS) en Android gebruikers. Voordat je een app laat ontwikkelen is het daarom verstandig om een doelgroeponderzoek te doen: zijn jouw (potentiële) app gebruikers iPhone of Android gebruikers? Er zijn veel studies gedaan naar de verschillende kenmerken per platform. Zo zouden iPhone gebruikers bereid zijn meer te besteden aan een app, zijn het overwegend trouwe app gebruikers en hechten ze veel waarde aan het design van de app. Android gebruikers daarentegen zijn weer in een opkomende versnelling. Zo worden er steeds meer Android devices verkocht en stappen er meer mensen over van Apple naar Android dan andersom. Dit kan iets zijn om rekening mee te houden wanneer je een native app laat maken.

De voordelen van native apps

Native applicaties brengen een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van andere type apps. Het grootste voordeel van native apps is dat ze gebruiksvriendelijk zijn. Ze zijn tenslotte specifiek voor het platform ontwikkeld, dus ze zijn daar ook op afgestemd. Door optimaal gebruik te maken van de native elementen van de telefoon wordt de app als prettiger ervaren door de app gebruiker. Je gebruikt de volledige capaciteit van de telefoon. Denk hierbij aan het geheugen, (design)standaards en mobiel specifieke functionaliteiten.

App idee overleggen?
Praat met Job!

web app betekenis coffee it

Wat is een hybride app?

Hybride apps zijn applicaties die sterk lijken op native apps. Net als een native app zijn ze te downloaden in de Apple App Store of de Google Play Store. Het grote verschil tussen hybride en native apps is dat een hybride app wel direct werkt op zowel Android als iOS. Je hoeft dus geen twee aparte apps te bouwen.

In het verleden waren hybride apps een soort mobiele website met een native schil. Dit maakte dat een hybride app wel direct werkt op meerdere platformen en devices, maar het niet de optimale prestaties kent van een native app. Tegenwoordig is de ontwikkeling van hybride apps echter in volle gang, en dat merk je. Vaak werkt een hybride app niet meer als webpagina maar als hybride oplossing met native componenten. Een hybride app wordt bij ons geschreven in de programmeertalen Flutter of React Native.

De voordelen van hybride apps

Het grootste voordeel van een hybride app ten opzichte van een native app is de kostenoverweging. Doordat de app (met wat kleine aanpassingen) direct op zowel Apple als Google toestellen werkt hoef je niet twee afzonderlijke apps te bouwen. Dit scheelt ontwikkeluren en is vaak voordeliger. Tevens hoef je niet te kiezen tussen een iPhone gebruiker of Android gebruiker als doelgroep: je kunt ze direct beide benaderen. Doordat de techniek van hybride apps de laatste jaren steeds verder is ontwikkeld is ook de gebruiksvriendelijkheid sterk toegenomen. In sommige gevallen is het voor de gebruiker amper te merken of het een native of hybride app is.

Het verschil tussen web- native- of hybride apps?

Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen per technologie. Zo kan je web apps direct gebruiken vanaf je smartphone of desktop, bieden native apps de beste gebruikerservaring en zorgen hybrde apps voor een snelle ontwikkeling.

Hybrid apps

Eén ontwikkeling voor zowel iOS als Android, geschreven in React-Native of Flutter.
Snellere ontwikkeling
Web technologie voor apps
Perfect in combinatie met web app
Enkele ontwikkeling
Minder besturingssysteem mogelijkheden
Mindere prestaties
Meer afhankelijkheid van derden

Native apps

De beste prestaties en toegang tot alle functionaliteiten van de smartphone.
Beste gebruikerservaring
De meeste mogelijkheden
De juiste basis voor doorontwikkeling
Op maat gemaakt voor ieder besturingssysteem
De mooiste animaties en transities
Langere ontwikkeling

Web apps

Het gevoel van een app. Het gemak van de browser.
Geen download nodig
Websites met meer mogelijkheden
Perfect voor “Proof of concept”
Laagste kosten
Niet in de App Stores
Minder mogelijkheden

Neem contact op

Job staat voor je klaar.

Jouw app laten maken? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

Zet je eigen website om naar een mobiele app

Van web naar app; app maken van website

Wil jij een app maken van je website? Geef jouw bezoekers de beste gebruikerservaringverhoog de betrokkenheid

app maken van website coffee it