Hebben we nu een groot probleem nu 90% van alle werknemers en studenten thuiszitten? Of lijkt dit allemaal mee te vallen? Uit onderzoek van het Kimnet is gebleken dat 55 tot 70% van alle thuiszitter een positieve ervaring heeft met het thuiswerken. Grote kans dat wij na de corona crisis een aantal dagen in de week thuis blijven. Maar hoe speel je hier op in als onderwijsinstelling of bureau voor cursussen? Wij als app ontwikkelaar van educatie apps geven hier antwoord op in deze blog.
Wil jij een educatieve app laten ontwikkelen?Steeds meer onderwijsinstellingen en cursusbureaus zoeken naar nieuwe manieren om online les te geven nu het thuiswerken een bekend fenomeen gaat worden.Via een platform kun je lessen, video’s en toetsen delen. Gebruikers kunnen met hun gegevens inloggen in een eigen omgeving. Een groot voordeel van online educatie is dat alles een stuk beter is te meten. Heeft een student moeite met een bepaalt onderdeel dan kan hij hier direct extra ondersteuning in krijgen. Andere studenten die dit onderdeel gelijk onder de knie hebben kunnen door naar het volgende onderwerp. Wil jij weten hoe wij apps voor onze klanten ontwikkelen? Bekijk dan de pagina ons ontwikkelproces.
Een app ontwikkelen voor online cursussenMisschien ken je een aantal online platformen wel zoals Udemy en Skillshare. Dit zijn grote platformen met een enorm aanbod aan cursussen. De cursussen worden door zowel studenten als volwassenen gebruikt. Volgens het CBS gebruikt 1 op de 5 volwassen een platform voor online cursussen. Tijdens de lockdown zijn online cursussen alleen nog maar populairder geworden.Het heeft een enorm potentieel om een educatieve app of platform te ontwikkelen voor volwassenen of studenten. Hierop kun jij al je cursussen aanbieden en zelfs samenwerken met andere ondernemers die hun cursussen op jouw platform kunnen aanbieden.
Onderwijsplatform basisschoolEen onderwijsplatform voor de basisschool is natuurlijk heel anders dan een platform voor het MBO, HBO of universiteit. We kijken hier naar de mogelijkheden om een school app maken voor basisscholen. Een app voor in de klas kunnen studenten helpen met het leren. En het gebruik maken van apps of platformen op de basisschool is dichterbij dan je misschien denkt. Ik sprak een leraar die al haar leerlingen in groep 4 begeleid via de Chromebook. Leerplatformen kunnen in elke groep gebruikt worden. Zo heeft elke groep eigen oefeningen die aansluiten op het rekenniveau of leesniveau. We hebben het er al even kort over gehad maar ook elke student heeft een eigen niveau. Zo worden kinderen die moeite hebben begeleid met extra oefeningen en uitleg en de uitblinkers krijgen moeilijkere opdrachten of gaan door naar een andere opdracht. Normaal moet je elk kind evenveel aandacht geven, zowel de uitblinkers als de kinderen die meer moeite hebben met leren. Nu krijgt elk kind evenveel aandacht en is er nog steeds persoonlijke begeleiding. Hierdoor neemt ook de druk op de leraar af en ook dat is belangrijk aangezien de werkdruk in deze sector enorm hoog ligt!Een voorbeeld van een leerplatform is Examenoverzicht. De afbeelding zie je hieronder. Later in de blogpost vertellen we meer over dit leerplatform.
Onderwijsplatform voor het MBO, HBO of universiteitEducatieve apps die je bijvoorbeeld helpen met geschiedenis of hogere wiskunde. Hier zijn al genoeg cursussen voor maar ook scholen kunnen hier gebruik van maken. Nu online studeren na de corona maatregelen waarschijnlijk blijft is het slim om als school hier alvast op in te spelen. Kijk bijvoorbeeld naar onze web apps waarbij scholieren via de website kunnen inloggen en direct de lesstof kunnen volgen. Als student moet je vaak ver reizen om naar school te gaan. Voor sommige studenten is dit een uur en voor andere is het 3 uur (heen en weer). Als dit voor een hoorcollege is kan dit behoorlijk demotiverend zijn. Het is dan ideaal als je dan de les ook via een online platform kan volgen. Een van de grootste voordelen is dat jij je voortgang kan meten. Volgens de Dunning Kruger effect is het heel lastig om je eigen zwakke punten te kennen. Wanneer data laat zien waar jij nog extra aandacht aan moet schenken ontwikkel jij je veel sneller als student. Dit is een enorm voordeel van een online leerplatform of app. En daarmee wil ik ook gelijk naar het volgende hoofdstuk!
Waarom een educatieve app laten maken?Door met data inzichtelijk te krijgen waar we extra aandacht aan moeten geven of wat we al kunnen helpt bij het ontwikkelen van een student. En dit is misschien een te hoge greep voor de basisschool maar zoals eerder beschreven kan het hier ook toegepast worden. Een voorbeeld van een app die we gemaakt hebben is ExamenOverzicht. Hier kunnen studenten precies zien wat hun gemiddelde is voor elk vak een sammenvatting aanschaffen via de door ons ontwikkelde e-learning platform. Nu zijn we in de blog erg lovend geweest over het laten maken van een educatieve app. Maar laten we eens de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.
Voordelen van een online leerplatform
- Op afstand gemakkelijk lessen volgen
- Elke leerling krijgt persoonlijke begeleiding
- De druk op de leraren neemt af
Nadelen van een online leerplatform
- Minder persoonlijke begeleiding
- Onderhoud aan het platform
- De lessen moeten omgezet worden naar een digitale vorm
Een ander indirect voordeel van online lessen volgen is dat de files flink verminderen. Doordat nu 90% van de mensen thuis blijft en na de corona crisis waarschijnlijk 50% zullen de wegen een stuk minder druk zijn. Hoe kun je online leren via een app of platform?Om een voorbeeld hiervan te geven pakken wij de app ExamenOverzicht erbij die wij ontwikkeld hebben. De missie van ExamenOverzicht is dat iedere middelbare scholier slaagt voor zijn of haar examens. Hiervoor hebben zij een app laten maken waarbij alle examenstof helder en begrijpbaar te bundelen in samenvattingen. In de app worden alle studenten klaargestoomd voor het eindexamen. Studenten kunnen hun vakkenpakket aangeven en cijferlijst. Zo ziet de app meteen welke vakken belangrijkst zijn en waar nog extra op bijgespijkerd moet worden. De app laat zien wanneer je examens zijn zodat jij je planning hierop kan afstemmen. Op deze manier werkt hij stapsgewijs naar een doel toe. ExamenOverzicht beschikt over in-app samenvattingen, begrippenlijsten, oefenvideo's, leertips en oude examens. De educatieve app sluit dus volledig aan op de traditionele oefenstof.
Educatief platform of app ontwikkelen samengevatLaten we het hele verhaal even samenvatten. Nu we weten dat er veel positieve reacties zijn op het gebied van thuiswerken weten we dat dit waarschijnlijk ook na de corona crisis blijft bestaan. Dan wel in een vorm van drie dagen thuis, twee dagen op kantoor. Daarbij ondersteund een leerplatform de studenten door extra hulp aan te bieden. Dit zorgt ook voor een verlichting op de werkdruk van de leraren.
Jouw mogelijkheden bekijkenWerk jij voor een onderwijsinstelling of heb je zelf een idee om cursussen aan te bieden? Dan zou je kunnen kijken naar onze Accelerator Day. Hier kijken we samen naar jouw plan en werken we een complete strategie uit. Zo weet je van tevoren hoe jij de beste service kunt verlenen aan jouw toekomstige studenten!