24 jaar Java!

Hulde aan de programmeertaal Java. Java is vandaag jarig en is om precies te zijn vandaag 24 jaar geworden. Een mooi moment voor ons als vakspecialisten om deze programmeertaal even in het zonnetje te zetten. In dit artikel behandelen we de programmeertaal Java door de jaren heen. Hoe is Java ontstaan, is Java nog wel 'hip' in de wereld van softwaredevelopers en wat maakt Java wat ons betreft nou zo uniek? Wij lichten het toe!Hoera! Java is geboren

Het is 1995. Sun Microsoft (dit is tegenwoordig onderdeel van Oracle) introduceert de programmeertaal Java onder de missie: "make something cool". Cool zijn bleek in de eerste jaren een lastige opgave. Oorspronkelijk was Java in 1991 al onder een andere naam al geïntroduceerd onder leiding van James Gosling. Zijn doel was het implementeren van een virtuele machine en een programmeertaal met een vergelijkbare C-achtige notatie, maar een vereenvoudigde weergave ten opzichte van die van C/C++. in 1995 is gekozen voor een doorstart onder Sun Microsoft en kreeg Java een nieuw motto: "write once, run everywhere".De meeste lezers zullen inmiddels bekend zijn met Java. Voor degene die even een opfriscursus nodig hebben: Java is een objectgeoriënteerde en platformonafhankelijke programmeertaal. De programmeur geeft opdrachten aan de objecten in de dataset en structureert de programma's zodat de ontwikkelaar objecten uit de data kan onderhouden en hergebruiken. Vandaar dus 'objectgeorieënteerd'. Java is platformonafhankelijk (ook wel: multiplatform). Dit houdt in dat Java op vrijwel elk apparaat te gebruiken is. De geschreven code wordt standaard gecompileerd tot een bytetaal; een machinetaal die voor elk systeem te begrijpen is zonder dat de code eerst leesbaar gemaakt dient te worden voor andere apparaten. Hier komt het vernieuwde motto van Java vandaan: "Write once, run everywhere".
FUN FACTJava heette oorspronkelijk OAK. Dit is als snel door de marketeers gewijzigd naar Java, omdat OAK al bleek te bestaan. Waarom heet Java nu eigenlijk Java? Simpel, de programmeertaal dankt haar naam aan de vele bakjes koffie die de programmeurs toen dronken. En laat koffie nu eens in onze naam (Coffee IT) zitten. Toeval? Wij denken van niet..

Welke toepassingen kent de programmeertaal Java?

Oorspronkelijk was Java door Sun Microsystems ontwikkeld als programmeertaal voor huishoudelijke apparaten. Denk hierbij aan koelkasten, televisies of afstandsbedieningen. Na wat moeizame eerste jaren zagen ze echter een unieke kans: het WorldWideWeb vond zijn intrede. Hierop maakte Sun Microsystems een ommezwaai en positioneerde de programmeertaal voor in de webomgeving. Dit was een slimme zet: Java werd al snel gebruikt voor het ontwikkelen van mobiele (Android) apps en videogames. Daarnaast werd het gebruikt door grote organisaties om schaalbare, super snelle API's te realiseren en ondersteunt het multi-threading. Webpagina's werden uitgebreid met zogeheten Java-applets. Deze worden ingebed in een webpagina en zijn geschreven in Java.ChipkaartenRond 1997 wordt de Java Card Technology geïntroduceerd, hiermee werd Java ook bruikbaar voor kleinere apparaten. Deze techniek maakte het mogelijk chipkaarten in Java te programmeren. Dit bleek ook een slimme zet te zijn. De techniek werd al snel geadopteerd met de hype rond de smartphones. In 2005 was meer dan 80% van de simkaarten ontwikkeld met de Javatechniek.Server-side en opensourceDe volgende generatie Java maakte het mogelijk voor een Java developer om zelf API's uit te voeren met behulp van servlets, Enterprise JavaBeans (weer die koffie) en JavaServer Pages. In 2006 werden delen van Java opensourcesoftware en in 2007 waren alle onderdelen opensource onder de GPL (General Public License). Rond deze periode boekte Google succes met het besturingssysteem Android. Android kan Java programma's uitvoeren, en programma's werden sneller. Nu werd Java pas echt populair onder de ontwikkelaars.Waar wordt Java anno 2020 nog gebruikt?

Het moge duidelijk zijn dat Java een solide programmeertaal is. In de loop der jaren is Java een van de meest populaire programmeertalen geworden voor het ontwikkelen van server-side apps. Java is de praktische keus voor het ontwikkelen van Android applicaties en wordt nog steeds gebruikt voor het realiseren van functionele programma's en platformen. Java biedt voldoende veiligheid, toegankelijk en heeft geen specifieke hardware nodig om te werken. Daarnaast is Java gemakkelijker te leren dan bijvoorbeeld C of C++. Het is dan ook geen verassing dat bijna 90% van de Fortune 500 firma's op Java vertrouwen for hun desktop apps.Is Java nog wel toepasbaar?

Na het ontstaan van Java zijn programmeertalen uit de grond geschoten als paddenstoelen. Inmiddels zijn er meer dan 700 programmeertalen, waarvan 50 ongeveer relevant zijn om als ontwikkelaar je brood mee te verdienen. Java staat niet voor niets nog in de top van dit lijstje. Natuurlijk heb je Python als waardige tegenhanger of vergelijkbare onafhankelijke opensource programmeertalen.

Zonder Java zouden sommige webapplicaties of webservices niet meer mogelijk zijn. Java is het niet meer weg te denken als we het hebben over software development. Heb je het over Java dan heb je het over Android, Spring, Hubernate, IntelliJ, JBoss, Struts, JSF en ga zo maar door. Het kan zowel gebruikt worden voor grote en zware software systemen met honderdduizenden gebruikers als kleine apps met een lager gebruik. Van complexe webapplicatie tot betalingssystemen tot zorgapps, Java is overal.Omdat wij natuurlijk benieuwd zijn hoe een Java expert over dit vraagstuk denkt hebben wij ons Java expert Job Burg gevraagd wat hij hiervan vindt. Wat kun je anno 2020 nog met Java?Job: "Java is een van de fundamentele programmeertalen. Java is in principe de basis. Voor veel programmeertalen zoals Kotlin, waar wij meer mee werken, is kennis van Java erg nuttig. Voor mij zijn de sterke punten van Java de hoge prestaties wanneer je met honderden threads tegelijk werkt, het feit dat het makkelijk te leren is en dat het op grote schaal nog wordt gebruikt."

1: Grootschalig gebruikt door grotere organisaties

Java is nog steeds een van de meest gebruike talen bij grote organisaties. Ik denk dat dit voornamelijk te maken heeft met de structuur en veiligheid die het biedt. Java's Virtual Machine (JVM) is ontworpen voor grote machines met meerdere rekenkernen, zonder dat het proces mis gaat. Andere programmeertalen komen vaan met cross-compilers of emulators om het te laten draaien in JVM. Pas wanneer de grote firma's afstappen van Java, wat nog een hele opgave zal zijn, zal het aandeel van Java dalen naar mijn idee.

2: Ontwikkelaars leren als eerste Java

Een van de eerste talen die informatica studenten leren is Java. Met Java leer je een gestructureerde code schrijven met een schone syntax, zei het dat het wel wat meer coderen is dan met de wat hippere talen. Het redundante programmeren van Java kan op den duur wat irritant zijn, maar voor nieuwe programmeurs is het leren van stukjes code te nesten met accolades heel nuttig.Tot slotDat was in een notendop 24 jaar Java. Volgende week gaan we het hebben over onze opvolger van Java: Kotlin.Wil je meer weten over Java of ben je benieuwd of wij jouw app concept in Java kunnen ontwikkelen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Fabian Giger

January 23, 2020

Gerelateerde blogs