Een native app is een app waarop je alle functionaliteiten van de smartphone kunt gebruiken bijvoorbeeld bluetooth en camera. Hierdoor kunnen complexe apps gemaakt worden zoals in-lite. Deze complexe functies zijn mogelijk omdat native apps zijn geschreven in de programmeertaal van het platform. Voor iOS is dit in de programmeertaal Swift en voor Android (Google) is dit de programmeertaal Kotlin. 

Misschien is het je wel eens opgevallen dat een app alleen toegankelijk is voor iOS en niet voor Android. Dit is bijvoorbeeld het geval met de app lovemetender. Dit komt omdat de app is ontwikkeld met Swift wat alleen werkt op de iPhone (of iOS apparaten). Dit betekent overigens niet dat je hoeft te kiezen. Een Native app kan voor beide platformen ontwikkeld worden. Wil je even sparren over jouw project? Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.

Native app definitie

De definitie van een native app is een platform afhankelijke toepassing voor de smartphone. Je ontwikkeld dus een app wat specifiek is ontwikkeld voor één besturingssysteem.

Wat is het verschil tussen native, react en web?

Apps kunnen op verschillende manieren ontwikkeld worden. De drie bekendste zijn Native apps, Hybrid apps en Web apps. Maar wat is precies het verschil tussen deze drie vormen van applicaties? 

Native apps; dit zijn apps die ontwikkeld worden voor één specifiek platform. Wil je dat de app werkt op beide platformen dan heb je het over twee aparte ontwikkelingen(Swift en Kotlin).
Hybrid Native apps; dit zijn apps die meteen werken op beide platformen. Wij gebruiken hiervoor het duurzame framework React-Native. Deze taal wordt ondersteund door zowel iOS als Android. Je ontwikkeld dus maar een keer de app. Dit is uiteraard kostenefficiënter, echter zijn er in vergelijking met native apps wel technische beperkingen.
Web apps: dit zijn applicaties die je niet hoeft te downloaden. Deze zijn direct te bereiken via het web. Veel social media platformen gebruiken naast de app vaak ook een webapp. Je kunt namelijk zo naar Facebook (dit is een webapp) zonder dat je iets hoeft te downloaden. 

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt wat de verschillen zijn tussen native apps, Hybrid apps en Web apps. Wil je meer informatie over de verschillen ga dan naar de volgende pagina: verschillen tussen hybrid, native, en web-apps.

Voordelen van een native app

Native apps bieden tegenover web-apps of hybrid apps veel voordelen. De belangrijkste is dat de code van de app naadloos aansluit op het besturingssysteem. Hierdoor voelt de app prettig aan en biedt het de beste gebruikerservaring. Ook maakt de app gebruik van de content op je telefoon waardoor extra functies mogelijk worden. Zo kun je direct door je galerij heen scrollen en foto’s uploaden. 

Ook kun je met een native app gebruik maken van de functies op je smartphone. Denk aan de GPS, notificaties, bluetooth, camera en andere sensoren. Hierdoor wordt het mogelijk om zeer geavanceerde apps te ontwikkelen. Een goed voorbeeld hiervan is in-lite. Met deze applicatie kun jij je tuin verlichten door middel van de bluetooth functionaliteit

Een ander bijkomend voordeel is dat de app via de App Stores gedownload kan worden. Hierdoor heb je een extra marketingkanaal om je app aan te bieden. Met slimme app marketing breng jij je app in de spotlight en zorg je voor extra downloads.

Nadelen van een native app

Naast dat native apps enorm veel functies kunnen bieden en een goede gebruikservaring bieden zitten er ook nadelen aan. Omdat de app voor zowel Android als iOS ontwikkeld moet worden zitten hier meer ontwikkeluren aan vast. De app is dus complexer dan een Hybrid app. Ook bij software updates is het onderhoud van de app arbeidsintensiever. Je betaald voor maximale prestaties dus ook iets extra.

Wat kost een native app?

De investering van een native app hangt af van veel verschillende factoren. Hierdoor kunnen wij geen hapklaar antwoord geven op de vraag “wat kost een native app”. Als je een app wil laten maken moet je rekening houden met een starttarief van €25.000 wat kan oplopen tot een bedrag van €100.000. Voordat we starten met het ontwikkelen van een app zoals deze plannen we een Accelerator Day. Hier stippelen we een duidelijke roadmap uit zodat we weten wat de investering is en belangrijker nog wat het gaat opleveren.

Meer weten? Plan vrijblijvend een adviesgesprek in

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN HET ACTUELE NIEUWS?VOLG ONZE SOCIAL MEDIA ACCOUNTS.

Contact Coffee IT

Neem contact op

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek