De lancering van Matter: say hello to new standard of smart devices connectivity

Utrecht, 12 oktober | 5 minuten 

Matter is een samenwerking tussen onder anderen Apple, Google en Amazon en wordt de nieuwe standaard voor het verbinden van alle slimme apparaten. Smart home devices zoals de thermostaat, een slim slot of lampen worden via Matter snel en veilig met elkaar verbonden. In deze blog leggen wij je uit wat Matter is en welke voordelen dit met zich meebrengt.

Wat is Matter en waarom is het belangrijk voor een Smart Home?

Hardware producenten zoals Apple, Google en Amazon gebruiken vaak een eigen communicatie protocol voor hun producten. Zelfs met third-party oplossingen zoals IFTTT lukt het niet altijd om deze slimme apparaten met elkaar te laten communiceren. 

Voor Homekit devices wordt bijvoorbeeld het Homekit Accessory Protocol (HAP) gebruikt als communicatie protocol. De devices communiceren prima met elkaar zolang je HAP gebruikt. Maar beschikt een ander apparaat niet over HAP, bijvoorbeeld je bluetooth-speaker, dan moet je eerst opnieuw verbinding maken voordat je muziek kan afspelen. Dat wil je natuurlijk niet meer in 2022.

De grote techbedrijven hebben ondertussen ook ingezien dat er geen marktleider zal zijn. Daarom hebben Amazon, Apple, Google en andere aanbieders de afgelopen jaren gewerkt aan Matter. De nieuwe smart home standaard, waarbij slimme apparaten vanaf nu dezelfde taal spreken.

Voordeel van Matter en jouw smart devices

Het is al vervelend genoeg als devices niet goed met elkaar communiceren. Dit is niet het enige. Soms reageren devices traag of kan er van buitenaf ingebroken worden. Om dit te voorkomen heeft het team van Matter vier core principes bedacht waar elk product wat heeft aan moet voldoen. 

Eenvoud: het product is gemakkelijk aan te schaffen en te gebruiken. Hier kan ook eenvoudig verbinding mee gemaakt worden.
Interoperabiliteit: apparaten van meerdere merken werken naadloos samen en zijn gemakkelijk met elkaar te verbinden.
Betrouwbaarheid: verbinding is consistent en reageert snel.
Beveiliging: de verbinding is is goed beveiligd en robuust voor ontwikkelaars en gebruikers. 

Voldoen producten niet aan bovenstaande punten dan krijgt de producent geen certificaat om Matter te mogen gebruiken. Wij als app developer zijn op de hoogte van de verwachtingen en passen dit ook toe in de producten. Een goed voorbeeld hiervan is in-lite.

Hoe werkt Matter?

Aanbieders die Matter gebruiken werken allemaal met een universeel connectie protocol gebaseerd op een IP adres (IPv6). Omdat dit protocol hetzelfde is kun jij met elk merk smartphone een connectie maken met alle smart home devices. Voor de verbinding wordt gebruik gemaakt van Thread (802.15.4), WiFi (802.11) of Ethernet (802.3). Volgens TheVerge zijn er tijdens eerdere demo’s werd ook de kernfunctie – controle door meerdere beheerders – gepresenteerd. Hierdoor kunnen smart home devices meerdere beheerders hebben zodat je aan Siri kunt vragen je Nest-thermostaat lager te zetten of je Google home je Samsung speakers te activeren.

Hoe groot is de verandering van Matter?

In de update van iOS 16.1 heeft Apple Matter al toegevoegd en kan ondertussen ook al gebruikt worden. Ook de nieuwe smartphone van Google en de smartphones van Samsung geven al de mogelijkheid om Matter te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat hardware partijen flink aan de slag moeten om het protocol in hun hardware te integreren. Helaas ondersteunt op dit moment de eerste versie van Matter minder productcategorieën dan bijvoorbeeld Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit. Onder andere beveiligingscamera’s ontbreken, terwijl voor veel gebruikers essentieel zijn voor een smart home systeem.

Wel zijn er naast de grote techgiganten al meer dan 200 (kleine) bedrijven die zich aan hebben gesloten onder Matter. Dit vereist grote investeringen in zowel development als marketing en positionering. Het voordeel is dat dit ook nieuwe kansen biedt. De markt voor Smart Home producten wordt veel toegankelijker. Daarom zijn wij als app developers ondertussen ook druk aan het testen om Matter voor ons klanten beschikbaar te maken.

Heb je al producten in de markt die werken op een Wifi of Bluetooth protocol dan kun je met een software update Matter toevoegen. We denken graag met je mee.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN DE LAATSTE TECHNEWS?VOLG ONS OP DE BEKENDE SOCIAL MEDIA KANALEN